Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká Británie, rok 1971. Konflikt v Severním Irsku se blíží občanské válce. Vojín Gary Hook spolu s ostatními doufá, že bude odvelen do Německa, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci je jednotka přesunuta do Belfastu. Situace je náročná a chaotická, město je rozděleno na loajální protestanty a nepřátelské katolíky, je plné vojáků, tajných a dvojích agentů. Během jednoho výjezdu je Gary omylem zanechán v rozvášněném davu a ocitá se tváří v tvář boji na život a na smrt ve snaze dostat se zpět k jednotce. V průběhu nedobrovolné odysey jsou mu věrnými společníky nejistota, zmatek, strach a beznaděj. Talentovaný režisér umožňuje divákovi zažít fyzický pocit paranoie a úzkosti, které v druhé části filmu opouštějí konkrétnost daného příběhu a ústí v obecnou kritiku války a násilí. Obrovský podíl na intenzitě divákova prožitku má kamera snímající postavy z bezprostřední blízkosti a působivá vizuální stránka stejně jako autentický herecký výkon Jacka O'Connella v roli Garyho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (157)

berusche 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší film z festivalu, jednoznačně jeden z nejlepších filmů s válečnou tematikou. Vždycky se asi lépe píšou pocity z filmu špatné než dobré, nebo spíše, dají se lépe definovat. Marně jsem po celou dobu projekce přemýšlela, zda bude snímku co vyčíst, a věřte, že najít něco pro mě bylo poněkud obtížné (chvilku jsem vyčítala jeden špatně sestřihaný záběr, ale asi na to kašlu). Tahle sonda do historických událostí roku 1971 je vskutku příjemným překvapením, protože rychlé jednání postav a poměrně kompaktní podoba celého snímku vás nenechá vydechnout ani na vteřinu. A když už si přeci jen myslíte, že se polevuje, věřte, že nepolevuje, to je jen ticho před bouří. Herecké výkony jsou více než dobré a chtějí po vás, abyste stáli na některé straně barikády, i když chvílemi přemýšlíte, která to je. Vždycky říkám, že jak vás tvůrci donutí mít nebo nemít někoho rád, je to kus dobré filmařiny. Tady se jim to úctyhodně povedlo, stejně jako vytvořit něco, co dává smysl do posledního náboje. Spokojenost nejvyšší, slušný zážitek. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla hodně hustá a hodně drsná britská záležitost. Vůbec nechápu jak dokonale Angláni zvládli ztvárnit ty sedmdesátky ... Tohle nebylo žádné Vyprávěj s retro rekvizitama a Vojtkem s kotletama. Tohle byl fakt hustej Belfast té doby. S protestanty, katolíky a armádou snažící se dělat v tom bordelu krapet ordung..Velmi depresívní místo - vskutku. . Věřím, že v té době dostat jako záklaďák povolávák do Irska bylo stejně na mrtvici jako pro Amíky jet do Vietnamu. Začátek filmu paráda i nasazení v Irsku. Střet s domorodci super i další anabáze Hooka. Bohužel jsem ke konci tušil, že se z toho dostane. A cítil jsem to velmi intenzivně. Né že bych mu to nepřál. Ale porovnám li drsný syrový začátek s koncem, je ten konec tak trochu ulepený od cukru... No ale ať. Už dlouho jsem neviděl tak dobře odsýpající válečné drama. Já dávám za 4 stehy. * * * * ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že to bude jen další britský film, který se snaží být akční, ale tohle je přece jen jiný kousek. Je to historické, ale pořád to ukazuje primárně osud jednoho člověka v době a v místě, které nepřejí životu. Je zde ukázána krutost, hodně nesmyslné, je zde paranoia a nekončící boj o život. Intenzívní a silné. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve Velké Británii tomu říkají The Troubles, tedy konflikt v Severním Irsku, 70. léta, katolíci bojují proti protestantům a chtějí připojení k nezávislému Irsku, v zemi zuří občanská válka, Severní Irsko navíc okupují Angličané, které všichni dohromady nenávidí, všude úřaduje IRA, Dublin roku 1971 je skutečné peklo. Celovečerní debut Yanna Demange dokonale vystihl tuhle tíživou atmosféru. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Pěšák na šachovnici několika hráčů. Ztracený voják "Velké" Británie ve válečné zóně Belfastu bojuje o život, podobně jako stát, jehož uniformu nosí. Tehdejší Británie byla na tom špatně v několika klíčových oblastech a občanská válka v Severním Irsku symbolizovala úpadek někdejšího impéria. Způsob řešení a přístup Anglie k problému Severního Irska hezky dokumentuje hlavní oficír jejího veličenstva...taktiky manipulace, lží a hry na obě strany nemohli fungovat. 78%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Puška, ktorú používajú britskí vojaci, je samonabíjacia puška L1A1, britská verzia FN FAL navrhnutej v Belgicku. V čase vydania filmu ju už britské sily nepoužívali, ale boli by v prevádzke v roku 1971, ako film presne zobrazuje. (Arsenal83)
  • Režisér původ chtěl točit film v Irsku, ale bohužel nenašel vhodné lokace, a tak se filmovalo v Anglii, konkrétně např. v Sheffieldu, Liverpoole a Blackburnu. (morgos)
  • Jack O'Connell uvedl, že se cítí být spřízněn s rolí, protože ve svých 15 letech také uvažoval o vstupu do armády. Prohlásil: "Byl jsem trochu jako Gary Hook, i když určitě vzdělanější, co se týče Severního Irska, protože jsem napůl Ir." (Zdroj: BBC) (Tristan Rafael)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama