Reklama

Reklama

Bennyho video

  • Rakousko Benny's Video (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Bennymu je 14 let. Fláká se se spolužáky, natáčí si videa, kouká na akční filmy. Jednoho dne si k sobě do bytu pozve holku a natočí její popravu pistolí na zabíjení prasat. Kruté drama nejen o vyprahlosti rodinných vztahů a jejích následků. (oficiální text distributora)

Recenze (89)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mladý (okolo 12) zabije u seba v byte holku pištoľou na porážanie prascí. Dva dni ju drží v igelite zatvorenú v skrini a ked o tom povie rodičom, tak ho ešte pozvú na výlet do Egyptu. No čo Ti jebe!?! Ved to je pekne hustý hardcore! Mám rád Hanekeho, pretože má zmysel pre detaily ( nádherné vyobrazenie zabíjania času v Egypte ) , necháva pracovať myseľ a hlavne predstavivosť tým, že hovno ukáže, no a hlavne, zanecháva ma vo vlastnom vnútorne rozorvanom rozpoložení! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Skutečně hodně zajímavý film... Začátek rychle traumatizuje diváka tím, co vidí. Připadá si jako svědek něčeho, co vůbec vidět nechtěl. Seznámí se rychle s Bennym, puberťákem bavící se videokamerou a videofilmy obecně, psychopatem a největším hajzlem, jakého jsem kdy ve filmu viděl ... Po děsivé "tragédii", kterou můžeme nazvat také krutou popravou se film obrátí vůči jeho rodičům a zde začnou všechna kolečka skřípat ... Nechci spoilerovat a proto nebudu uvádět víc. Každopádně jsem si říkal celou dobu: "Tak to ne, takhle rozhodně ne ... takhle to nechodí. Ze sociálního a psychologického hlediska blbost." Haneke se ukáže jako špatný psycholog a dlouhou stopáž rozplizne do sledování trapného výletu Bennyho s matkou do nějaké exotické země ... Zde jsem měl už jasno, že film je těžkým průměrem s excelentním nástupem, ale naprosto zabitým následováním a zbytečně dlouhou stopáží ... Jenže pak příjde závěr filmu a ten opravdu stojí za to... Atˇ tak či tak, špatná psychologie a chování postav ve vypjatých situacích, nesmyslné řešení problémů a hlavně absolutně "laxní" přístup k problému. Závěr filmu dává příběhu "trnovou korunu" a jak jsem již psal ... Benny je největší a nejhorší lidská zrůda, jakou kdy kdo ve filmu vytvořil ... ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Michael Haneke – výjimečná osobnost nejen evropského, ale samozřejmě i světového filmu. Tvůrce, který si nebere servítky a točí kontroverzní (otázkou je, jak moc kontroverzní ve vztahu k dnešnímu světu a principům, na kterých je postaven) díla, která mají nejen uměleckou, ale především sdělovací a kritickou hodnotu. Bennyho video není prvoplánovým zdrcujícím portrétem jednoho krutého a nelidského činu čtrnáctiletého chlapce, ale spíše filmem mapujícím (kritizujícím) dnešní systém a portrétem současné společnosti jako takové (většinu konkrétních motivací a poslání tohoto filmu lze velmi dobře vypozorovat při rodičovském dialogu, kdy Bennymu zůstanou pootevřené dveře). Opět je to ten syrový Haneke, který si vybírá témata pro většinu ostatních filmařů nepřijatelná a který sice kritizuje, nastavuje zrcadlo, ale v žádném případě nesoudí. „Pouze“ konstatuje. Skutečnost, že se film nesnaží nijak explicitně šokovat (vyjma snad jedné, max. dvou scén), dává prostor k četnějším psychologickým a sociologickým otázkám, které si chtě nechtě budete klást po celou dobu sledování Bennyho videa. Můj pětistý film, který tady na čsfd hodnotím. Rozhodně si ho ale nebudu pamatovat jen pro to, že byl právě pětistý. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Haneke předkládá tradičně brutální scény, nad nimiž se člověku trochu zvedá žaludek (tentokrát již v samém začátku). Ideově je silný v tom, jak se mu zde daří zobrazovat rodinné patologie a morální otupělost, naopak hloupě, na samé hraně směšnosti, působí jeho kritika vlivu násilí (zprostředkovaného médii) na lidské vědomí. Ono kazatelství mi na něm asi nepřestane vadit. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Najednou užívám mnohem víc komplikovaných vět, jež vedou k zívání, takže nechci brebentit stůj, co stůj a vložím svůj vzkaz o tomhle filmu někam na fejsbůk, kterej čtou stejně kůl lidi, jako já a všichni tam maj tak vyhypovaný názory, že prostě pochopěj muj postoj, kterej je neměnej a free. Na aukru maj solidně vytuněnou pistoli na zabíjení prasat, takže buy it! Věřím v jedno: v Like this!__ Nevím, kde se vzala ta zloba, která lidi mění v cokoli jiného, jen ne lidi s vlastní bednou a postojem. Ty předešlý věty měli poukázat na degradaci. Benny´s video je krabka zloby. Jen nevím, jestli poctivá k divákovi. Na to jsem prej až příliš hloupej! I dislike it! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • V pozadí kolem 47. minuty, kdy je Benny (Arno Frisch) na kluzišti, jsou na pravé straně obrazovky vidět dvě děti, které jako by ukazovaly do kamery. (Fediak22)

Reklama

Reklama