Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Smál jsem od začátku do konce. A to je přesně ten důvod, proč dávám plných pět. Ono natočit pohodový ztřeštěně zábavný film je mnohem větší dřina, než ony přešpekulované intelektuálně "vyhrocené" příběhy, které nikoho nezajímají (kromě ega jejich tvůrců a přitroublých kritiků) a na které lidi do kina nechodí a maximálně jimi vyplňuje hluboce intelektuálně zaměřený chrám a tvrz kultury ČT půlnoc na ČT2 nebo na Artu....Z celého toho filmu navíc čiší laskavost a určitá láskyplnost ke všem přítomným (včetně kubánského revolucionáře...), skvělá je L. Farugia, pro kterou to byla snad jediná role ve filmu, co vím, těžce sympatické bylo trio Křováků na čele s tatíkem N!xauem, jediné, co mně trochu posléze kazilo dojem z pohody filmu (byť to s vlastním filmem má souvislost pouze věcnou) je fakt, že tito Křováci jsou lovnou zvěří pro všechny ty Zuluy a ostatní vzorné černochy v oblasti jižní Afriky, což ovšem v rámci hyperkorektní sebemrskačské "západní" a "bílé" civilizace zazní jen zcela okrajově a vlastně náhodou, stejně jako třeba vyvražďování bílého obyvatelstva v Zimbabwe....no, ale když se vrátím k tomu filmu, scéna, kdy opice krade Ann plechovku na vodu taky nemá chybu - jenom to zvíře naučit, co má dělat. Na filmu je taky sympatická ukázka toho, jak někteří mladí yuppies (Ann) chápou a znají svět - tady je to s nadsázkou, ale daleko od pravdy to rozhodně není. ()

Mike_Doe 

všechny recenze uživatele

Film síce v značnej miere kopíruje naratív prvej časti (ktorá je tiež fenomenálna), no to vôbec nevadí keďže situácie si zachovávajú vtip, a je ich viac než dosť. Povedzte, či by ste nechceli na vlastné oči uzrieť africkú prírodu po vzhliadnutí týchto filmov?!  Najoriginálnejšia bola schopnosť režiséra urobiť si srandu z (v realite veľmi smutných) udalosti spojených s nezmyselnou vojnou a ešte nezmyselnejším zapojením kubánskych jednotiek nasadených „geniálnym“ commandantem F. Castrom v Afrike. Blbec, chcel „oslobodiť“ Afriku tak ako to urobil na Kube. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ani dvojka rozhodně nezklamala, jen už to nemělo takové kouzlo, jako jednička. Zas tu ale nechyběly emoce a to hlavně ve scénách s malými křováky. Zvláště scénka s hyenou je prostě nezapomenutelná – hlavně ten její „smích“. Nicméně i tentokrát jsem se dočkal několika povedených a vtipných momentů. A hlavně s dalšími díly už to šlo hodně z kopce. Hlavně tedy co se kvality obsahu týče. Dvojka je však pořád průměrnou podívanou… ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Ještě o třídu lepší než první díl. Když budu chtít vidět film u kterého nemusím přemýšlet a jen tak si odpočinout, tak tohle je ta nejlepší volba. Krásně natočené, skvěle vybraní herci, úžasné prostředí. Strašně milej a pohodovej film. Opravdu co scéna, to perla. Navíc náš oblíbenec Xixao má konečně dostatek prostoru, který si zaslouží. Režisér Jamie Uys natočil jeden z nepříjemnějších filmů. Určitě palec nahoru. [100%] ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Třebaže se základní mustr oproti prvnímu dílu změnil jen minimálně, opět se Jamie Uys zaobírá několika globálními problémy. Nejsměšněji vyznívající je pak ten politický, poukazující na tehdejší bipolaritu světa. A opět očima člověka, který, ač už měl možnost čichnout k civilizovanému životu, považuje jej za naprosté bláznovství. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Malé letadlo, které se ve filmu objeví, je Lazair Ultraflight Sales. Pro potřeby natáčení byla jeho kabina speciálně upravena, aby se do ni vešli dva lidé. (Redix)
  • Během letu ultralehkého letadla dojde palivo. Stephen Marshall (Hans Strydom) dolévá do nádrže whisky. Jenže jelikož se jedná o dvoutaktní motory, běh na čistou whisky by je zničil: prostě by se zadřely, protože v palivu musí být namíchán olej. (pjotri)
  • Živočich, ve filmu zakousnutý do boty, je medojed kapský, latinsky mellivora capensis. Jedná se o na svou velikost značně agresivní a silnou kunovitou šelmu. Je také zajímavá svojí odolností vůči hadímu jedu. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama