Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pod pojmem "akční" si představuji trošku víc, než jen kratičkou sněžnou automobilovou honičku, jejímž nejkvalitnějším aktérem byl prastarý Opel, jehož model se už x let nevyrábí. Ale jinak jsem spokojen. Poláci natočili obstojné špionážní drama o chlapíkovi, jenž by měl být národním hrdinou, ale Poláci jsou nám v mnoha věcech podobní a tak i on, stejně jako třeba naši Mašínové, získal nálepku "kontroverzní". Na své si tu přijdou jak milovníci tradiční vyzvědačské práce, tak i fandové rodinných dramat či historie určitého úseku Studené války. Herecky parádní a potěší i hostovačka z Hollywoodu v podobě Patricka Wilsona. Bravo Kukliński a smrt bolševikům! 80% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pražské jaro jako příslovečná poslední kapka, po které polský plukovník Kukliński jednou provždy ztrácí veškeré ideály o SSSR a v průběhu několika let vynese na Západ několik desítek tisíc stran zásadních spisů od technických specifikací až po operační plány. Zfilmování jeho pohnutých osudů je sice v první řadě žánrovka se vším všudy, v druhé jedno velké vzdání cti a až ve třetím plánu snaha o rekonstrukci tehdejších událostí, ale těžko to brát jako zápor, jelikož napětí se tu většinu stopáže dá krájet; typicky skrze zdánlivý rozhovor o ničem, ale pod povrchem se hraje hra "ten ví, že ten ví, ale támten jen tuší zatímco támhleten ani netuší". Škoda že se Poláci při všech těch žánrových i produkčních kvalitách nevyhnuli žánrovým klišé. Jsou tu snad všechna, co se kdy ve špionážních filmech objevila. Většina je sice podána s grácií a svůj účel plní, ale stejně to zamrzí. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

NAD SVĚTEM VISELA HROZBA DALŠÍ SVĚTOVÉ VÁLKY - ATOMOVÉ VÁLKY… /// V Praze po ,,jaru“ přichází léto, v Gdaňsku je vzpoura potlačena ,,po bolševicku“ a probudí-li se v někom svědomí, může to být spíš známka totálního zoufalství. Zvlášť, jedná li se o vysokýho důstojníka totalitního státu… ,,PÍT JAK RUSÁCI, ŽÍT JAK RUSÁCI“. Zatím co my masturbujem nad Hořícím keřem (zajímavý, že režisérka je …), pějeme ódy Ve stínu, Poláci točí. O Gdyni, pak taky o tý všelijaký minulosti, a teď vo tom, kterak slušnej člověk nenáviděl ruský peklo. Film plnej politickejch souvislostí a ve kterým jde hlavně vo člověka. Sedím, přemejšlím a hlavně – fandím mu! Protože mu moc hezky chčije do bot a na povrch vylejzá ta kurevská nesmyslnost toho všeho… Super drama, ve kterým se moc hezky klame (filmovým) tělem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Vím co byla Solidarita, kdo je Wojciech Jaruzelski a ,,za studena“ jsem toužil dělat špicla. 3.) Thx za titule ,,Zelva_CZ“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak Poláci celkem překvapení :-) Jedinné co vedu v paměti z jejich tvorby je Sexmise a Čtyři z tanku a pes a to teda opravdu bůhvíco nebylo. Jack Strong je úplně z jiného soudku a rozhodně se tvůrci nemají naprosto za co stydět. Filmu nechybí akce, zápletka, drama ani děj. Je to napínavá podívaná, pohled za železnou oponu a rozhodně s filmem zažijete zajímavý večer. Mohu jedině doporučit! ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Tento film pro mě neznamenal jen prvních pět hvězd nové filmové sezóny roku 2015, ale hlavně nevšední hluboký zážitek. Přenesme se tedy s polskými filmaři do bouřlivého roku 1968, který přinesl mnoho dramatických událostí. Studena válka je v plném proudu a kvalitní zpravodajské informace z důvěryhodného zdroje jsou jazýčkem na vahách v soupeření dvou supervelmocí. Mladý polský major Ryszard Kuklinski (Marcin Dorocinski) se vrací z Moskvy ze štábního cvičení Varšavské smlouvy a uvědomuje si, že Polsko je nástupním prostorem pro Sovětské divize v případné invazi do Západního Německa a tím pádem i cílem pro jaderný odvetný úder Severoatlantické aliance, který by udělal z jeho rodné země během okamžiku spálenou radioaktivní pustinu. Začíná v něm klíčit semínko vzdoru a krvavé potlačení hladové bouře v Gdaňsku ho utvrdí v tom, že musí něco udělat. Pro CIA se tak stane důležitým spojencem za železnou oponou, ale ani KGB a polská vojenská kontrarozvědka nespí. Tajnou a hlavně nebezpečnou hru vede sám. Zpravodajské krytí mu z povzdálí zajišťuje jeho řídící agent Daniel (Patrick Wilson). Dvojí život ho extrémně vysiluje a dělá ho tak zranitelným. Špionážní linka se zdařile prolíná s jeho osobním a niterným vztahem se svéhlavým starším synem a odstrčeně se cítící manželkou. Osoba polského patriota, která je blízká i české historii, protože on vypracoval plány bratrské moci polské armády v roce Pražského jara, by u nás neměla být přehlédnuta. Špionážní thriller režiséra a scénaristy Wladyslawa Pasikowského podle skutečných událostí boduje díky tísnivé atmosféře, kterou podporuje tklivá a svíravá hudba a zdařilé dobové kulisy. Na prostoru lehce přes dvě hodiny je rozehrána mrazivě dokonalá komorní hra bílého orla s rudým medvědem. PS: když v průběhu filmu padla věta, my se nevzdáme jako Češi v roce 68, bylo mi stydno… ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Skutečný Ryszard Kukliński zemřel v roce 2004. Je pohřben na čestném místě na varšavském hřbitově Powazki. (morgos)
  • Film sa natáčal v Legnici, Varšave, Gdaňsku, Moskve a Washingtone. (tiradentes)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama