Reklama

Reklama

Náměstí Tahrír

(festivalový název)
  • Egypt Al Midan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Očekávání, naděje, strach, radost, zklamání, odhodlání... Na káhirském náměstí Tahrír se emoce střídají stejně rychle, jako se proměňuje situace v Egyptě. Výsledky revoluce, která skončila pádem Husního Mubáraka, si uzmula nejprve armáda a po ní Muslimské bratrstvo. Nikdo z nich ale nenaplnil volání po svobodě. A tak se lidé na Tahrír vracejí zas a znovu, aby dosáhli skutečných změn. Strhující dokument sleduje několik lidí, jejichž osudy se prolínají s příběhem Egypta posledních let. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

HAL 

všechny recenze uživatele

Je to dlouhý nepřehledný bordel... což dobře předává pocit z toho jak dlouhý a nepřehledný bordel revoluce v Egyptě byla, a vlastně pořád je. I přes krátkou délku tak dokument těžko udržuje pozornost, obsahem ani sdělením se nedostane nad rámec běžného zpravodajství - jen v poslední třetině zajímavě zachycují i půtky mezi demokratickými protestanty a Muslimským bratrstvem, ale dělá málo co proto aby ty skupiny, jejich pozadí a cíle nějak do hloubky popsal. Pohlednice ze zásadního místa dějin, nic víc. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Snaží se to brutálně dojímat od první vteřiny - nevím, co je víc otravné než právě tohle. Jinak jde prostě o nepřetržitou změť záběrů na lidi, kteří křičí, že chtějí změnu. Místy je to působivé, ale nepřiblíží to realitu víc než zprávy na Nově. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jde to do hloubky a je to nestranné? Nejde, není a navíc je to značně melodramatické. Působivost dokumentu o léta se táhnoucích protestech na Tahríru tkví v něčem jiném. Je bezprostřední. Vyvolává dojem, že vznikl jako spontální akce "pojďme si natočit jak protestujeme". Je to bezprostřední ve sluníčkovém úvodu "svrháváme ruku v ruce režim Mubáraka muslim nebo křesťan", je to bezprostřední během "svrháváme armádní režim a začínáme politikařit" a je bezprostřední i během pasáží "svrháváme bratr proti bratru Mursího a kliku Muslimského bratrstva". A právě to postupné kruté vystřízlivění z revoluční nálady za lepší zítřky, které do slova a do písmene naplňuje "z deště pod okap a z bláta do louže", je na tom tím nejsmutnějším a zároveň nejzajímavějším. ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Tam, kde by sme kedysi privítali aspoň neostré šumiace zábery, dnes môžeme sledovať videá priamo z námestia v HD kvalite. Samozrejme, to nič nemení na sile ideálov, ktoré tých ľudí na to námestie pohnala. Je pekné vidieť, že ľudia za ne ešte sú ochotní bojovať. 4,5* ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama