Prega il morto e ammazza il vivo

Western

Itálie, 1971, 90 min

Giuseppe Vari

Kinski v tradiční roli, sympatické vyznění tohoto lepšího špageťáku. :-)(16.7.2009)

Málo známý, ale dosti zábavný spaghetti western s výraznou postavou Klause Kinského, který hraje banditu Hogana. Dobrodruha Johnny Webba, jenž převádí bandity s ukradeným zlatem přes poušť do Mexika, hraje Paul Sullivan, trochu podobný Georgu Hiltonovi. Tento film rozhodně není velkým uměním, spíše naopak. Přesto jsem se na něj s potěšením podíval. Kinski opravdu poněkud přehrával (jak už si přede mnou povšiml špaček421), ale stejně svým perfidně-démonickým vzhledem upoutává pozornost diváka, který čeká, co ten lotr provede. Pro tento žánr jsou charakteristické i výroky zhýralé ženštiny, jež si kvůli penězům vzala bohatého finančníka. Příjemným osvěžením je pohledná Patrizia Adiutori v roli Sandy a velmi hezké songy v určitých sekvencích filmu. Silné tři hvězdičky, i čtyři bych chápal jako oprávněné...(17.1.2011)

• špaček421

Obyčejný špageťácký béčko s nevýraznými herci, až na Kinského, který podle mě ale až moc přehrává, slabým dějem (půlka filmu na ranči, druhá v poušti) a hroznou kamerou. A režisér byl nejspíš vysazenej na zrzky.(2.10.2010)

Nenápadný, ale o to kvalitnější western o jedné bankovní loupeži a cizinci, který se ze zatím ne zcela zřejmých důvodů připlete k bandě, jež ji má na svědomí. Výchozí situace je tedy podobná jako u Tarantinových Gaunerů a dobrá polovina filmu se dokonce odehrává na jednom místě (resp. na ranči, v Gaunerech to bylo skladiště). Asi nebude náhoda, že jde o jeden z Quentinových oblíbených westernů. Provází jej nezvykle melancholická hudba, kterou bych si uměl představit u Butche Cassidyho a Sundance Kida, a dodává filmu příjemně ospalou atmosféru. Co ještě "Shoot the Living and Pray for the Dead" (jak zní anglický překlad) odlišuje od většiny spaghetti westernů toho béčkovějšího vzezření, je scénář s dialogy, které nejsou přehnaně teatrální a mají hlavu a patu, i herci, kteří sice nejsou známí (až na Kinskiho samozřejmě), ale zato vědí, co mají hrát. Líbilo se mi to a moc. A Kinski je tu ve formě.(30.9.2010)