Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze (254)

PanCitron 

všechny recenze uživatele

No musím říct, že "TOSka" mě neuvěřitelně bavila. Jo místy to bylo zdlouhavý, jindy docela šílený, ale nějak se mi líbil ten celkový vesmír, sympatický postavy (vyloženě nemůžu říct, že bych nějakou nesnášel) a některý příběhy řadím k tomu nejlepšímu co jsem zatím viděl. Zatím nejoblíbenější Star Trek (ale oproti původnímu Doctorovi trochu zaostává - nikoli však po stránce efektů) Nejlepší epizody: 1x08 - Balance Of Terror, 1x28 - The City on the Edge of Forever, 2x20 - A Piece of the Action, 2x23 - Patterns of Force, 3x15 - Let That Be Your Last Battlefield pořadí seriálů: 01 - TOS, 02 - DS9, 03 - TAS, 04 - VOY, 05 - ENT, 06 - TNG ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tomhle seriálu jsem vyrůstal, dospěl atd. Nedovedu si po 30 letech představit, jaký jiný SF seriál by ho mohl nahradit. (Možná Babylon 5). stilgar1, triumfuje! A to, že tomu někdo vytýká epizodičnost a masky, mi příjde tak trochu...mimo. To je právě ta síla ST od 1964-2005. Chujoviny typu DSC aj. ukázaly, jak se to může pěkně obrátiti proti vám. Uvědomte si, jaký to mělo rozpočet a ve které době to vzniklo. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Vstupenka do šedesátých let.... Je zajímavé, že racionální zhodnocení prosté povinných pěti hvězd za klasický status a drobných omluv za dnešní vyčpělost zasáhlo na databázi právě Star Trek. Můžu říct, že většina námitek je za všech okolností podepřená na reálných základech. Přesto mě zaráží, že zrovna tady a v takové míře. Já osobně se realističnosti zříkám jako věrný fanoušek většiny sérií. Uznávám, že nová generace je po formální stránce úplně na jiném konci galaxie a rovněž myšlenkový obzor je krapet řekněme méně monotónní... Ovšem genialita původní série (krom atraktivní dobovosti, což je ale dnešní aspekt), na jejimž základě fungovaly i často slabší filmy, spočívá podle mě jedině na obsazení. Neznám seriálový projekt, kde by casting dopadl tak dobře. Zastoupeno je všechno v klasických typech, jenže naprosto mimořádně. Každý s členů posádky má charizma, že by utáhl vlastní seriál, přičemž se nikdo nepodkopává a vládne harmonie pokud mluvíme o určení rolí (epochální trojlístek samozřejmě bojuje vždy...). Nemůžu si pomoct, ale svět Star Treku nekriticky vyznávám, a proto dávám neracionální čistě "líbí/nelíbí" hodnocení. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Ačkoli nejsem "trekkie", považuji tuto původní sérii, jež odstartovala legendu zvanou Star Trek, za skutečně obdivuhodnou. Na svou dobu to totiž musela být bezpochyby bomba, ať už jde o triky, které snad mohou být dnes považovány za poměrně slabé, nebo o děj, který snad může být z dnešního pohledu označován za relativně nudný. Její kvality jsou prostě, na rozdíl od pozdějších sérií, hlavně v myšlenkové rovině, v níž otevírá velmi mnoho zajímavých společenských témat a etických otázek, a v rovině charakterů postav, v níž se snaží dostat vhluboko do jejich psychologie, což bohužel většina současných diváků již zřejmě není schopna plně ocenit. Myslím, že kdyby byla tato série v našich končinách odvysílána jako první a ne až po sériích dalších, bylo by její zdejší hodnocení mnohem vyšší. 90% ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

I po tolika letech má TOSka své kouzlo. Hlavně filozofická a dramatická stránka. Hlavní trio dokáže podat většinu scén uvěřitelně. Hlavně Shatner má neuvěřitelné charisma. Když vynecháme na tu dobu "vtipné" kousky. Bohužel po tolika letech mě velký počet epizod nudil po příběhové stránce, i když originalita se na svojí dobu a často i na naší nedá zanedbat. Prostě je jen značný počet nápadů zastaralý a člověka dnes příliš nechytí. I tak původní seriál stojí za prolítnutí, jen kvůli těm pár výborným epizodám a zpětné uvědomění si spousty narážek poTrekovských seriálů, filmů, kultury všeobecně, kterou ovlivnil. ()

Galerie (483)

Zajímavosti (344)

  • Epizódy boli vyrobené v inom poradí, než boli pôvodne vysielané. Epizóda "Elaan of Troyius" bola vysielaná ako trinásta, preto je niekedy označená ako S03E13. (koba)
  • Spockova kůže měla být původně červená. (Chatterer)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama