Reklama

Reklama

The Class of 92 je dokumentem o nejdůležitějších zápasech a hlavně vzestupu šesti mladých fotbalistů - Davida Beckhama, Nicky Butta, Ryana Giggse, Gary Nevilla, Phila Nevilla a Paula Scholese z britského fotbalového klubu Manchester United od roku 1992 do roku 1999. Dokument také sleduje dění sociálních i kulturních změn probíhajících ve Velké Británii v té době. (Dragoni)

(více)

Recenze (52)

wafc 

všechny recenze uživatele

Generace, která ovlivnila miliony lidí. Generace, která i mě přivedla k fotbalu. Generace, která mě přivedla k Manchesteru United (v tomhle jsem ale naštěstí dospěl - wafc). Skvěle natočený dokument, který přiblíží začátky kariér všech šesti borců (Beckham, Scholes, Giggs, Butt, Gary, Phil). Dílo obohacené o méně známé fakty, záběry, obrázky, rozhovory... Jsem strašně rád, že tohle vzniklo. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Unikátní filmový dokument - spíše je to, ale komplexní sociologicko-historická studie, kdy se na základě politických, ekonomických, psychologických, kulturních a dalších reálií zmapovalo fotbalové prostředí jednoho anglického klubu. Navíc Manchester United vytvořil legendární příběh, který se uzavřel treblem v Barcelóně. Každý fanoušek fotbalu by se měl na tenhle film podívat a nekoukat na to z hlediska sympatií k reds, ale čistě rozumem ocenit skvělou práci. To, co vybudoval Ferguson s odchovanci nebyla náhoda a přesně to zapadalo do jeho dlouhodobé koncepce. Výsledky hovořili za vše. Z hlediska současného United je to ještě zajímavější, protože se ukazuje, že bez silných osobností na hřišti nebo v managementu si titul(y) nekoupíte (alespoň ne dlouhodobě). Memento a naděje je to pro ty, kteří věří ve fotbalový filozofický směr klubových odchovanců a srdcařů. Ano, v dnešní době to zní jako překonané klišé, dejte však do kupy pár dobrých lidí a pohnou (nejen) fotbalovým světem...92%. PS: Manchester United nebyl první klub, co vyhrál se svými mladíky v devadesátkách Ligu Mistrů. To už se podařilo Amsterdamsche Football Club Ajax NV (AFC Ajax) už v sezóně 1994/1995 s ještě mladšími odchovanci. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Manchesteru jsem nikdy nefandil, ale tihle pánové si zaslouží uznání, a to především za skvělé fotbalové výkony a nezapomenutelné finále Ligy mistrů z roku 1999. Škoda že nikdy nic neuhráli na repre úrovni, tam jsem jim naopak fandil na každém mistrovství. Tento dokument je udělán výborně a mě rozhodně nadchnul. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se sejde parta chlapáků, kteří se rozhodnou zavzpomínat na nejlepší léta svýho života a vlastně takový málo stačí k tomu, aby se dojal jak divák, tak i sami aktéři. K tomu se přidají dobový záběry a i když tu atmosféru nikdy ani z poloviny film vystihnout nedokáže, tak ten kus historie bude stále žít a jak sami říkali, je ne moc zrovna pravděpodobný, že skupinka kluků, co se znaj od i od dvanácti spolu někdy něco takovýho zažijí. Z jedné recenze: "The Class of 92, a documentary about a group of Manchester United players, is probably the greatest film about male friendship since Stand by Me." Možná na tom něco bude... ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Po Ajaxe Amsterdam je M.U. mojím naj. klubom. Neskutočne ma potešilo zistenie, že bol vypracovaný takýto projekt. Ročník 92´ je zrejme od Busby Babes asi najúspešnejšou jedným klubom vychovanou generáciou futbalistov. Samotný hráči spomínajú na svoje začiatky, prechod do áčka, slávne zápasy, ich charakter a aj to ako vidia jeden druhého. Človek, ktorý je fanúšikom tohto klubu bude hltať každé jedno slovo. Ich rozprávanie života v United nebol len o futbale a práve tieto spomienky vyvolávali u mňa smiech až rehot. Divák vidí, že aj oni sú iba obyčajný ľudia. Čo sa týka futbalových dokumentov je tento kráľom medzi tými čo som videl. Výborné, tých 98 minút prebehlo neskutočne rýchlo. Dokonca som si hneď po pozretí to mal chuť pustiť ešte raz. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • David Beckham, jedna z opôr ročníka '92, musel opustiť United po tom, čo si začal myslieť o sebe, že je viac ako klub. (vander19)
  • Alex Ferguson vo svojej knihe prezradil, že gól, ktorý strelil Ryan Giggs Arsenalu v semifinále F.A. Cupu po sóle cez celé ihrisko, považuje za najkrajší, aký kedy videl. (vander19)
  • Dvaja hráči, Nicky Butt a Phil Neville, museli z Manchestru odísť, lebo manažérovi Fergusonovi bolo ľúto nechať ich sedieť len na lavičke náhradníkov. Obaja boli členovia ročníka '92. (vander19)

Reklama

Reklama