Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 050)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem se Mrazíkovi vyhýbal, snad že mi byl protivný kvůli té pověsti "kultovní" pohádky, jež zapříčinily nespočetné televizní reprízy, do nebe vychvalovaný dabing a v neposlední řadě i jistá "ostalgie" českých diváků. Leč, ze studijních důvodů jsem podlehl zvědavosti a pustil si to - nyní po zhlédnutí jsem se jen utvrdil v tom, že i kdybych byl poslední člověk v galaxii, který to neviděl, o nic bych nepřišel. Odmyslím-li si ten humbuk okolo, je Mrazík jen trochu lepší pohádka, se zajímavým obsazením, kostýmy a výpravou, s mizernými triky, trochu zbytečnými hudebními čísly a lehce nezvyklou komikou. Protože se považuji za umírněného rusofila, velmi jsem ocenil všechny ruské atributy, které na mě z Mrazíka dýchly; naprosto mě potom dostalo provedení Mrazíkova obydlí - fantastická architektura! Na téma českého dabingu Mrazíka bych raději pomlčel, vědom si toho, jaká posvátná kráva to zrovna u tohoto filmu je, neodpustím si proto snad jen poznámku, že bych to raději viděl v ruském originále s titulky (už jen pro ten bolestný nesoulad pohybu rtů herců se zvukovou stopou). Naopak oceňuji, že většina českých replik je ve verších, což Mrazíka v mých očích povyšuje lehce nad průměr. Závěrem asi nakonec přece jen spokojenost, znovu to ale vidět fakt nemusím: jednou a dost u mě bohatě stačilo. Mimochodem doporučuji k přečtení velmi originální text Martina C.Putny Mrazík zevrubně, vědecky objektivně a definitivně vyložený aneb Chvála psychoanalýzy. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Mrázik" je pre mňa doteraz maximálna rozprávková filmová klasika. A hoci by som tu mohol skončiť, lebo to úplne stačí povedať, môžem sa konečne trošku o tomto filme rozrozprávať, lebo je tu veľa toho, čo by sa dalo povedať. V prvom rade triky a komédia sú doteraz nezabudnuteľné. Jednotlivé scénky sa dajú nekonečne veľakrát rozoberať, film má veľké množstvo pamätných hlášok, ktoré ostanú v hlave ešte dlho ako napríklad: "Dievčatá, čo dobrého pre vás môžem vykonať?" alebo "Pomôžte chromému, hluchému, slepému ba aj nemému človeku..." alebo "Sane. A ešte aké moderné - automatické!" alebo moja najobľúbenejšia: "A čo ti šije?" Proste super. Chalúpka baby Jagy je pre mňa perfektná a rovnako aj Georgij Milljar ako Baba Jaga. Funguje perfektne. Čo som si kedysi vôbec neuvedomil a dnes to vidím asi najlepšie je ale zaujímavé, že napriek tomu, že film sa volá Mrázik, miesta ho tu má dosť pomenej oproti ostatným hrdinom. Zbojníci sa podľa mňa čím ďalej tým viac podobajú na náš slovenský parlament. A asi by si aj oni na poradách mohli zo sedmikrások počítať: "Nazbíjame, nenazbíjame. Chytíme, nechytíme. Chytia nás, nechytia nás" To ma vždy pobaví, keď si to premietnem v hlave. Okrem toho aj Ivan je vtipný a keď má medvediu hlavu, tak komédia sa môže krájať. To je energické, vtipné a neustále plné skvelých momentov. Ja túto rozprávku milujem. Je to pre mňa sviatočná klasika a bez tohto filmu by to neexistovalo. Mrázik je proste klasika. Perfektné! Hodnotenie: A+ ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

« Bývam alergický na totálny filmový nevkus, a nemôžem si normálne pomôcť, ale toto je jeden z nich ! » 『 Nejako som sa premohol, ba ani neviem ako, keď som sa z čista-jasna rozhodol, že „prehodnotím” pôvodne ohodnotený odpad, veď to som musel byť nadrogovaný, že som napálil takú krutú známku, a čuduj sa svete, ono sa to nakoniec vyšvihlo až na jednu hviezdičku, ktorá nie je extra vzdialená od, no už viete, od čoho ? 』Zo všetkých postáv mi prišla najnormálnejšia iba Nástenka, ktorá bola extrémne ponižovaná, utlačovaná, šikanovaná, ba aj vyhnaná od svojej brutálne zlej Macochy, s ktorou bola Marfuška ! Ešte predtým stretla zženštilého, narcistického mladíka Ivana, ktorý bol až doteraz samoľúby, a tak ho čarodejník premenil na medveďa. Musel vykonať dobrý skutok, aby sa dostal do normálneho stavu. Taktiež som mal čo dočinenia so škaredou Babou-Jagou, ktorú Ivan prekabátil, či prídu banditi, ktorí dostanú dva-krát výprask ! Zo spomínaných rozprávkových charakterov bol najviac cool - Dedo Mrázik, a s príchodom jeho prvej sekvencie, ma film Alexandra Roua začal trochu viac zaujímať, ale nebolo to nič svetoborné. _ Nerozumiem, čo všetci vidíte na tomto neznesiteľnom nepodarku ? Prosím vás, prezraďte mi jeho plytké tajomstvo... ? ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vývěsní štít sovětské pohádky u nás. Těžko objektivně soudit, jestli je opravdu tak emblematická, ale své místo v české kultuře díky pověstnému barrandovskému dabingu má jisté už na navždy. Nezmění na tom nic ani novodobé ustoupení od pravidelných silvestrovských repríz. Nyní má každý své DVD, takže Korbelářova interpretace Mrazíka a jeho jedličkové písničky nemusí chybět v žádnou roční dobu ;) ()

kwietitze 

všechny recenze uživatele

Všichni ho znají. Všichni ho viděli. Generace citují pasáže. Někteří ho k smrti nenávidí a jiní k smrti milují. Pro jedny sovětský kýč jak bič, pro druhé klasika. Když ho dávají na Silvestra/v parném létě/o Vánocích v televizi, sledovanost vzroste o 35%. Na internetu kolují parodie, stejně jako freudovské analýzy jednotlivých postav. Přichází fenomén českého rodinného krbu …. Klasická pohádka o tom, jak láska a krása zvítězily nad ošklivostí a nenávistí je silně a čistě naivní a na nic jiného si nehraje. Její krása spočívá v jednoduchosti, stejně jako její kýč. Je vzorovým prototypem všech pohádek a její charaktery jsou stejně vzorovitě ikonovité. Mrazík uspokojuje svým nesložitým, přímým příběhem, stejně tak i částečnou skrytou bizarností. Kdo viděl Mrazíka více než 3-5x ji přímo vyhledává (tomu se neříká posedlost, nýbrž rýpání se v detailech). Tak se z naivního dětského pohledu na film stává v průběhu let částečná (sebe)parodie v době dospívání (co takhle považovat Ivánka za meterosexuála díky viditelně nalíčeným očím a ústům ?) a v dospělosti je možné vidět film s notnou dávkou nostalgie či k němu nalézt kritický odpor/odstup. Mrazík nemá originální příběh ani nadčasové zpracování, má ale kultovní prvky, které jsou lehko akceptovatelné a právě díky tomu nadčasové. Nebo si snad pamatujete, kdo se objeví na plátně dřív, zda Nastěnka nebo Ivan? Či si spíš pamatujete pokračování písně „Váňo, Váňo, Ivane..“? ()

Galerie (52)

Zajímavosti (56)

  • Keď si Ivan (Eduard Izotov) odspieva potulnú pieseň a potom popiskuje, jeho pery sa vôbec nehýbu. (Arsenal83)
  • Na schodech do Mrazíkova (Alexandr Chvylja) domu lze zřetelně rozeznat průhlednou lepenku, držící sníh na svém místě. (ricky4)

Reklama

Reklama