Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (637)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Klidně to mohlo být o hodinu kratší, ale co je hodina oproti ročnímu putování napříč kontinenty za vzděláním, nemluvě o dnešním srovnání v řádu několika hodin. Kam až se za 10 století posunula civilizace v technice a ve vědě, tam zamrzla ve víře, respektive šíření náboženství. Že se tehdejší neznalost sváděla na Boha v dobrém i zlém chápu, že se vedly války o území a moc ve jménu Krista, Aláha a i jiného Boha, je historicky doloženo. Proč se ale toto dogma nemění ani dnes, to už je s podivem. Bohužel. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Noah Gordon může být pyšný na entuziazmus a energii, které mezinárodní tým vložil do přepisu jeho výtečného románu. The Physician (1986) je vlastně začátek trilogie věnované rodině Coleů, navazují romány Shaman (1992) a Matters of Choice (1995); a je vskutku příjemné sledovat ten středověký příběh upravený pro potřeby dnešního člověka. Vzácné výkony nabídli Stellan Skarsgård a Ben Kingsley. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je taková hezká pohádka pro dospělé. Má to vše co takový příběh má mít. Chudák po mnoha dobrodružstvích dojde poznání a z Persie si přiveze princeznu domů do Londýna. Filmy ze středověku mám rád. Obzvláště ty syrové. Hned úvodní konstatování, že křesťanství a středověk uvrhly v leccčemž na svém počátku skutečně lidstvo o pár století zpět mně slibně navodilo dojem, že autorem je někdo kdo ví o čem píše..... Měl jsem obavy, že nás tvůrci zasvětí do nějaké té středověké řezničiny, přičemž trhání vykotlaných a shnilých zubů jsem bral jako jistotu... Čekal jsem, že hlavní hrdina bude pomocníkem nějakého toho kata. Ti nejenže měli o anatomii, svalech, ale i vnitřnostech nejlepší představu, ale v případě neprokázání viny dotyčného při mučení ho měl kat v rámci možností a schopností dát zase do pořádku. Samozřejmě, že takový nevinný byl doživotně většinou zmrzačen a to v lepším případě. Ale přesto to byl kat kdo znal nejvíce. Jenže zde je to jiné. Náš ranhojič je vlastně holičem. Knihu jsem nečetl a tak jsem byl list nepopsaný. Z digitalizovaných (pravda nádherných scenérií) šla z těch barev hlava kolem, ale časem to přestalo být zajímavé a širokoúhlé záběry podmalované orchestrem působily skoro až lacině. A byla to i šílená stopáž, která mne občas donutila podívat jak moc poskočila minutová ručička na hodinkách... Příběh sám je jednoduchý - až naivní. Hdinovi vše vychází, v nebezpečí vždy někdo zasáhne atd... U dobrodružné pohádky pro děti bych to čekal, ty však asi nebyly cílovou skupinou diváků... Za mne jsou tři apendixy. * * * ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Film by sa dal rozdeliť do dvoch častí, tá prvá "anglicka" je klasickou ukážkou ťažkého stredoveku, s chudobou a špinou na každom kroku, ale prekvapivo aj vtipnými hláškami, o ktoré sa stará vynikajúci Stellan Skarsgård v úlohe potulného šarlatána. Druhá "arabská" časť je už výsostne ladená do hlavnej idei filmu a tou je nástup seriózneho liečiteľstva. Túžba dozvedieť sa o ľudskom tele čo najviac je násobená krutosťami Orientu a vtedajšími chorobami. Táto cesta po vedomostiach nebola jednoduchá a ortodoxné presadzovanie náboženských dogmat jej nepomáhalo. Záverečné scény snímku boli azda príliš idealizované, aj tak som príjemne prekvapený a spokojný. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečakane parádny historický film. Nemčúri sa riadne plesli po vrecku a ponúkajú niečo ako Kráľovstvo nebeské, akurát s ránhojičmi namiesto rytierov a operáciami slepáku namiesto streľby katapultov na hradby Jeruzalemu. Ale pozor, tá operácia slepáku je napínavejšia ako veľkolepé bojové scény. Príbeh je schematický, ale dokonale funkčný, veľmi svižne rozprávaný, plný emócií a zaplnený živými postavami v podaní dobrých hercov (Skarsgard vládne, Kingsley si vybral jednu zo svojich lepších chvíľok a dokonca aj Martinez im zdatne sekunduje). K tomu drahá výprava, skvostná kamera a fajn dialógy, ktoré sa neboja vtipu ani v situáciách typu "tak tu máme mor a všetci zomrieme". Veľmi, veľmi fajn. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Variety o filme napísal: "Z hľadiska castingu je najatie Kingsleyho pre tento film zásadné. Hercova postava okamžite rešpektuje perzského filozofa, ktorého tiež napĺňa netypickou pokorou... Napriek zbytočnej romantickej linke so španielskou kráskou Rebeccou (Emma Rigby) sa film ale môže rovnať s dobovými konkurentmi ako Statočné srdce a Gladiátor." (Arsenal83)
  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama