Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Na polské filmy - jako na všechny středoevropské včetně českých - mám vyloženě alergii. S úlevou tedy prohlašuju, že "Jack Strong" je první polská produkce v tomto tisíciletí, kterou jsem si od začátku do konce téměř dokonale užil. Téměř, protože jsem celou dobu čekal na okamžik, kdy se to sesype. A ono se to nesesypalo - "Jack Strong" je výborná práce jak po technické, tak obsahové stránce. Jediným mínusem je nepřehledná první polovina, jakmile ale naskočí standardní zápletka "uteč nebo zemři", všechno klape jak má. Gratulacje, rodacy! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Bardzo dobre! Tenhle opravdu vynikající a strhující špionážní thriller přesně definuje rozdíl mezi českou a polskou kinematografií, potažmo obecně mezi našimi dvěma národy. My, Češi, nejenže nejsme schopni a neumíme takovýhle film natočit, hlavně asi proto, že v naší národní historii nedisponujeme podobnými příběhy. My se dojímáme nad vlastní zbabělostí při sovětské okupaci v tragikomediích, zatímco Poláci mohou točit vážně míněný film o aktivním odporu. Ono to celé výstižně ilustruje rozdílnost našich národních povah, zatímco Poláci zpívají ve své hymně ,,Ještě Polsko nezhynulo / Dokud ještě žijeme / Co nám cizí moc vzala / Šavlí si zpět vezmeme", my se dojímáme nad krásami své domoviny a o tom, že budeme za vlast bojovat, nepadne ani slovo. Paušálně akceptujeme jen pasivní odpor, prototypem široce akceptovaného národního hrdiny je Jan Palach, kdežto aktivně bojující národní hrdinové, kupříkladu bratři Mašínové a jejich odbojová skupina, jsou Čechy opomíjeni, ostrakizováni a dokonce nenáviděni. Přitom právě jejich příběh (hlavně ta část útěku přes celou tehdejší NDR) by byl nejsilnějším a nejnapínavějším politickým thrillerem celé studené války. (Škoda, že už to Miloš Forman nestihne natočit, románová předloha Jana Nováka Zatím dobrý bylo dokonalá!) A analogii k postavě Ryszarda Kuklińského / Jacka Stronga máme přece v osobě jejich otce, generála Josefa Mašína, příběhu odboje o dekádu staršího. Režisér a scénárista Władysław Pasikowski se na podobné typy příběhů zaměřuje (mimo své režijní tvorby se podílel třeba i na až příliš akademicky vyznívající Katyni Andrzeje Wajdy) a je to znát, navíc je schopen natočit opravdu fungující špionážní thriller, chápe pravidla žánru, zvládá akční scény (třeba opravdu strhující a dobře natočená zimní oldschoolová honička ve finále snímku), výborně dávkuje napětí a díky tomu byl tenhle žánrový film skutečně napínavý, což je gro žánru...a hlavně uvěřitelný (až na těch několik otřepaných žánrových klišé). Výborný casting a práce s herci, zvlášť ruské postavy byly přesvědčivé, konkrétně maršál Kulikov v podání Olega Maslennikova (zde na čsfd zatajeného) byla herecká kreace s tím nejsilnějším fyzickým herectvím. Osobně jsem měl ale rozporuplné pocity z postav amerických, zvláště těch z centrály tajné služby, všichni tihle americkou angličtinou hovořící herci mi přišli o třídu níže než herci ostatní... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vďaka nemu sa urýchlil vstup Poľska do NATO. A teraz majú tam základne za základňou. Oni si myslia, že je to dobré, takže ich vec. Hodnotím film. A ten je dobrou špionážnou drámou, hoci opäť nepochopiteľne sa tu dávajú obsahy, ktoré popisujú celý film až do konca. Až po pointu. Inak musím ešte pochváliť herecké výkony. Hlavne Dimitri Bilov má neskutočný temný pohľad. Celkovo veľmi kvalitná poľská tvorba, ktorej sa darí stále viac. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že když už se do širší distribuce u nás dostane nějaký polský mainstream, je to podbízivě natočené Komasovo Město 44, a ne třeba právě tahle precizní žánrovka W. Pasikowského, jehož Psi pro mě počátkem 90.let znamenaly na obrazovce ČT naprosté zjevení. Později jsem si režisérovu filmografii komplet sehnal z Polska na DVD a nyní jsem rád, že s Dozvuky a Jackem Strongem pořád kope tu nejvyšší filmařskou ligu. Jo, Poláci holt mají Pasikowského a Kuklinského, my akorát Jákla a Kulínského. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NAD SVĚTEM VISELA HROZBA DALŠÍ SVĚTOVÉ VÁLKY - ATOMOVÉ VÁLKY… /// V Praze po ,,jaru“ přichází léto, v Gdaňsku je vzpoura potlačena ,,po bolševicku“ a probudí-li se v někom svědomí, může to být spíš známka totálního zoufalství. Zvlášť, jedná li se o vysokýho důstojníka totalitního státu… ,,PÍT JAK RUSÁCI, ŽÍT JAK RUSÁCI“. Zatím co my masturbujem nad Hořícím keřem (zajímavý, že režisérka je …), pějeme ódy Ve stínu, Poláci točí. O Gdyni, pak taky o tý všelijaký minulosti, a teď vo tom, kterak slušnej člověk nenáviděl ruský peklo. Film plnej politickejch souvislostí a ve kterým jde hlavně vo člověka. Sedím, přemejšlím a hlavně – fandím mu! Protože mu moc hezky chčije do bot a na povrch vylejzá ta kurevská nesmyslnost toho všeho… Super drama, ve kterým se moc hezky klame (filmovým) tělem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Vím co byla Solidarita, kdo je Wojciech Jaruzelski a ,,za studena“ jsem toužil dělat špicla. 3.) Thx za titule ,,Zelva_CZ“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Na niektorých záberoch varšavského Paláca kultúry je vidieť hodiny, ktoré na ňom boli inštalované až v roku 2000. (tiradentes)
  • Skutečný Ryszard Kukliński zemřel v roce 2004. Je pohřben na čestném místě na varšavském hřbitově Powazki. (morgos)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama