Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (115)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Tak jsem právě skouknul již druhý (první byl Salvation The) evropský western během pár dní a ani tentokrát to nebyl žádný průser, jak by leckdo mohl očekávat, ba právě naopak. Němčina mi sice k tomuto žánru příliš nesedí, ale když, si divák uvědomí, že se to celé odehrává v Alpách, tak je to vlastně ok. Navíc právě toto nehostinné alpské prostředí okořeněné spoustou nádherných záběrů, filmu dává společně s onou ponurou horskou vesničkou vynikající základ a buduje výbornou atmosféru celého snímku. Děj se sice může někomu zdát malinko předvídatelný a taky dost přímočarý, mně to však absolutně nevadilo a prakticky od začátku až do samotného konce jsem si vychutnával každou sekundu příběhu, držel palce hlavnímu hrdinovi a doufal, že nakonec bude spravedlnosti učiněno za dost. Teď už mi zbývá jen této Něměcko - Rakouské koprodukci pořádně zatleskat a doufat, že bude mít tahle evropská westernová vzpoura brzy své další následovníky. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Prostředí a atmosféra jsou takové, že jsem na to místy koukal s otevřenou pusou. Dnes, když jsou Alpy synonymem lyžařských středisek, si nedovedeme představit, jaké to v minulosti muselo být syrové a drsné místo pro život. A v tomhle filmu to je v míře vrchovaté! Negativum: Na první shlédnutí jsem registroval několik rušivých míst ve kterých režisérská práce nebo práce s hudbou nebyla kompaktní se zbytkem. Taky půjdu proti většině a řeknu, že přestřelky nejsou to, co tento film dělá jedinečným. Přesto. Zdejších aktuálně 66% považuji za podhodnocení Temného údolí. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wZqYbJM3JJc ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Alpský western je možná nezvyklý žánr, ale funguje stejně dobře jako americké originály. Tajemný cizinec z Ameriky versus starý Brenner a jeho šest synů v uzavřené komunitě v zimě úplně odříznuté od zbytku světa – to je prostě klasický westernový vzorec. Jeho naplnění dopadlo výborně, což se týká i technické stránky věci (kamera, zvuk, hudba, výprava). Hororové kořeny režiséra se občas přihlásí zejména v práci se střihem. Celkově western, jak má být. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Protože Američani na svůj erbovní žánr kašlou, musela to vzít do ruky Evropa. Po Dánech se na western vrhla další nežánrová země Rakousko a z mého pohledu to dopadlo lépe než severský Salvation. Předně je tu naprosto úžasná atmosféra zapadlé alpské vesničky, kde rodina Brennerových vládne tvrdou rukou a obyvatelé vísky jsou na tom stejně, jako středověcí nevolníci. Pak je tu Sam Riley, kterému role mstitele sedne jako ulitá a upřímně řečeno jsem si ho nikdy v podobné úloze nedokázal představit. A ani jsem se o to nesnažil. No a pak je tu vynikající lesní přestřelka, kterou řadím k žánrovému TOP. A pak spousta drobností charakteristických pro evropský film a brutalita, na kterou v amerických westernech zase nejsme tak zvyklí. Samozřejmě potěší i Rexův páníček, který tu je za zatraceně hnusnýho bastarda a zapomenout nemohu ani na výbornou hudbu, která, ač se zdánlivě nehodila, pasovala jako by byla pro film přímo stvořená. Povedené po všech stránkách. 90% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[Cinematik 2014] Hanekeho strihač sa chcel predviesť a natočil širokouhlý western západného razenia v alpských exteriéroch, ktorého ambície siahajú až na Oscara. Jemne artový, dusný, oldschoolový a atmosférický. Miesto toho som však videl prvoplánový a predvídateľný nudný nalinkovaný žánrový vzorec, ktorý kopíruje otrepané postupy a zasadzuje ich do atraktívneho vysokohorského prostredia. Kamerové jazdy prírodou a detailné zábery, v ktorých sa Prochaska vyhral s kompozíciou a výtvarným riešením sú úžasné, ale zvyšok je úplne mimo toho, čím chce byť. Eliminačná pasáž v horách je zrejme nevydarenou alpskou paródiou na Ramba, pátos neskutočne irituje a rámcovanie filmu modernými anglicky naspievanými témami, ktoré absolútne nezapadajú do ostatku soundtracku, som nepochopil (byť majú byť predzvesťou a emblematizujú pobyt amerického hrdinu v horách, IMHO sa ich využitie míňa účinkom). Plus Rileyho ksicht mi do takýchto rolí nesedí a na 20 rokov (ako by podľa logiky filmu mal mať) nevyzerá ani omylom. Malicherne strodoprúdová záležitosť. 40% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)
  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama