Reklama

Reklama

Karel Janeček, svět podle algoritmu

(TV film)
  • Česko Pozitivní evolucionář

Obsahy(1)

Dokumentární portrét geniálního matematika, miliardáře a politického vizionáře. Příběh úspěšného muže s vášní pro adrenalinové sporty, který se rozhodl spasit svět vlastním, originálním volebním systémem. Režisér David Vondráček v dokumentu zjišťuje, jak přišel dnes čtyřicetiletý matematik a ekonom ke svému pohádkovému bohatství, i jak a proč se vlastně angažuje pro obecné blaho. Nevyhýbá se ale ani kontroverzím, spjatým s jeho osobou – vyvolává debatu o vysokorychlostním obchodování na burzách, tedy metodě, která stojí za Janečkovým finančním úspěchem. A zkoumá také jeho osobitou představu „nezraňující polygamie", kterou miliardář rád prosazuje i v osobním životě. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Demokratický systém (nebo alespoň jeho napodobenina) potřebuje lidi jako Karel Janeček. Jeho myšlenky a systém uvažování je podnětný i inspirující. Problém však nastává v psychologické rovině. Svět čísel (potažmo volební systém) může solidně nastavit určité parametry, jenže lidé se většinou nechovají logicky a už vůbec neuvažují rozumně (pudy, emoce, komplexy atd.). Janeček by potřeboval zpracovat celkovou koncepci, která by obsahovala všechny společenské vědy (hlavně sociologii a psychologii). Hodněkrát jsem vedl filozofické diskuze a nakonec jsem vždy došel ke stejnému závěru, že než číslo rozhoduje nevyzpytatelná lidská psychika. Tu uchopit a pochopit je nesmírně složité (na tu žádný vzoreček neplatí). Samozřejmě se dá s lidmi manipulovat, ale tohle není asi cíl jeho pozitivní evoluce. 66%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Prázdný dokument bez jakéhokoli sdělení. Dalších 52 minut mého života uplynulo a já se dozvěděl, že existuje geniální český moneymaker se zvláštními názory na politiku i osobní život. Toto je jediné sdělení, které mi 51letý David Vondráček předal. Kolik hvězdiček panu Janečkovi, netuším, ale panu Vondráčkovi s bídou jednu. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Asi takto : Karla Janecka hodne uznavam, je to genius, matematik, pedagog, spoluzakladatel Nadacniho Fondu proti Korupci, vymyslel slova ako zlojed a pozitivni evoluce. Navyse je to aj miliardar. Spolu s nim dost uznavam este 1 osobu z CR : pana profesora Miroslava Bartu, tazko vyberat, kto je lepsi, kazdy z nich jma svoje pre a proti  : 77 % ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Karla Janečka jsme si promrskali celkem slušně - víme, že má rád micky, auta, adrenalinový sporty, dvanáctiúhelníky nebo dvanáctistěny - to už si přesně nevzpomínám, že má nějaký prašule a umí počítat, že má nějaký představy o politice, který odborníci zpochybňují...bylo tady zkrátka skoro všechno. Tak proč tedy jen 3 hvězdy? Protože mě osobně Karel Janeček těžce nebaví. Pan Vondráček udělal, co mohl, ani z něj snad nemám pocit, že by KJ lezl nějak extra do anusu, ale vybral si pro natočení bezmála hodinovýho dokumentu typa, kterej mi nic neříká. Nevzbuzuje ve mně žádný emoce - s výjimkou jediné: nechci ho za prezidenta. Ale nebojím se, že by to hrozilo. Takže v klidu. P.S.: Ano, Karle, micky tě milujou, protože jsi už v životě něco dokázal a jsi sportovní typ. Trefil jsi to přesně. Prachy za tím nejsou, neboj. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokud rozumní lidé souhlasí s tím, že v dnešní době mají smysl peníze a burzy, tak potom obchodování RSJ je přínosná věc." Já tedy burzu za nic přínosného nepovažuju a algoritmické obchodování mi zlehka zavání podvodem. Nicméně homo economicus Karel Janeček je zajímavý člověk a jeho návrh volebního systému rozhodně stojí za propočítání. Zrovna se mi však zaseklo kuličkové počítadlo, tak dneska nevygeneruju výsledek, ale jestli si s tím někdo dá práci, tak jsem ochoten jeho výsledky zpochybnit, ukrást a prodat na burze. Pak budu taky mít sbírku Ferrari, harém a ambice kandidovat na prezidenta. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Dokument měl mít původně název „Samozvaný spasitel“. (Duoscop)

Reklama

Reklama