Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (258)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tilly Dunnage se po x letech vrací do své rodné vesnice a nakráčí tam jako borka, které se všichni bojí, protože jí mají za vražedkyni. Kamkoliv jde, tam z ní mají strach, až se jí nakonec obyvatelé Dungataru rozhodnou vyštvat. Začíná tak zábavná podívaná. Ovšem ve filmu je mnoho zvratů, díky čemuž divák vůbec netuší, co právě přijde. Díky tomu se mi film hodně líbil. Hlavně Kate Winslet byla doslova skvělá, pro tuhle roli se přesně hodila. A fenomenální byl i soundtrack. Tak trochu mi něco ve mě napovídá, že mám dát 5 hvězd, ale nejsem si úplně jist, tak dávám zatím 4 hvězdy. :-) ()

venison 

všechny recenze uživatele

„Švadlena“ je hodně svěží a čerstvý film, který překvapí nejenom obsazením Kate Winslet do podobné role.. „Švadlena“ je taková malá přehlídka filmových žánrů, které se střídají svižným a neočekávaným tempem.. Na příběhu film nestojí, spíše na hereckých výkonech a už zmíněné žánrové pestrosti. najdeme zde klasické romantické drama, černá komedie až téměř tarantinovská akce.. Scénář je originální, celé to působí jako divadelní veselohra (netuším jestli to není z prken, která znamenají svět, převzato), ale rozhodně jde o lehčí kus, takže nic, co se na plátně děje, se nesmí brát smrtelně vážně. Kostýmy jsou (hlavně tedy pro ženy) naprosto úžasné. Období, do kterého je „Švadlena“ zasazena miluju.. Výprava také skvělá.. Hloubku to nemá, ale výšku rozhodně ano, takže nevidím důvod, proč si „Švadlenu“ za čas nepustit znovu :-) ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

The Dressmaker je do jisté míry netradiční směsicí komedie a dramatu, přičemž první půlka seznamuje diváky s různými bizarními postavičkami z jednoho malého australského zapadákova, zatímco ta druhá se veze spíše na dramatické vlně. Celým filmem prostupují motivy jako pomsta, hledání pravdy, předsudky, lidská omezenost a chování individuí jako ovce ve stádu. Osobně mi rozhodně nevadily poněkud ostré žánrové přechody, vlastně jsem je uvítal, protože přece jen dělaly z filmu netuctovou podívanou. Během sledování jsem se jak od srdce zasmál, tak se mi i zasklily oči, což se mi nestává tak moc často. K výkonu Kate Winslet se dá říct snad jediné: Perfektní! To stejné platí i pro Huga Weavinga a Judy Davis ve vedlejších rolích. Zkrátka moc dobře natočený snímek, u kterého dojde na nejednu emoci - radost, pobavení, rozhorčení, ale i smutek - což je jen dokladem toho, že nejde o nějakou průměrnou jednohubku, která by se vypařila jako pára nad hrncem. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Směsice filmových žánrů vytváří příběh, ve kterém jsem se na počátku nemohla zorientovat. Až v druhé polovině mne snímek zaujal a vtáhl do děje. Cením si drsné atmosféry venkovského prostředí, hudby, výpravy, kostýmů i různých módních kreací a v neposlední řadě i hereckých výkonů Kate Winslet jako Tilly. Bylo to zajímavé, nebyla to ztráta času, ale pochybuji, že se k tomuto filmu ještě někdy vrátím. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, bol to taky sebareflexívny pohľad na austrálsky vidiek ? alebo snaha o satiru ? Priznám sa byť Austrálčanom,  cítil by som sa urazený. Napriek snahe Katy Winsletovej ma dej filmu neoslovil, snaha o spojenie dramatiičnosti s komédiou bola slabá. Naviac dvakrát tam jedli rajčinovú polievku ... a tú ja naozaj nemusím. :D ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Tillyn šijací stroj bol Singer 201K2. Bol veľmi ťažký a drahý, vyšiel zhruba šesťmesačný plat pracujúcej ženy. Odborníkmi je považovaný za jeden z najlepších strojov. (megajalec)
  • Na plese predtým, ako vstúpi do sály Trudy, hrá kapela pieseň "Ballad od a Teenage Queen", ktorá bola napísaná v roku 1957 a naspieval ju Johnny Cash v roku 1958. Dej filmu sa odohráva v roku 1951. (megajalec)

Reklama

Reklama