Hearts of the World

Drama / Válečný

USA, 1918, 117 min

D. W. Griffith

Když se Griffithovi podaří udržet mou pozornost téměř po celou stopáž, už to něco znamená! Ze všech jeho filmů, které jsem buďto viděl nebo prospal (což bylo bohužel častější) se mi Srdce světa líbila nejvíce. Jsou dynamická, dramaturgicky sevřená, jasně a přehledně odvyprávěná a do značné míry i poetická (viz úžasný moment se svatební nocí na bitevním poli). Třebaže poetické kvality nejsou u Griffitha něčím cizorodým či překvapivým, domnívám se, že v tomto směru se neprojevoval tak často a výrazně jako jiní, tudíž by jistá pozornost byla na místě. Za zvláštní doušku stojí i půvabná fotografie, až vražedně náhlý vstup "válečného pekla" do romanticky zastřené venkovské idylky a veškeré dramatické scény (rozmáchlé i komorní), které do velké míry těží z faktu, že Griffith dokáže pomocí střihu vyzískat maximum i z velmi omezených prostředků. (Za mnohé podnětné postřehy děkuji ctěné kolegyni A. M.) A pozorní si mohou užít i několik vteřin Ericha von Stroheima.(17.1.2011)

• everlong

video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=poCDVFpWaOU(27.3.2010)