Reklama

Reklama

Andrew Neiman je devatenáctiletý jazzový bubeník, který sní o slávě, ale není si jistý tím, zda se jeho sny někdy naplní. Pronásledovaný neúspěšnou spisovatelskou kariérou svého otce je rozhodnutý vystoupat až na samotný vrchol nejprestižnější hudební konzervatoře. Jednoho večera na Andrewa, který právě cvičí na bicí, narazí Terence Fletcher, dirigent, proslavený svým učitelským talentem ve stejné míře jako svými nemilosrdnými praktikami. Ačkoliv si spolu toho večera příliš mnoho nesdělí, probudí Fletcher v Andrewovi touhu dosáhnout svého cíle. K Andrewovu překvapení dalšího dne Fletcher požádá o to, aby byl Andrew přidělen k jeho kapele. Tento jediný čin mladíkovi navždy změní život. Zpočátku je Andrew nucen fungovat pouze jako „záskok" a otáčet partituru hlavnímu bubeníkovi. Ale na příští soutěži, které se kapela účastní, hlavní bubeník řízením osudu či něčím přičiněním ztratí svou partituru. Andrew, který zná celý part nazpaměť, dostane šanci hrát. Ačkoliv se tímto činem odcizí ostatním hudebníkům, kapela soutěž nicméně vyhraje a Andrew má šanci stát se Fletcherovým novým oblíbencem. (Falcon)

(více)

Recenze (1 384)

Trash 

všechny recenze uživatele

Moje receptory tento film nejspíš odmítly pobrat, jinak si nedokážu vysvětlit, proč se u mne nedostavilo stejné nadšení jako u zde hodnotící většiny. Whiplash na mě zapůsobil stejně nesympaticky, jako to pan režisér dokázal už v předchozím snímku Grand Piano. Svižná hudební čísla a záběry na blyštící se trubky toho moc nezachrání, když není co zachraňovat. Ale co, alespoň teď zpětně víc docením Billyho Elliota... Ten mi sice k srdci také moc nepřirostl, ale bubnující masochista jej svou tumpachovostí překonal na plné čáře. ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Každý ví, že zbožňuju drum and bass, dubstep a různé odnože elektroniky. Málokdo o mě však ví, že jsem tajný milovník jazzu a blues. Navíc sóla na bicí mě uchvacují. Není to to samé jako klavír, na který jsem hrál a proto mě bere víc, ale na bicí jsem vždycky chtěl umět, ale nikdy jsem této vášni nevěnoval víc, než že jsem si zahrál na djembe. Hudební filmy mě baví možná až moc a hodnotím je asi trochu jinak než třeba kvalitní dramata nebo thrillery. Jenže tady je opravdu o co stát. Simmons je tady skvělý (konečně vím, jak se jmenuje (omluvte mou ignorantskou paměť)), hudba ještě lepší a konečné solo... Mňam, slint slint ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Prakticky dokonalý film! Tomuhle nemůžu, snad až na směsici různých drobností, nic vytknout. Můj zážitek z tohoto jenom umocňuje to, že již 7 let hraji na bicí a dovolím si napsat, že se vtom alespoň trošku vyznám. Stejně tak v hudbě. Jediné, k čemu bych měl nějakou námitku, tak to je hlavní představitel Miles Teller, který mi je už z vícera jeho rolí velice nesympatický, ale to je pouze můj problém a na mém hodnocení by se to nemělo odrážet. Střih, kamera, hudba. Tohle všechno je tam naprosto dokonalé. Prostě vám to musím doporučit, protože mi přijde dobře, že se takhle kvalitní hudební film dostává mezi velké množství lidí. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Krv, pot a bubny. Posadnutosť dokonalosťou je dobrou umeleckou témou vo veľa filmoch. Snaha dosiahnuť vrchol a obetovať tomu zo seba maximum vytvára hlavnú dejovú líniu v snímku Whiplash. Príbeh mladého bubeníka ktorý ide tvrdo za svojim cieľom a jeho večný súboj s fanatickým učiteľom hudby. Ktorý síce na začiatku prehráva no nakoniec je schopný svojmu démonickému protivníkovi čeliť. Jazzová hudba a miestami až nesnesiteľné emocionálne napätie k sebe moc teda nepasujú. Mladý režisér Damien Chazzelle dokázal vytvoriť natoľko silné dielo, že vám rytmus bicích bude znieť ešte dlho po záverečných titulkoch. Pomohli k tomu aj majstrovské výkony hlavných predstaviteľov.Milles Teller dokazuje, že pokiaľ si bude brať kvalitné scenáre má aj čo ponúknuť.J.K. Simmons ako spomínaný učiteľ si svoju sošku Oscara zaslúžil oprávnene. Jeho postavu budete nenávidieť, budete sa jej možno aj báť ale aj tak vás bude fascinovať. Whiplash je proste film s natoľko vťahujúcou atmosférou že neodtrhnete od neho oči bez ohľadu na to či máte radi jazz. A ešte raz mi niekto bude tvrdiť že robiť hudbu/tým myslím samozrejme hudbu nie nejaké terajšie dance popové sračky/nie je drina dostane bubnom poprípade činelom po hlave. ()

mota 

všechny recenze uživatele

7/10 Strach nahanejici dirigent se snazi nekonvencni drezurou posunout bubenika se zoufalym odhodlanim za hranici toho co se od nej bezne ocekava. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díky muzice a způsobu, jak se s ní pracuje, dávám za čtyři. Jinak bych dal za tři. -------- V titulcích filmu uvedeno: rok výroby 2013. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem celkovému rozruchu okolo tohto filmu. Mňa osobne snímok nevtiahol. Nepovažujem sa za nejakého extra bubeníka, no jazzový štýl bubnovania mi vôbec nie je po chuti. Preto mi asi celková intenzita snímku nič nedala. Akoby mnou len prešiel. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Jeden uřvaný holohlavý chlap, spousta krve na rukou a bubnech kluka co větší část filmu vypadá trochu zmateně a hloupě. Upřímně se mi na tom líbil jen styl jakým to bylo natočené, taková dynamická pohádka o tom jak se Honza naučí hrát, i když přitom vlastně shodí svůj idol, takže taky né moc dobrý. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Opět jeden film na doporučení přítelkyně. Má teď nějakou šťastnou ruku. :-) Velmi zajímavý a poutavý film. Skvělá hudba, zajímavé prostředí, vynikající herecké výkony, poutavé prostředí. Člověk to hltá od začátku do konce. Můžeme zde vést debaty o tom, co je a co už není za hranou (více toho asi bylo za hranou), ale jde i jinak vymáčknout z člověka úplně to nejlepší? Těžko říct, asi lze, bez toho úplného "masa", ale... Každopádně velmi dobře natočeno, charismatický hlavní "záporák", chytlavé prostředí a hudba - toto vše tvoří vynikající snímek, na který klidně mrknu znovu. Bavilo mě to. I když některé záležitosti pro mě byli trošku nepochopitelné, ale tak to je taky na diskusi. Každopádně to bylo i k zamyšlení. Jo, byl jsem spokojen, povedlo se. Howgh! ()

WayDott 

všechny recenze uživatele

1% procento talentu, 99% dřiny. Kam až dokáže člověk zajít? Někdo klesne hluboko, aby se druhému pomstil, ten to však nevzdává a táhne ho to čím dál víc nahoru. I za cenu vlastní krve. A nakonec i geniální dirigent uzná talent hlavního hrdiny, i když mu od začátku házel klacky pod nohy a neveřil mu, že to někam dotáhne. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

Absolútne som nevedel, aký film idem pozerať. O jazze toho veľa neviem. Asi si niečo pustím. Strhujúci a inšpiratívny film. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Být bubeníkem můžete, být nejlepším bubeníkem musíte kurva protrpět. Své o tom ví Andrew student prvního ročníku jedné NYC univerzity, kde se utká v třídním boji proti brutálnímu učiteli jazzu. Plno naschválů, fyzické a duševní bolesti a neortodoxní Whiplash nářez pro milovníky řízného bicí. J.K. Simmons+  80% ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Určitě velmi povedené psychologické hudební drama. Masivní dynamika, velmi dobré herecké výkony, fajná jazzová hudba. Já byl s filmem velmi spokojen. Čekal jsem sice větší psycho jako u Černé labutě, ale ve finále to bylo celkem komorní. Ale po řemeslnické stránce není moc co vytýkat :) 80% ()

Související novinky

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

J. K. Simmons si zahraje komisaře Gordona

08.03.2016

"Sežeňte mi fotky Batmana!" Tuhle větu si v příštích dnech přečtete na kupě memů, nový komisař Gordon totiž bude mít stejnou tvář jako J. Jonah Jameson. Přesně tak, Batmanova spojence, který se… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama