Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
Trailer 2

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (429)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem luxusní horůrek s působivou atmosférou, kterou narušuje snad pouze jedno psychopatické dítko, jehož pokus o herectví je nesledovatelný. Na druhé straně barikády je zcela kontrastní Essie Davis, která si ovdovělou nervově zhroucenou matičku střihla opravdu luxusně! A máme-li matku samoživitelku a její dítě, které těžce nezvládá, leč se ze všech sil snaží, tak máme o naprosto depresivní atmosféru postaráno. Pár uleknutí na diváky číhá. Bubák určitě ujde. Nejděsivější však určitě není bubák, nýbrž ta představa, pokud se troufnete na chvíli vžít do role dané matky. Takový život by určitě nikdo vést nechtěl. Před sedmi lety se ji odebral na věčnost manžel a stále se nedokázala naladit na běžný život. V podstatě celý svůj život odevzdala svému nesnesitelnému dítěti. Vede těžce samotářský život. Svému úlisnému kolegovi odmítá roztáhnout nožky a pouze pomocí vibrujících přátel nahání v noci bobry, přičemž ji její synátor ani tuhle chvilku odmítá dopřát. Ve finále natáhne pomyslné bačkůrky pouze spoiler → jeden pejsek← spoiler, ale to na depresivnosti pranic nemění. Z mého pohledu určitě jeden z vydařenějších horůrků posledních let. I přes těžce nevydařený, divný, potažmo skoro až debilní závěr, budu hodnotit pozitivně. Cosi do sebe to mělo! ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Babadook je atmosférická a hlavně psychologická pecka. Nic jsem od tohoto filmu nečekal a nakonec je to luxusní dílo. Hlavně pro diváka je těžké se rozhodnout jestli mít rád matku která byla velký chudák a nebo mít rád děcko které je...chudák taky. Film si s postavama a jejich oblíbeností neuvěřitelně hraje a jednu chvíli chcete zabít syna který je neuvěřitelně otravný a druhou chvíli vám ho je líto. To samé platí pro matku. Davis tu hraje neuvěřitelně dobře. Atmosféra filmu je hodně silná a monstrum které není vidět je naprosto unikátní v dnešní době a převálcuje jakkéhokoliv moderního strašáka. Co mi film trošku kazí je konec který je hodně divný a naprosto stupidní zvuky strašáka. Nemyslím když vyslovuje svoje jméno ale zvuky které vydává jsou samé zvuky které máte zadarmo na freesamples. Nicméně hodně slušný film, který má hodně málo hluchých místo. ()

Reklama

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Žena, ktorá dlhodobo trpí stratou manžela sa potýka s intenzívnym strachom jej syna, čo verí, že tajomný netvor Babadook sa objavuje v ich dome... Rozhodne ide o jeden z tých pôsobivejších a mrazivejších tohtoročných hororov, hoci vytúženou originalitou sa pýšiť nemôže, keďže je poskladaný z takého množstva (a to nielen hororových) námetov a motívov, až sa čudujem ako to pomerne bezproblémovo drží pokope. Niekde proste stačí trocha talentu, snahy a nevyhnutnej Kickstarter podpory; ktorá má potenciál postupne spôsobiť dlho očakávané, kvalitatívne oživenie moderného hororu. Osobne som čakal trošku viac, ale sklamaný určite nie som a pokojný spánok možno tiež dnes mať nebudem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ovdovělas? Zlobí kluk? Hrozí nervů zhroucení? To nic když u dveří ťuk ťuk ťuk, dělá už pan Babadook… Atmosférické, nenápadně oscilující mezi žánry, precizně zahrané včetně dětské role a celé postavené na symbolice (boj s žalem a ponechání si jeho zbytků i po smíření viz. závěrečné krmení). Jennifer Kent svůj devět let starý kraťas „Monster“ dovedla k dokonalosti. Když o něčem autor Exorcisty prohlásí, že je to nejděsivější film jaký kdy viděl, neměla by se jeho slova brát na lehkou váhu.. P.S.: Mít pod postelí bubácký tandem Suckablood a Babadook - zásadně tam nevysávám a před spaním ani...muk.. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Obrazově a zvukově vytříbená, střihem osobitá australská variace na noční strašení v baráku. Hraje silně na vztah nešťastná matka / problematický syn a jejich osamělý svět po ztrátě manžela/otce, a technicky docela hezky podává strašidlo. V reakci postav na něj ale působí zvláštně, jako by nešlo o život ohrozující kletbu, ale jenom sezónní metaforické ztělesnění blbého období, které se dá silou vůle přestát. A toto, podle režisérky nejspíš obsahově zajímavější a “umělečtější” uchopení žánrové látky, mi přišlo ne úplně uspokojivé. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama