foto

Richard Bohringer

  • nar. 16.1.1942 (74 let)
    Moulins, Allier, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Všestranný francouzský umělec Richard Bohringer se narodil za druhé světové války ve městě Moulins ve střední Francii, jeho otec náležel k německé okupační armádě. Později se rodiče přestěhovali do Německa a Richard byl dán na výchovu k babičce z matčiny strany do Paříže. V dětství trpěl četnými zdratovními problémy, kvůli tomu také zanedbal vzdělání a začal se živit různými způsoby. Ovlivněn všeobecným kulturním vzepětím mladé generace v polovině šedesátých let začal uplatňovat svůj literární talent a upozornil na sebe články v časopisech a především dvěma divadelními hrami, které byly s úspěchem prezentovány na pařížských scénách.

Se světem filmu přišel Bohringer do kontaktu počátkem sedmdesátých let, a to hned ve dvou profesích, jako herec a scénárista. Jeho první filmovou rolí byla postava přítele hlavního hrdiny v zapomenuté komedii LA MAISON (1970), velkou příležitost mu pak poskytl režisér Charles Matton postavou neúspěšného zpěváka ve filmu ITAL Z MĚSTA RŮŽÍ (L'italien des roses, 1973). V polovině sedmdesátých let pak Bohringer napsal tři filmové scénáře, z dnešního pohledu se však jedná o významově okrajové záležitosti, podobného charakteru byly i jeho další úlohy před kamerou.

Výrazněji na sebe ve filmu upozornil až počátkem osmdesátých let, například jako důstojník gestapa ve vysoce ceněném dramatu POSLEDNÍ METRO (Le dernier metro, 1980). Následně začal točit několikrát ročně, účinkoval ve filmech různých žánrů, k práci jej zvali významní režiséři jako například Claude Lelouch, Michel Deville nebo Claude Zidi, později se jeho častějším spolupracovníkem stal Jean-Pierre Mocky. Tato doba Bohringerovi přinesla také první vavříny. Postavou psychopatického vězeňského dozorce Lorcy ve filmu ÚČET (L'additional, 1984) si vysloužil Cézara za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Stejná cena jej pak čekala za roli bretaňského venkovana v melodramatu VELKÁ CESTA (Le grand chémin, 1987). Stejně jako u řady jiných francouzských herců, tak i Bohringera u nás známe spíše z odlehčenějšího žánru; jako žárlivého manžela Borise jsme jej mohli vidět v komedii NALEVO OD VÝTAHU (À gauche en sortant de l'ascenceur, 1988) po boku Pierra Richarda.

V této době už Bohringer dostával převážně hlavní role, jako nacistický dezertér se objevil v dramatu PO VÁLCE (Àpres la guerre, 1989) nebo záletný šlechtic v historické komedii GALANTNÍ DÁMY (Les dames galantes, 1990). Další hlavní roli, Charlese Brice, manžela slavné zpěvačky, si zahrál v oceněném dramatu z období druhé světové války KLAVÍRISTKA (L'accompagnatrice, 1992). Také v devadesátých letech znovu točil i několik filmů ročně, řada filmů s jeho účastí (byť opět již v menších rolích) byla uvedena i u nás, začal také pracovat více pro televizi. Zatím naposledy jsme Bohringera u nás mohli vidět v historickém válečném dramatu ADMIRÁL (Admiral, 2008), kde se objevil v menší roli generála.

Richard Bohringer se od poloviny osmdesátých let věnuje také hudební tvorbě, uplatnil se jako zpěvák, v roce 1988 vydal autobiografickou knihu C'est beau une ville la nuit, v níž zpracoval své nelehké životní období spojené s drogami a pouličním násilím (podle této knihy v roce 2006 sám zrežíroval stejnojmenný film). Stejně jako jiní francouzští herci, tak i Bohringer se zapojil do politiky a v roce 2007 podpořil prezidentskou kampaň Françoise Bayrou. Richard Bohringer má tři děti, všechny se více či méně pohybují v uměleckém prostředí, nejvýrazněji o sobě dává vědět dcera Romane Bohringer (*1973), která je též úspěšnou herečkou.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 U moře
2014 Tu es si jolie ce soir
2013 Dors mon lapin
Le Renard Jaune
Une histoire d'amour
2012 Paříž jedné noci
Tři a půl sekundy (studentský film)
2010 Les amours secrètes
2008 Admirál
2007 Bluesbreaker
2006 C'est beau une ville la nuit
Sloní putování
2005 Capitaines des ténèbres (TV film)
Ennemis publics
Kavalkáda
Pom, le poulain
2004 Mladí, krásní a zkažení
Petite Fadette, La (TV film)
2003 C'est beau une ville la nuit
Outremangeur, L'
Poil de carotte (TV film)
Poil de Carotte à la recherche du bonheur (TV film)
Ptačí chřipka (TV film)
Retour aux sources (TV film)
Střílejte na Francouze!
2002 Au bout du rouleau (TV film)
Libre (TV film)
Total Kheops
2001 Azurová tajemství (TV film)
Étoile du sud, L' (TV film)
Île mystérieuse, L' (TV film)
Lepší společnost
Ma folle de soeur
Mauvais genres
1999 Cinq minutes de détente
Coquelicots sont revenus, Les (TV film)
Nezkrotný
Rembrandt
1998 Dítě džungle
Mona, les chiens, le désir et la mort
Opernball (TV film)
Requiem pour un décor
Rives du paradis, Les (TV film)
Telle mère, telle fille (TV film)
Villa vanille (TV film)
1997 Combat de fauves
Divá zvěř
Homme en colère, Un (TV seriál)
Pondichéry, dernier comptoir des Indes
Saraka bô
Vérité si je mens, La
1996 Deux papas et la maman, Les
Lucky Punch
Rozmary řeky
Tykho Moon
1995 Bůh, milenec mé matky a uzenářův syn
Lulu, král Francie (TV film)
1994 Cri du coeur, Le
Láska je dětská hra (TV film)
Lumière des étoiles mortes, La
Parfum d'Yvonne, Le
Úsměv
1993 Deux justiciers dans la ville (TV seriál)
Tango
1992 Confessions d'un Barjo
Klavíristka
Trop pres des Dieux
Ville à vendre
1991 Báječné časy
Myster Mocky présente (TV seriál)
Ragazzi
Reine blanche, La
Veraz
1990 Galantní dámy
Petit prince, Le (TV seriál)
Stan the Flasher
1989 Après la guerre
Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec
Marat (TV film)
Soule, La
1988 Ada dans la jungle
Lékaři lidí (TV seriál)
Nalevo od výtahu
Saisons du plaisir, Les
1987 Agent trouble
Flag
Ubac
Velká cesta
1986 Cent francs l'amour
Inconnue de Vienne, L' (TV film)
Intruse, L'
Kamikaze
Paltoquet, Le
1985 Cinéma de minuit
Diesel
Folie suisse
Pactole, Le
Péril en la demeure
Podzemka
1984 Besoin d'amour à Marseille (TV film)
Du sel sur la peau
Quidam (TV film)
Soudce
Zúčtování
1983 Ballade à blanc
Bête noire, La
Cap Canaille
Debout les crabes, la mer monte!
Destin de Juliette, Le
Folles années du twist, Les
Lièvres du vilain, Les
Pablo est mort (TV film)
Vzal jsem si stín
1982 Café Plongeoir
Deuil en vingt-quatre heures (TV seriál)
Grand pardon, Le
Nuit du Fusecki, La
Transit
1981 Babas Cool, Les
Diablo y la dama, El
Diva
Jedni a druzí
Rendez-vous hier
Uns et les autres, Les (TV seriál)
1980 Alors heureux?
Inspektor Popleta
Nenapravitelní
Poslední metro
Špatný syn
Večírek
1979 Martin et Léa
1977 Zvíře
1976 Conquistadores, Les
1973 Italien des roses, L'
1970 La Maison

Dokumentární

2006 The Making of 'C'est beau une ville la nuit'
2003 Looking for Richard
1990 Un film sur Georges Pérec: Te souviens-tu de Gaspard Winckler? - Vous souvenez-vous de Gaspard Winckler? (TV film)
1986 Michel Galabru: Portrait d'un homme heureux (TV film)
1978 Cinématon

TV pořady

2008 La grande librairie (TV pořad)
2006 On n'est pas couché (TV pořad)
2003 La méthode Cauet (TV pořad)
Les grands du rire (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Ça se discute (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace