Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (1 023)

plakát

Nikdo (2021) 

Najšulerova akční ujeťárna. Z tradičního komika udělal bad asse, ačkoli u mě o z něj dělat nemusel, já ho do té doby neznal. Přesto dokázal zahrát bývalého tajného agenta, který zatoužil sám po rodině v okamžiku, kdy se šel přesvědčit, zda ten, komu dal druhou šanci, seká latinu. Námětová logika u akčních snímků, je-li vůbec jaká (jako u Baye), hraje druhé housle. Přesto Bob Odenkirk nepůsobí nemístně, jen jeho postavu bylo třeba víc rozpracovat.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Film hodnotím nezávisle na předešlých, protože jsem je neviděl. Čtvrtého Johna Wicka musím ohodnotit o poznání velkoryseji než prvotinu, kterou jsem jako jedinou viděl. Své totiž udělal někdo, kdo se objevil až tady: Bill Skarsgård v roli Markýze, v které je kouzelně odporný. John Wick už zde také není osamoceným supermanem, má za zády zálohu. A rovněž finální duel stál za to. Příběh byl sice o dost stravitelnější, ale s odstupem času už si na něj nevzpomínám. Film by neměl být projížďkou na horské dráze. I když pokud se skutečně chystá pátý, lidé z té dráhy začnou vypadávat nebo z ní budou zvracet.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Jelikož nejsem fanouškem kanonické trilogie, pak musím posledního Indyho hodnotit vesměs kladně. Od osmdesátiletého Forda už se nedají čekat krkolomné skoky z vlaků ani zanícené pěstní souboje, i když obojího se divákovi dostane. Finální rozuzlení mi přijde zajímavé, ale trestuhodně odfláknuté. A tvůrce prosím, nechte Indhyo už odejít do důchodu.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Film, který rozhodně vybudí velké vášně při svém sledování. Ale bohužel jen při něm. Nezpůsobí žádné pofilmové trauma nebo aspoň stopku v zamyšlení. Cameron perfektně zvládá technickou stránku filmu, ale jako by už neměl co vyprávět. Dokud film běží, je to jízda, ale jakmile skončí, nezůstane v člověku nic. Maximálně touha vidět trojku (což je samozřejmě žádoucí komerční efekt).

plakát

Expend4bles: Postr4datelní (2023) 

Tentokrát udělali Postradatelní "čest" svému jménu. Nedivím se, že do toho Arnold nešel.

plakát

Batman (2022) 

Konečně zase řádně temná adaptace Batmana jak se sluší. Dokonce i sázka na Pattinsona, ačkoli jsem si ho v této roli nedovedl představit, vyšla.

plakát

Silo (2023) (seriál) 

Jako znalý literární předlohy jsem první díl zkouknul jen ze zvědavosti. Musím ale tvůrcům vyseknout poklonu, za zachování atmosféry stísněnosti ačkoli je silo obrovskou stavbou. Závěrečná pointa pro mě tedy nebyla šokující, byla ale úžasně ztvárněná. Můžu jen doufat, že se tvůrci příliš neodchýlí od Howeyho románů (podobně jako u Pod kupolí). 1. série končí zhruba v polovině prvního románu, takže diváky rozhodně čeká...

plakát

Železná srdce (2014) 

Hlavní hrdina je jmenován už v názvu filmu. Je to tank s názvem Fury. Osádka je na vedlejší koleji, podstatné je její sehranost vůči sobě vzájemně i vůči "hlavnímu hrdinovi". Jeho nasazení je nezměrné a snese rány hodně německému ekvivalentu Ivana Draga. Tankovou verzi bitvy u Termopyl si ale David Ayer mohl odpustit, protože nekoresponduje s tím zbytkem. I když chápu, že pro americké je taková katarze údernější než kdyby s tankem prostě jen vjeli do Berlína.

plakát

Zátopek (2021) 

Vyprávět Zátopkův příbeh ve dvou hodinách prostě není možné. Určitě to věděl i David Ondříček. Proto se soustředil na stěžejní (a tolik známé) motivy z jeho života. Co se z toto dalo vyždímat, to se vyždímalo. Vyčerpávající příběh by byl na velmi dlouhý seriál. Přesto musím vyzdvihnout Václava Neužila, zvlášť v jeho snaze napodobit Zátopkovu mluvu.

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Film o chlapech, pro chlapi, v kterém jde o krev, pot a slzy. Hvězdné obsazení zde ale jen sekunduje. Hlavní roli zde má Ford GT40. Auto, které se stalo krásným, ačkoli tak nebylo designováno. Auto, kvůli kterému nadvláda Ferrari v Le Mans nadobro skončila. Ve finále tragickou postavou je zde Ken Miles, ačkoli kdo zná trochu historii, ne jako já, ten ví, jak skončil.