Reklama

Reklama

Star Trek Continues

(seriál)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Preslávená päťročná výprava vesmírnej lode U.S.S. Enterprise pokračuje v tomto fanúšikovskom seriáli s novými epizódami pôvodnej série. Tvoria ju vzrušujúce dobrodružstvá najhrdinskejšej posádky Federácie vedenej Kapitánom James T. Kirkom. Osvetlenie, kamera a vysoko autentické interiéry zvýrazňujú detailné charakteristiky pôvodného seriálu z rokov 1966-1969, čím na ňu priamo nadväzujú. Pôvodné príbehy replikujú aj herci a scenáre, a tak majú dobrodružstvá potenciál osloviť aj najnáročnejších fanúšikov univerza Star Trek. Nechýbajú hry morálky, hľadanie konečnej hranice a hlavne úvahy o stave človeka. V pilotnej epizóde zvanej Púť večnosti (Pilgrim of Eternity) hrá vedľajšia postava, ktorá sa objavila aj v pôvodnom seriáli. (Incantator)

(více)

Recenze uživatele PKD k tomuto seriálu (12)

Star Trek Continues (2013) 

Chtěl jsem se tu původně rozplývat nad touto skvostnou lahůdkou (pouze pro TOTAL TOSkaře), ale při průzkumu,jsem zjistil, že belldandy to napsala v podstatě za mě. Absolutním mega TOS orgasmem na entou, jest závěrečný 100min.! film, ve formě dvojdílu, ve kterém sice zemře má velmi oblíbená postava, ale ani to a záběr na model Shitcovery v kanceláři adm. Nogury (ano, to je ten, u kterého si Kirk vydupal Enterprise v 1.filmu;-) to nemůže, pokaziti. Představitelka Romulanské velitelky Charvanek z TOS dílu Enterprise Incident (kde ještě neměla jméno), jako by z oka vypadla své pův. představitelce. Ono ostatně, obsazení takřka dokonalých kopií určitých TOS postav, bylo od začátku silným prvkem této tv s. Celkově zde nacházím tak 2 slabé díly. Škoda, že díky průseru z Axanarem, nedošlo k natočení ještě jednoho dílu. Pův. se totiž počítalo s 12 díly. ()

Pilgrim of Eternity (2013) (E01) 

Regulérní pokr. (odehrávající se 2 roky poté) episody Who Mourns for Adonais? kde Apolla znovu hraje ten samý herec a tím pádem scénáristé dostali squellou příležitost, jak na tom vystavěti celý příběh.;-) Smutná zpráva, Apollova láska (a dle nepoužitého scénáře i těhule s právě Apollem) por.Palamasová, před lety zemřela. Postavu myslím. P.s. jako vtip pro zasvěcené zde vystupuje jistý herec z BSG v.2.0, který v něm hrál postavu, která se zovala.....Apollo, checht. ()

Lolani (2014) (E02) 

Další perfektní díl, který kvalitou hravě překonává i spoustu dílů růz. profi ST. Palec nahoru za tu Spockovu minipřednášku, která jasně odkazuje na díl STE ze 4.s. ´Bound´. Jako Orionský obchodník Lou Ferrigno, jenžto získal věčnou slávu díky jiné též zelené postavě...HULK.;-) Samotná Orionka Lolani je bez výhrad dokonalá (já tedy neznám nedokonalou Orionku) ale SPOILER! neskončí moc dobře, což z tohoto dílu nedělá zrovna veselou poudačku na dobrou noc. Morální a jiná dilemata, která se z nových sračkoidních pseudoTreků zcela vytratila, jsou zde vystavěna klasicky na úrovni samotné TOS. Což není ale u této série jako celku, žádné překvapení. ()

Fairest of Them All (2014) (E03) 

Další 100% zářez na STc pažbě. To se pak hodnotí lehce, když je drtivá většina dílů, bezchybná. V rámci ST samoz. Jedná se sice o 1 ze 2 nejkratších dílů, ale v ničem si tedy nezadá. Jak už poster napovídá, jde o další díl v řadě, který jest přímým (existují zde vůbec nepřímá? heh) pokr. už dávno klasického a legendárního dílu, kolem kterého se od doby TOSky, vystavěla slušná mytologie...Mirror, Mirror. Je též třeba zdůrazniti fakt, že jako v př. zrcadlového dvojdílu z STE, In a Mirror...Darkly, i zde došlo k formální úpravě úvodních titulků, včetně průvodního slova, které je plně v Imperiálním duchu.;-) Popisovati, jak jsou v tomto seriálu herci ve vedlejších rolích neskutečně podobní originálům, by bylo nošením dilithiových krystalů do strojovny. V každém př. bez debat doporučuji si toto pustit ihned po Mirror, Mirror, páč tento díl se opravdu odehrává doslova vteřinu po něm, tudíž jde o part II jednoho celku. Jen si musím trochu šťournouti do ISS Enterprise, neb nemá správně bussardovy kolektory, což trochu zamrzí u tohoto jinak vycizelovaného a pro mě regulérně oficiálního/kanonického pokr. STTOS. Takže...pokud chcete zvěděti, jak to dopadlo poté, co se náš Kirk a spol. přesunul do ´´správného´´ vesmíru a vládnete dobře angličtinou (zda je tento tv s. s cz tit. se přiznám netuším), jděte do toho. ()

The White Iris (2015) (E04) 

1. ze 2 nejslabších dílů, kde se skoro nic zajímavého neděje. Na po1. jsem ani nepochopil, co tím chtěl básník říci a nudil se k smrti. Jedná se u klasickou výplň typu: minimum děje, který slouží jen jako rámcová kostra pro opakování a promítání minulých dílů, zkrátka retrospektiva, o kterou skoro nikdo nestojí. Zbytečný díl v jakémkoli tv s. Něco podobného má např. STTNG na konci 2.s. Je to škoda při tak malém počtu dílů celkově. ()

Divided We Stand (2015) (E05) 

4. a 5.díl opravdu nejsou silnou stránkou STC. Na 2.str., i tak o třídu lepší než White Iris. Sice při těchto ST dílech obecně při 1.projekci koulím očima, ale nuda to není. Klasický TOS díl, kde McCoy a Kirk jsou přesunuti zpět v čase na Zemi v době Americké Občanské války. Není to špatné, ale nejde zrovna o díl, který bych provětrával často.;-) P.s. díl obsahuje věnování Grace Lee Whitneyové, která zemřela v 2015 a která ztělesnila pobočníka Randovou, kterážto postava o mnoho let později skončila na Excelsioru pod velením kpt. Sulu.;-) ()

Come Not Between the Dragons (2016) (E06) 

Tohle už je jiná liga. Byť ne u mě na plný počet. Tvůrci v tomto př. si fakt mákli, neb vytvořili pro tuto episodu zcela nového mimozemšťana, jehož nošení na sobě musel býti pro toho herce, docela záhul. Tvor nejenže udělá pořádnou díru do talíře a kterážto trasa dopadu pokr. ještě dál do nitra lodi, včetně několika přepážek, ale jako nechtěný bonus čas od času vysílá vlny psychogení energie, díky které začnou všichni na palube šílet. Doslova. A jdou si pak vesele po krku. Rvačky jsou ještě to nejslabší. Jako bonus se opět objeví pár udělátek, které jsme v TOSce nikdá neviděli, ale perfektně zapadají do této éry, jako by je vyrobily už v 60tkách.;-) Je to zvláštní díl, který asi nesedne každému. Já sám z něj mám poněkud ambivalentní pocity. ()

Embracing the Winds (2016) (E07) 

Tady už mohu dáti v klidu plnou palbu, páč tohle je přesně ten druh dílů, který na TOSce žeru. A nejen v ní. Hvězdná základna na Corinthu IV (Bible je všude:/ ) je prostě úchvatná a prakticky překonává i tu mou favoritku z ´Court Martial´. Popisovati děj nebudu, to musíte vidět sami. Jen naznačím, se se jedná o politiku Federace, o problém s ženskými kapitány hvězdných lodí, Tellaritský úhel pohledu a ve vedlejší příběhové linii jde o (neúspěšnou) záchranu U.S.S.Hood třídy Constitution. No prostě, feministky mají pré. Což mi v tomto př. nevadí. Naopak. Jako bonus zde máme Vulkánského admirála, kterého si zahrál herec z Abramsova ST Into Darkness, kde hrál tentokráte lidského kpt. U.S.S.Bradbury. Tento díl také začal linku Co se stalo USS Hood?, která bude vyřešena v závěrečném filmu/dvojdíle. A to nejdůl., jeden ze 2 kandidátů na post kpt. právě Hoodu (1.je Spock) je jistá cmdr.Diana Garretová (velitelka vesmírného doku na orbitě Země) jejímž vzdáleným potomkem bude pochopitelně jistá kapitánka Enterprise C. Což mi se přiznám, na po1. skoro nedošlo. ()

Still Treads the Shadow (2017) (E08) 

U tohoto si připravte plnou pozornost bez jakéhokoli vyrušování (haranti, vynešení koše či umývání nádobí) páč tady se jede těžce na dialogovou notu s naprostým minimem akce. I když to zde není nějak okaté, považuji tento díl za pokr. TOS dílu Tholian Web. Special quest star Rekha Sharma z BSG.;-) To, že hrála i v DSC, snad nikoho nezajímá. ()

What Ships Are For (2017) (E09) 

Tohle jsem ocenil až na po2. se přiznám. Jinak zajímavý nápad s černobílou fází příběhu a i když si člověk díky ST New Voyages zvykl na fakt, že ve fan Trecích z období TOS hrají profesionální herci z dřívějších ST seriálů, tak přítomnost Q pardon J.deLancieho tenkráte překvapila, neb se v rámci tohoto tv s. jedná o jediné herecké cameo, když nepočítám onoho herce z dílu Embracing the Winds. A mj. se zde objeví lékařská uniforma z ST Motion Picture a dozvíte se, že Kristýna Kaplanová studuje na doktorku.;-) P.s. ano i z tohoto dílu sálá TOSka jako supernova. ()

To Boldly Go: Part I (2017) (E10) 

1.část celkově 100min. filmu, která se skoro nedá popsati slovy. Pokud užiji vulgarismů, tak se jedná o totální kulervoucí náser, vedle kterého je většina věcí, jen dementní šaškárnou. Ano, až tak. A i když se nehorázně rozkecám až u part II, tak jen dodám, že je zde prakticky vše a ještě víc, co jsem kdy od fan STTOS chtěl. A nejen od fan ST. Ten zbytek jsem už předtím dostal od Jamese Cawleyho pomocí New Voyages. ()

To Boldly Go: Part II (2017) (E11) 

A máme tu posl. (původně měl býti ještě jeden) díl a zároveň druhou část, závěrečného shrnutí všeho a všech, kterých se to týká. Kde začít? Třeba to, že zde máme opět krásně růžovofialovou bariéru z pilotu s Kirkem. Nebo, konečně!!! Romulany s jejich suprovým dravcem z Balance of Terror a ne s Klingonskou D7 s namalovaným ftákem vespod. Romulanskou velitelku hraje opravdu dcera jménem Amy Rydell (předtím jsem to nezjistil, neb mě zmátlo jiné příjmení) Joane Linville, která hrála jedinou Romulanku v TOSce v geniálním díle ´Enterprise Incident´ a která své máti doslova z oka vypadla, že by jste přísahali, že tvůrci digitálně omladili pův. herečku a šoupli ji sem. Efekt pokleslé čelisti na po1. byl bez debat. A to nám autoři i naservírovali její jméno, které jsem kdysi objevil na oficiální ST kartičce, takže předp., že platí. Další prvek úplně 1. lodní poradkyně na palubě hvězdné lodi UFP je bonus navíc. To, co v době TNG považujeme již za samozřejmost je zde ještě v tzv. experimentálním stádiu. Nechci moc spoilerovati, ale jde tu o mj. zakončení a pořádné bez mezer v ději oné 5letky, kde se po1.! objeví adm.Nogura, o kterém se mluví v 1.ST filmu, který na tento o 2.5 let později pevně navazuje. Což pochopíte v posl.10min. zhruba. Pak tu máme prvek efektu Garryho Mitchela, znalci vědí. Což i v př. postavy prap.Smithové je rozvedeno a ukončeno právě zde. Tvůrcům se totiž podařilo se obloukem vrátit zpět až do doby pilotu s kpt.Kirkem a naprosto s přehledem orámovati tak celou TOSku i s STC dohromady. Husarský kousek, vskutku. Satanžel zde zemře (v podstatě stejně jako nebohý vel.Sonak z ST motion picture) jistá postava, což mě tehdy dosti šokovalo a samoz. to nekvituji s povděkem. A není sama. Ještě následuje, ale naštěstí ne tak nešťastně a hl. ne bez boje, jedna ženská postava, která se stala stálou postavou této série, což je obdivuhodné, když uvážíme, že byla jen v jediném díle TOSky. Další prvek ze kterého mi spadla brada jest oddělení (ne, fakt si nedělám prdel) talíře Enterprise, což nepotřebuje další komentář. Jen dodám, že mě to vlastně nemělo tak moc překvapiti, neb jsem před mnoha lety četl, že třída Constitution oděliti talíř může, ale jen v př. nouze a nejde už připojiti zpět, což jsem tak nějak bral, ale zde se tak naštěstí neděje, páč by to bylo divné. Další lahůdky jako přítomnost lodi třídy Antares či společná akce Romulanů a Enterprise jen zvyšují už tak nehorázně vysokou úroveň tohoto filmu. Špičkové efekty jsou už dávno i v této sérii samozřejmostí. To oceníte zejména při neskutečných záběrech na velení SF či vesmírných (ano je jich tu vícero) bitev. Trochu mě sice znechucuje pohled na kancelář adm.Nogury, kde se v řadě modelů historických lodí (záměrná reminiscence na Into Darkness?), na nás šklebí ta kokotina s houbičkovým pohonem, ale je to asi jediný pupínek. Vynahradí to prohlášení admirála, že na počest jejich 5leté výpravy se velení a rada Federace usnesli, že od teď bude už jen jeden znak flotily a to už je panáčci HISTORIE. Kterou ovšem vesele ignorují jak v JarJar Trecích, tak v té srágořině z 2017-  kterou k mému (a nejen mému) neustálému údivu, mnozí považují opravdu za Star Trek. Uniformy z ST motion picture sice považuji za nejhnusnější co kdy výtvarníci ST stvořili, ale jejich závěrečná přítomnost (adm.Nogura a pak Kirk) je samoz. z hlediska napojení právě na 1. ST film, nutná. Vytváří se tak zajímavý protiklad, kde v jednom záběru vidíte pestré TOS uniformy a Kirka, povýšeného na adm. v oné už jiné uniformě, jak se loučí se svou posádkou při valném shromáždění a později na můstku se svou původní lodí, než začne její refit, což je pro mne druh emocionálního sadomasochismu se na toto dívat. Mohu též podotknouti, že závěrečných 10min. pokaždé ořvu jak malej harant, což umocňuje v mém př. silnou citovou odezvu v STC jako celku a zde zvýšenou o 300% Něco končí (a já jako magor, co by chtěl aby STTOS jela do nekonečna, z toho pochopitelně nejsem odvařen, heh), něco nového začíná a pokud po tomto 100min. filmu nahodíte 1.ST film, k jehož zkouknutí závěr přímo vybízí, čeká vás zcela nový a čerstvý pohled na něj. Konečně jsem dostali důstojné a regulérní zakončení TOS éry, která sice naštěstí dále pokr. ve formě románů či comicsů, ale hraná věc je hraná věc, a naprosto pochybuji, že v budoucnu příjde někdo s něčím lepším. Tohle už překonat, prostě NELZE. Live Long and Prosper my beloved TOS. Hluboce se skláním před Vicem Mignognou a ostatními a nemyslím si, že bych jim někdy mohl dostatečně poděkovati a aspoň nějakými slovy vyjádřit to, co cítím při jakémkoli dílu a to nemluvím o tomto závěrečném filmu. Konec této série je tak vlastně jistým druhem smrti. ST is dead. All hail fan ST. Jen škoda, že zde chybí ještě ony 3 krátké Vignetty, které zvláště v jednom př. squelle dokreslují např. ´´poslední´´ díl TOS. Již zmiňovaný James Cawley to začal, ale Vic Mignogna to povýšil ještě o několik tříd výše a to je zkrátka....neuvěřitelné. A na závěr upozornění, pokud nejste zarytí TOSkaři, moc si to neužijete. Tohle totiž není pro každého. () (méně) (více)

Reklama

Reklama