Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 1

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (92)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NOK 38,5miliónaTržby USA $1,369Tržby Celosvetovo $3,721,345▐ Nórsky Relic, ktorý mohol dobrý béčkový dobrodružný horor ale je to až moc laxne podané aby to mohlo viac strhnúť. Námet a potenciál to malo dobrý ale ... ako býva zvykom odflákle. /40%/ ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Výprava za krásami pannenského severu Norska na mě jednou náhle vyskočila na YouTube se svým úhlavním zajímavým "monstrem". A tak zajímavý přerostlý hadík zajistil, abych se poprvé v životě upsal ryze norskému filmu, který nemá absolutně žádné renomé a je již téměř 5 let zatracen v hlubinách CSFD. Rodinný i dobrodružný podtext zde fungoval poměrně dobře a akce byla také dobře snesitelná. Při každém širokospektrálnějším náhledu na norskou přírodu jsem se po celý snímek úplně rozplýval a už jen zásluhou toho nemohu litovat, že jsem tuto jednoduchou jednohubku zhlédl. ()

Reklama

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Naivní dobrodružný film s dějem průhledným jako sklo. Mladí archeologové se vydají na sever až do Sovětského svazu (?) pátrat po tajemství vikingů, ale netuší, že v jezeře číhá bestie! Podle zavedeného schématu je první obětí příšery chamtivý chlap, který myslí jen na peníze. Druhý na jídelníčku je falešný kamarád, který se snaží ukrást příšeře mládě! No a pak už jen super happy-end! Film má dvě pozitiva. Nádhernou severskou přírodu a úsměv Sofie Helin alias Elisabeth. Za tři série Bron/Broen jsem se žádného úsměvu této herečky alias Sagy Norén nedočkal, tak aspoň tady. No a za to jsou ty dvě hvězdy. P.S. Tito mladí lidé nevěděli, že v Sovětském svazu nebo současném Rusku se skrývají mnohem nebezpečnější nestvůry, než byla tato! ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Od tohoto jsem čekal mnohé, neboť předešlý norský kousek s tak trochu podobným námětem - Lovec trolů (2010) - mě vyloženě nadchl. A nezklamal jsem se.ani tentokrát, i když do plné palby zde přeci jenom dost chybí. Norové mají tu výhodu, že se můžou ponořit do své mytologie a vždycky něco kloudného vyšťourat. A když jim to ukousne hlavu, pro náročného diváka jedině dobře. Neřičel jsem u toho nadšením jako před třemi lety u Trolljegeren, ale užil jsem si náramně. Je zřejmé, že to jde i bez miliard, provařených obličejů a ultrasupermega efektů. --- U takových filmů si vždycky vzpomenu na pana Vorlíčka a jeho vysvětlování, proč jeho poslední opus magnum Saxána a Lexikon kouzel a triky v něm vypadají jako vytažené z řitního otvoru osmibitového zázraku Didaktik Gama. Tvůrci Gåten Ragnarok prostě věděli na co z hlediska efektů mají, z filmu je to jasně cítil, ale rozhodně z toho není triková sečka na úrovni druhé poloviny 90. let. --- Dávám 4* a s potěšením sleduji, že moje hodnocení film posunulo do červených čísel, kam podle mě patří. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Rodinný dobrodružný film o pátrání skutečností, že na určitém území byli Vikingové. Příběh je napsaný se zaměřením pro mladé diváky a svou zábavností a dobrodružstvím umí zaujmout. Jenomže pozor na druhou polovinu snímku, který se náhle mění v děsivý ekohoror byť nekrvavý. Jestli to má být fantasy motiv, když se do děje odehrávajíc se někde v podzemí najednou vrazí monstrum všechny ohrožující, tak v tomto případě se dosti a zbytečně tlačilo na pilu. CGI efekty jsou povedené a příběh jako takový je za použití nadpřirozených prvků dramatický a vcelku i napínavý. Pro svou jednoduchost a nadhled by nadchnout mohl, ale i když to ze začátku skutečně vůbec nevypadá, pro dětské diváky to opravdu není. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Na lodi Oseberg je runový nápis, který se běžně překládá jako „litet-vis maðr“, což znamená „člověk ví málo“. (Johnny.ARN)
  • Při cestě lesem k jezeru je v pozadí vidět několik dubů. Vzhledem k tomu, že se film odehrává ve Finsku na hranicích s Ruskem, je tamní podnebí pro duby příliš chladné. To naznačuje, že scény byly natáčeny jižněji. (Johnny.ARN)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Nórsku a Švédsku. (Danny88)

Reklama

Reklama