Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší trestanec by jednou provždy chtěl zapomenout na svou kriminálnickou minulost. Po propuštění z vězení se vrátil k Lise, která na něho čekala a upřímně ho miluje. Plány na nový společný život však překazí jeho bývalý parťák, který se stal šéfem mafie a chce, aby pro něho Dris udělal poslední fušku. Jsou však kamarádi ze včerejška kamarády i dnes? Hlavní role v tomto francouzském filmu hrají Clotilda Courau, Samuel Le Bihan a Elisabeth Margoni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Především mě překvapil Samy Naceri, kterého jsem si dost oblíbil z Taxi série. Překvapil mě svým hereckým výkonem natolik, že jsem se rozhodl si o něm něco přečíst. To jsem ale neměl dělat, jelikož mi z francouzskýho fešáka vznikl magor, kterej to v hlavě nemá srovnaný. Pobodat známýho v hospodě prostě není normální. Ale nebudu mu to brát, tady předvedl naprosto odzbrojující výkon, jen ten konec mu trošku nevyšel. Kodex sám o sobě je ale příjemná kriminálka, která kvalitu má a rozhodně si na nic nehraje. Nebýt toho odfláknutýho závěru, měla by i na víc. Drsná byla totiž požehnaně. Postavy, dialogy! Perfektní práce, kam se na to hrabou americký produkce. Škoda jenom, že je trošku zapadlá. ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších „ganstarek“ za poslední dobu co sem viděl. Velmi surová a reálná atmosféra. Sice k dokonalosti něco chybělo, ale v tomhle filmu to rádi odpustíte. Pro mě jeden z nejlepších výkonů jaký kdy Naceri podal a měl by si podobné role vybírat častěji. Na konci můžete mít divný pocit- skrz morální pravidla… 5 hvězd za pořádný francouzký film... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V určitém ohledu je Kodex podobný úspěšné a kritikou oceňované kriminálce Prorok a to tím, že zobrazuje francouzskou společnost a její galerku, kde už převažuje arabský, černošský a muslimský element nad původním francouzským etnikem. Zatímco Prorok byl ale úkrokem od klasické gangsterky a snažil se pozorovat vzestup jednoho řadového eléva zločinu tak nějak nezúčastněně a takříkajíc artovým stylem, Kodex se naopak snaží nikoliv o bezmála vědecké zkoumání určitého fenoménu, jako spíš o klasický dobrodružný příběh střetnutí dvou gangů a potýkání se hlavního hrdiny s vlastní minulostí a rodinnými vztahy, které ho odvádí od rozhodnutí spálit mosty za svojí kriminální kariérou. Má totiž ženu, která čeká dítě, a nechce opakovat svůj pobyt ve vězení. Jenže mladší bratr taky touží po tom uniknout z bezútěšné existence na pařížském předměstí a k tomu kariéra drogového dealera představuje jedinečnou příležitost... Celkový dojem: 60 % za slušně zahranou, nicméně z pravidel žánru nijak nevybočující záležitost. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Poměrně hodně emočně vystavěná, moderní a multikulturní gangsterka. Ovlivněnost Scorseseho Mafiány apod. je zřejmá. Tohle to je rozevlátá Francie a né přímočará Amerika. Děj z počátku proto nechvátá nijak dramatickým tempem. Stupňující se agrese a brutalita vyplouvá na povrch až nějak mimoděk, ale k nezvratnému konci. Ty rodinné vazby a pouta mi ale právě nepřipadají pragmatické a strojené. Jak napsal igi B., je to až neuvěřitelně civilní, ale přesto nevíme zda máme fandit či ne. Boj o čestnou nebo rychlou cestu k hodnotám, o místo na slunci a právu ji vůbec najít. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Trochu tvrdší gangsterka, kde umře spousta lidí v důsledku toho, že se střílí dřív, než se přemýšlí. Ovšem má perfektně vystavěnou zápletku a postavy, slušné tempo a nebojí se ani národnostní charakteristiky. Při všem tom řádění je ale jediným dotekem s realitou vztah hlavního hrdiny s Lisou, jinak je to po většinu času čistokrevná gangsterka, při níž se nenudíte. Francouzi to zkrátka umějí po svém a dramatická kvalita se nezapře. 70% = 4-/5 ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama