foto

Gina Lollobrigida

  • nar. 4.7.1927 (89 let)
    Subiaco, Lazio, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jedna z nejkrásnějších hereček světa, dívka, které se přezdívalo Mona Lisa dvacátého století - Luigina Lollobrigida, se narodila 4. července 1927 v Subiacu v Itálii jako druhá ze čtyř dcer výrobce nábytku (dalšími sestrami byly Giuliana, Maria a Fernanda). Jako mladá se brzy začala věnovat modelingu. Ve čtyřicátých letech vyhrála nejprve soutěž Miss Řím a poté v roce 1947 skončila třetí na Miss Itálie za Luciou Bosé a Giannou Mariou Cannale (z obou se později taky staly herečky a objevily asi v padesáti filmech).

O dva roky později, dne 15. ledna 1949, se vdává za slovinského lékaře Milka Skofiče, kterému porodí syna Milka Skofiče juniora. Manželství vydrží až do roku 1971, a po rozvodu už se Gina nikdy nevdá.

V roce 1951 díky úspěchu filmu POZOR BANDITI se z Giny stává skutečná filmová hvězda. Dva následující snímky z roku 1952 s Gérardem Philipem KRÁSKY NOCI a především FANFÁN TULIPÁN, kde její poloodhalená ňadra zvedala mužské diváky ze sedadel kin, tento status hvězdy potvrdily. V krátkém sledu pak následují trháky jako CHLÉB, LÁSKA A FANTAZIE (1953), CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST, ŘÍMANKA (oba 1954) a postava cikánky ve filmu ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (1956).

V šedesátých letech pak následovaly další kvalitní snímky jako ITALSKÉ PRÁZDNINY (1961), BEZCHARAKTERNÍ ŽENA (1964), HOTEL PARADISO (1966) či DOBRÝ DEN, PANÍ CAMBELLOVÁ (1968), za který byla dokonce nominována na Zlatý Glóbus.

Počátkem 70tých let začíná její kariéra postupně uvadat, a tak se vrací ke své původní velké zálibě, pro kterou má podle vlastních slov i největší talent - k výtvarnému umění. Kromě úspěšného fotografování (vytvořila kolekci fotek Paula Newmana, Salvadora Dalího, či fotbalový tým Německé reprezentace), se věnuje sochařině a malování. Rovněž se projeví jako zdatná dokumentaristka, když natočí svůj asi nejznámější dokument o Fidelu Castrovi.

V roce 1995 navštívila Českou republiku jako oficiální host Filmového festivalu v Karlových Varech, kde předala Křišťálový glóbus Janu Svěrákovi za jeho vítězný film JÍZDA. Mezi poslední známější filmy Giny Lollobrigidy patří nepříliš zdařilá komedie XXL z roku 1997, kde si hlavní roli vystřihl Gérard Depardieu.

V roce 2007 vzrušila veřejnost zpráva, že se Gina chce podruhé vdát. Jejím vyvoleným se měl stát o 34 let mladší katalánský podnikatel v nemovitostech Javier Rigau y Rafols, se kterým se Gina seznámila v roce 1984 na párty v Monte Carlu. Svatba snů se měla konat v římském kostele Santa Maria d´Aracoeli a bylo na ni pozváno na 400 prominentních hostů. Pozvánku dostali například manželé Clintonovi, herečky Liz Taylorová, Jane Fondová a řada dalších celebrit. Svatba byla odvolána 6. prosince 2006 z důvodu velkého mediálního tlaku. Italská i španělská média si totiž vzala na mušku jejího nastávajícího, a objevily se i takové články, které o něm hovořily jako o homosexuálním gigolovi, který si hvězdu filmového plátna bere jen kvůli penězům. Španělský tisk dokonce napsal, že tento podnikatel ve stavebnictví byl často vídán v doprovodu starších dam, k nimž údajně patřila i švýcarská herečka a první Bond girl Ursula Andress.

Zbyněk "PetrPan2" Lubovský

Herecká filmografie

2011 Box Office 3D
1997 XXL
1996 Donna in fuga, Una
1995 Cent et une nuits de Simon Cinéma, Les
1988 Římanka (TV film)
1985 Podvod (TV film)
1975 Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca - a.z.
1973 No encontré rosas para mi madre
1972 Avventure di Pinocchio, Le (TV seriál)
King, Queen, Knave
Obraz uz obraz (TV seriál)
Panáček ze dřeva
1971 Hombre de Río Malo, El
1968 Dobrý den, paní Campbellová!
Morte ha fatto l'uovo, La
Nádherný listopad
Pivo
Stuntman
1967 Cervantes
1966 Hotel Paradiso
Já, já, já ... a ti druzí
Piacevoli notti, Le
Sultans, Les
1965 Bambole, Le
Podivné manželství
1964 Bezcharakterní žena
1963 Císařská Venuše
Mare matto
1962 Ippolitanina krása
1961 Go Naked in the World
Italské prázdniny
1959 Hrstka statečných
Šalamoun a královna ze Sáby
Zákon
1958 Anna di Brooklyn
1956 Trapéza
Zvoník u Matky Boží
1955 Donna più bella del mondo, La
1954 Chléb, láska a žárlivost
Le grand jeu
Maestro di Don Giovanni, Il
Římanka
1953 Giorno in pretura, Un
Chléb, láska a fantasie
Nevěrnice
Poraž ďábla
Provinciale, La
1952 Altri tempi - Zibaldone n. 1
Fanfán Tulipán
Krásky noci
Moglie per una notte
1951 Amor non ho... però... però
A Tale of Five Cities
Città si difende, La
Enrico Caruso: leggenda di una voce
Pozor, banditi!
1950 Alina
Cuori senza frontiere
Miss Italia
Psí život
1949 Follie per l'opera
Sposa non puo attendere, La
Zvonění na poplach
1948 Pagliacci, I
1947 Delitto di Giovanni Episcopo, Il
Man About the House, A
Segreto di Don Giovanni, Il
1946 Aquila nera
Elisir d'amore, L'
Lucia di Lammermoor

Dokumentární

2015 Herr von Bohlen - a.z.
2012 Woody Allen
2010 Rock Hudson: Dark and Handsome Stranger - a.z.
2002 Cheer for Charlie: Charlie Goes Latin (TV film)
Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
1996 Belmondo, le magnifique (TV film)
1983 Stelli emigranti
1980 Bob Hope's Overseas Christmas Tours: Around the World with the Troops - 1941-1972 (TV film)
1975 Ritratto di Fidel
1962 Lykke og krone
1958 Portrait of Gina (TV film)

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1969 The Engelbert Humperdinck Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

1975 Ritratto di Fidel

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(85)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace