Reklama

Reklama

Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

  • Velká Británie The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (více)

Obsahy(1)

Makabrózní příběh, jemuž dominuje výtvarná stránka inspirovaná slavnými malířskými díly, se odehraje během osmi dnů v prostředí luxusní restaurace. Georgina, manželka gangstera Alberta, si zde najde pod nenápadnou patronací majitele podniku milence, ale odhalení její nevěry rozpoutá řetěz krvavých událostí. (MarekMotor)

Recenze (244)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jednou hrajete ctihodnou královnu Alžbětu II., podruhé nevěrnou manželku, která nechtěnému divákovi nechává pohledem obtěžkat své bobří zviřátko ... Režisér Peter Greenaway je původně malíř a je to dost znát. Veškeré dekorace jsou barevně vytříbené a divák gurmán si tak jistě pošmákne. K tomu hraje výtečná hudba a Michael Gambon vede sáhodlouhé nikým nepřerušované monology na téma zrádlo, sex a další radovánky. Málo řečí, o to více akce zase v podání Helen Mirren. Škoda jen, že druhá půlka filmu nebyla trochu prostříhána. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Kamarád mě na filmovce v UH říkal, že tohle je film přesně podle mýho gusta, včetně hudebního doprovodu. A musím říci, že je to přesně tak! Stylizovanej bizárek se vším všudy! Nádherné barevné kompozice, úchvatný vizuál srovnatelný s Argentovými gially, nebo italskou mysteriózní školou let sedmdesátých. Těžko hledat slova, těžko popisovat, tohle si musí každý filmový milovník užít po svém. A já děkuji za tip, Kowalski! :D ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Štýlový a estetický, zároveň dekadentný a zvrátený exkurz do sveta pseudomorálky a konzumnej spoločnosti. Svojim vyznením mi pripomenul Veľkú Žranicu, ale v tomto prípade je ten filozofický backround oveľa silnejší...Film, ktorý ostane v pamäti a nielen vďaka nezabudnutelnej geniálnej poslednej scéne (a vôbec mi nevadílo, že je to tak trochu hra na efekt)... ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek,který je mixem erotiky,dramatu a malinko také hororu.První půle filmu líčí vztah sadistického majitele restaurace Alberta,jeho krásné ženy Georginy,jejího nového milence Michaela,který je pravidelným návštěvníkem jejich restaurace a hostů,kteří večeří s nimi u společného stolu.Druhá půle pak o tom,co dokáže sadista,když zjistí nevěru své ženy a svých poddaných.Celý film doprovází ponurá a depresivní muzika,což je tedy veliké plus,navíc zajímavé obrazové podání snímku a uchvatné herecké výkony jsou opravdu fasinující...Závěr filmu pak nemá chybu.Jinak sem po celý film spíše hledal poentu ,kterou sem ani napodruhé nenašel.Možná je i chyba ji zde hledat... ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Je docela s podivem, že i když se prakticky celý film odehrává v jedné restauraci a celé dvě hodiny sledujeme žárlivé řádění jejího šíleného vlastníka, je Kuchař... hodně dobrý film... Sice divadelně zpracován, ale plný černého humoru, hysterických scén a sexu... Takže proč ne... A na konci filmu si divák musí položit otázku, zda přece jenom pomsta nechutná více za tepla... ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Původně měli 3 hlavní role ve filmu hrát Albert Finney, který měl ztvárnit zloděje Alberta, Georgina Hale, jenž měla zahrát jeho manželku Georginu a Michael Gambon, který měl ztvárnit milence a který byl nakonec obsazen do role Alberta. Nezměněna zůstala role kuchaře Richarda, hraná Richardem Bohringerem. (Missa08)
  • Nástěnná malba, která visí na zadní straně jídelny, je dílem holandského malíře Franse Halse a nese název „The Banquet of the Officers of the St. George Militia of Haarlem in 1616“. Režisér Peter Greenaway ji použil jako podklad pro tvorbu interiéru a kostýmů použitých v prostorách jídelny. (makimarketa)
  • Psí exkrementy byly vytvořeny z čokoládové pěny. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Reklama

Reklama