foto

Georgij Milljar

  • nar. 7.11.1903
    Gelendžik, Ruské impérium
  • zem. 4.6.1993 (89 let)
    Moskva, Rusko

Biografie

"Já nejsem manžel. Já jsem Baba Yaga!"

Georgij Milljar (ruský herec, který na sebe s oblibou bral podobu všelijakých pohádkových bytostí) se narodil 7. listopadu roku 1903 ve městě Gelendžik v Rusku. Jeho otec Franz byl inženýr, matka Elizavet dcera vlastníka zlatých dolů, proto byla bohatá. Franz však zemřel ještě než stačil Georgij poprvé promluvit, a proto si na svého otce nepamatoval. V roce 1917 vypukla Velká říjnová socialistická revoluce (zkráceně VŘSR) a poté, co jim vláda odebrala zlaté doly a spoustu dalších věcí, změnil on i jeho matka příjmení z "de Millieu" na dosavadní "Milljar".

Georgij po absolvování školy v Gelendžiku nastoupil do divadla jako kulisák a poskok, se snem stát se hercem. Uměl všechny texty vystupujících nazpaměť a když jednou onemocněla hlavní představitelka - Popelka, hrozilo zrušení celého představení. Georgij se ovšem nabídl na zástup a po ujištění, že umí opravdu text, se poprvé objevil na scéně.

V roce 1924 přijíždí Georgij do Moskvy a nastupuje do nově otevřeného Divadla revoluce a do herecké školy (kde nebyl vůbec dobrý, dokonce několikrát jen o vlásek unikl vyloučení). Svou první filmovou roli získal v roce 1938 ve filmu O PLAČTIVÉ PRINCEZNĚ, kde si zahrál cara. Následně přestal vystupovat v divadlech a uzavřel dlouhodobou smlouvu se studiem Mosfilm, kde mnohokrát spolupracoval s režisérem Alexandrem Rouem. Nejvíce se však proslavil až v roce 1964 v klasické ruské pohádce MRAZÍK, kde vystupoval jako Baba Yaga (kostým si sám navrhoval).

Georgij byl za celý svůj život ženatý "pouze" jednou, a to se ženou Marijou (která měla již tři dospělé děti), se kterou se oženil v roce 1968 (tedy v jeho 65 letech a jí bylo přesně 60 let). Jejich svatební hostina byla konána při natáčení pohádky, proto museli být všichni hosté i oni převlečeni v kostýmech. Ačkoliv byl Georgij podezříván z homosexuality, nikdy to nepřiznal.

Georgij i ve svém nejvyšším věku točil filmy a byl i natolik čilý, že plánoval svou oslavu devadesátin, zemřel však ještě před ní 4. června roku 1993 v Moskvě přirozenou smrtí.

StrYke

Herecká filmografie

Filmy

1993 Ka-ka-du
1992 Detonator
1991 Dějstvuj, Maňa!
Pjať pochiščennych monachov
Veniks. Polovyje ščjotki
1988 Na pomošč, bratcy!
1986 Poljot v stranu čudovišč
1985 Až naprší a uschne...
1983 Kometa
1981 Andrej i zloj čaroděj (TV film)
Šestý, kdo jde na smrt
1980 Jesli by ja byl načalnikom...
1979 Osennije kolokola
1976 Dokud bijí hodiny
Nic a kocour Herkules
1975 Finist, jasný sokol
Muk-skorochod
1974 Molodilnye yabloki (TV film)
1972 Vklyuchite severnoe siyanie
Zlaté parohy
1971 Dostojanije respubliki
Děržis za oblaka
1970 Dve ulybki
Rasskazy starogo morjaka
Šag s kryši
1969 Krásná Varvara
1968 Kalif-Aist (TV film)
1967 Dubravka
Ohněm, vodou a trubkami
Vojna a mír IV: Pierre Bezuchov
1966 Aladinova lampa
Pro begemota, kotoryj bojalsja privivok
Ukradená nevěsta
Vesjolyje raspljujevskije dni
Vojna a mír
Zabludšij
1965 Vojna a mír I: Andrej Bolkonskij
1964 Mrazík
Obyknovennoje čudo
Vsjo dlja Vas
1963 40 minut před úsvitem
Království křivých zrcadel
1961 Večera na chutore bliz Dikaňki
Čipollino
1960 Čelovečka narisoval ja
1959 Krasa nenagljadnaja
Okouzlené srdce
Sampo
Tygří stopou
V našem gorode
Zručná Marja
1958 Kocour v botách
1957 Vrcholné číslo
Zvjozdnyj malčik
1956 Milion v měšci
1955 Bílý pudl
Osudy bubeníkovy
Střela letí do pohádky
Tajemství krásy
Začarovaný chlapec
1954 Plavba na Grumant
1953 Májová noc
1949 Děň čuděsnych vpěčatlenij
1948 Odvážná školačka
1945 Bohatýr Nikita
1943 My s Urala
Princ i niščij
1941 Baškirský šíp
O hodném koníčkovi
1939 Zakletá nevěsta
1938 O plačtivé princezně

TV seriály

1977 Něznajka v Solněčnom gorodě (TV seriál)

Dokumentární

1983 Georgij Milljar
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace