Kalendář
Komedie / Drama
Arménie / Kanada / Německo, 1993, 74 min
Atom EgoyanHrají:
Arsinée Khanjian, Atom EgoyanObsah
KALENDÁŘ lze považovat za nejosobnější dílo Atoma Egoyana a také za jeho vizuálně nejkrásnější snímek. Nejen proto, že jádrem příběhu je pouť manželské dvojice (Atom Egoyan a jeho vlastní žena Arsinée Khanjianová) do překrásné země jejich předků - Arménie. Jedná se o příběh manželů, kteří se vydali nafotit dvanáct historických arménských chrámů pro exkluzivní kalendář. Fotograf se po celou dobu zabývá kompozicí fotografie objektů, je zcela zaujat obrazy omezenými rámem fotografie, a proto vůbec nevidí, co se odehrává ve skutečnosti před okem jeho hledáčku. (5150)
Djkoma
Existují filmy, které mají pár základních myšlenek a snaží se je rozvíjet a opakovat, aby si je divák uvědomil a občas se na ně snaží i odpovědět. Takové filmy na vás zapůsobí podle toho jak podobné téma vnímáte a znáte. Pokud sledujete film o komunikaci a odcizenosti a téma osobně znáte nebude pro vás možná tak působivé jako pro ostatní. To je případ Kalendáře, který možná většině lidí dá hodně, ale mě nedal. Atom Egoyan se snaží jak může, ale jeho film je pro mě odcizený.(29.7.2007)
hirnlego
Muž a žena; zakázka na nafocení dvanácti historických arménských chrámů pro kalendář, která se změní v pouť poznání jeden druhého na pozadí krásné arménské krajiny; zkouška pevnosti jejich vztahu; narůstající podezřívání ze strany muže a ženino sbližování se s jejich řidičem/průvodcem; nešťastný rozchod, odloučení, neschopnost komunikace,... - a na závěr...kdo ví... - rozhodně velmi osobní a osobitý film, jenž je krásný jak obrazem, tak příběhem. (silné 4*)(19.10.2006)
O*R*I*N
LFŠ 2007... Formálně vytříbený film Kalendář režiséra Atoma Egoyana je považován za jeho nejosobnější. Snímek o neporozumění, neschopnosti komunikace a postupném odcizení manželů, kteří přijíždějí do Arménie (země jejich předků), aby zde nafotili dvanáct památek pro kalendář, patří k vůbec nejzvláštnějším, které jsem mohl dosud zhlédnout.(28.7.2007)
M.E.J.L.A.
Egoyan v Kalendáři rozvíjí své věčné téma neschopnosti komunikace. Se skromným rozpočtem dokázal (mj. v nádherných arménských exteriérech) natočit opravdu výjimečný film.(16.6.2005)
Jim_Beam
Přiběh není špatnej, ale jeho zpracování je tak nudné, že je celkem složité ho dokoukat... V tomto případě platí zmínka o nudě ještě více než v případě Pirosmaniho... Možná je moje přísné hodnocení dáno také podmínkami, v nichž jsem film viděl. Byl to můj předposlední film na LFŠ, takže únava již byla značná a film byl promítán v neodvětrávané aule, která byl přeplněna lidmi, takže horko bylo nesnesitelné... Každopádně jsem měl pocit, že ten film je nekonečnej...(28.7.2007)
Borec3
Šablonovitý (až smyčkovitý) postup montáže psychologického vhledu kopíruje funkčnost klasického nástěnného kalendáře o dvanácti stranách. Zajímavý krok natočit celovečerák, v němž (po odkoukání pevně nalajnované struktury) najisto víte, jak bude koncipován další záběr a další a další a další... pokud zde někdo mluví o nudě, vidím její příčinu právě v tomto přístupu. Jestli je to ke škodě si musí každý probrat ve svém nitru. Tím hlavním, jež stojí před vším ostatním, je vztah trojúhelníku - muž, jeho žena a jejich řidič. Složitost mezilidskosti je ve svém rozsahu nepostižitelná.(29.7.2007)
ROBOTER
Námět filmu je velice silný, zatímco forma podání je sice originální a zvláštní, ale bohužel se domnívám, že se to negativně podepsalo na schopnosti dokoukat film, což se v mém případě nepodařilo. Žel bohu ani kamera nebyla nijak úchvatná.(23.1.2011)