Reklama

Reklama

Fanfán Tulipán

  • Itálie Fanfan la Tulipe (více)
TV spot

Obsahy(1)

Kdepak je mladý bouřlivák Fanfán? Hledá ho celá vesnice v čele s otcem mladičké Marion: Jejich předtucha je správná, v jedné z kupek sena je určitě najdou. Marně se Fanfán snaží o útěk, rozezlený otec jej dostihne a trest by měl být na doživotí. Čeká ho cesta k oltáři s krásnou Marion. Ale přesto, že má tato mladá venkovská dívka všechno, co má mít, Fanfánovi se ještě nechce do venkovského chomoutu. Když mu krásná cikánka předpoví z ruky šlechtickou budoucnost, má hned o důvod víc, proč ze svatby utéct, byť k verbířům. Fanfán udělá všechno pro to, aby se věštba naplnila a on se oženil s královskou dcerou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (165)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, dokonce se mi to líbilo natolik, že bych i ocenil, kdyby to bylo delší. Hrdinský Fanfán Tulipán uteče před sňatkem do armády a v boji o svou lásku dokonce porazí i celou nepřátelskou armádu. Dějově se mi to líbilo, je to dobrodružné, ale zároveň i takové odlehčené, že člověk si u tohoto filmu hezky odpočine a i se zasměje. Jenom snad jeden nedostatek a to, že v dnešní době už u těch soubojů poznáte, že to je hrané, ale tehdy asi filmaři ještě neuměli natočit tak kvalitní triky. :-) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ne zcela doceňovaný francouzský režisér Christian Jaque reprezentuje z toho mála, co o něm vím, ve francouzském hraném filmu XX. století nápaditou komediální linku, která vzdor lehkému žánru, do nějž se při povrchním pohledu zdá hlásit, nerezignuje na myšlenku a satiru (MADAME SANS GENE). Gigant herecké Francie, tragicky předčasně zesnulý Gérard Philipe spolu s divokou, krásnou a hladivě mladou Ginou Lolobrigidou rozpoutávají gejzír gagů, bláznivých nápadů, ale také vážných chvil a nezastírané ironie v pohledu na stavitele Versailles a vůbec rádobyelitu francouzského předrevolučního "starého režimu". Levicový poválečný radikalismus, stále živený doznívající hrůzou z nedávné války, která zůstávala živou vzpomínkou, i přetrvávajíci poválečnou hospodářskou krizí, se projevuje v až parodickém pojetí klíčových válečných scén, karikaturním zpodobením velících generálů obou válčících stran i nezastíranou sympatií tvůrců filmu pro lidové hrdiny-francouzské vlastence. Zdá-li se někomu patos slavné Vávrovy husitské trilogie nepatřičný, zde nalézá důkaz, že se nejednalo o deviaci, ale o všeobecný stav duše tehdejšího evropského člověka. Dobrodružno sloučené s nezpochybnitelnou uměleckou kvalitou již dávno tomuto proslulému skvostu francouzské kinematografie propůjčily nadčasovou, klasickou hodnotu. Hodnotu stále živou a podnětnou. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pardon pane, ukradněte si nám, co chcete, ale mluvte s námi zdvořile !!" ;) No, je třeba přiznat, že hlavně Hynek Bočan s Jiřím Justem zgruntu vykradli tenhle výtečný klasický francouzský pseudohistorický biják-pohádku, který jakkoli sám remakem, jim posloužil jako obrovská inspirace pro jednu z vůbec nejpovedenějších naopak tuzemských filmových pohádek, totiž jinou klasiku S Čerty nejsou žerty, a učinili ji tak naprosto geniální variací, byť na půdorysu Čertova švagra Boženy Němcové.. Holt není Gérard jako Philipe a není remake jako remake..;) Christian-Jaque však dodnes platí za silně nedoceněnou osobnost francouzského filmu.. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Pohled na údolí mezi kopečky, jakými oplývá Adeline "Lollobrigida" byl nejenom pro Fanfána "Philipa" nádherným pohledem...Romanticko dobrodružně historická podívaná tak, jak to kdysi dokázali natočit jedině Francouzi! Film, který oplývá vtipem a šarmem a který opravdu právem patří mezi nestárnoucí klasiku. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Svěží, vtipný a neotřelý, takový je film Fanfán Tulipán ve svém originále. Nesnese srovnání s pozdějším nepovedeným remakem. Na svoje stáří si laťku stále drží velmi vysoko. Tenhle film zkrátka neomrzí. Z dnešního hlediska sice působí zrychlené záběry soubojů a jízdy na koni poněkud groteskně, ale co na plat. Tenkrát se tak točilo a bylo to považováno za nejlepší způsob, jak dodat akčním scénám spád a dynamiku. Ve výsledku je to ale jediná věc, která mi vadila. Naštěstí žádné jiné scény nebyly časem znehodnoceny technickým vývojem. Gérard Philipe je ve své roli rošťáckého nevybouřeného mladíka vynikající. Trochu je škoda, že se nevsadilo více na herectví Giny Lollobrigidy a spoléhá se čistě na její okouzlující vzhled. Vedlejší role vesměs vtipně karikovaných vojenských velitelů a aristokracie plní svojí komediální úlohu na výbornou. Historická satira na válku je téma ne příliš všední. Zde je okouzlujícím dojmem ztvárněné. Dočkáme se místy i poněkud absurdních humorných scén, které jsou velice citlivě vpraveny do děje a dokáží pobavit (Narozdíl od remakeu, kde budí trapné rozpaky a sarkastický úsměv.). Jako příklad mohu uvést třeba střelbu z nepřátelského velitelství, kdy Fanfán v zápalu boje hází po nepřátelích z okna oštěp nebo divadlo s popravou a následnou milostí a některé dialogy. Závěr pak končí poněkud nečekaně, když dochází ke splnění osudné přdpovědi, ale trochu jinak než se čekalo. Tohle je film, který se nezapomíná. Originální a svou atmosférou podmanivý. 83% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Madame Henriette (česky Anna Jindřiška Francouzská), do které se Fanfán zamiloval, byla dvojčetem nejstarší dcery Ludvíka XV, Luisy Alžběty Francouzské. Nicméně zemřela již ve svých 24 letech na neštovice v roce 1752. (ajaxx)
  • Film existuje ve dvou verzích, v černobílé a barevné. (BMW12)
  • V reálu princezna Henrietta nijak zvlášť Madame de Pompadour nemusela a stejně jako ostatní královy děti jí velmi opovrhovala. Dokonce jí s bratrem Ludvíkem a sestrou Adélou nazvali Maman Putain (Matka děvka). Když se pak její starší sestra/dvojče s de Pompadour sblížila, vedlo to mezi sestrami k dočasnému odcizení. (ajaxx)

Reklama

Reklama