Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (102)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pro mě je nejvíce zásadní zdůraznit dětem, jak je důležité, aby byly týmovými hráči. Jak je důležité dělat vše kolektivně. Být hrdý na tým, za který hrajete.“ Aneb to, v čem léta žijete, vás ovlivní na celý život (dřív „oběti“ systému, dnes politici…). Pokud máte někdy u dokumentů pocit, že mlátí prázdnou slámu a vlastně neví co říct, Rudá mašina to na diváka hrne horem pádem, spoustu podnětných informací (nečekaně hlavně pro fandy ledního hokeje). Pravdou je, že hlavní zpovídaný, totiž Fetisov, je zajímavá osoba se svou vlastní hlavou a jasným názorem (trošku opozice vůči jeho „nejlepšímu příteli“ Kasatanovovi…mimochodem asi nejpalčivější část dokumentu). Ale nemluví jen oni, vybraní mluvčí mají co říct, a v případě Makarova a Larionova bych určitě těch osobních promluv ocenil i více. Jinak je to hokej/politika na přeskáčku a dohromady (s občasnými ozvěnami osobního života), protože v tomto případě zcela oddělit nejdou. Překvapilo mě ale, jak moc to schytával Tichonov (snad i zaslouženě). Velká spokojenost, dávám solidní 4*. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Totální šlupka a to to bylo ještě vlastně povrchní a kdo by kdy řekl, že mne dojme dokument o hokeji? 10/10 Jediné mínus je, že mne štve proč něco podobného neumíme natočit u nás? Vždyť v době, kdy RUdá mašina dávala rozdílem třídy týmům z NHL, my měli jedinej mančaft na světě, co jim mohl konkurovat... ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak takto se příznivci hokeje a dobré kinematografie točí dokument! Rudá Mašina zaujala hned v traileru a již od začátku dávala tušit, že se nejedná o nějaký narychlo spichnutý žblebt o ruské, pardon sovětské, dokonalosti. Nene, jak již autor dává na zřetel hned na začátku, jde o přiblížení situace minulého režimu západu a Gabe Polsky nic neponechal náhodě a téma zpracoval tak vytříbeně, že dokument skutečně může působit jako ornament po Slavovi Fetisovovi, patrně nejlegendárnějším hokejistovi světa. Film je navíc sestříhaný tak líbivě, že dokáže ohromit a je třeba ocenit američana, který si dokázal o tomto vesměs těžkém období promluvit s tolika lidmi z té doby, respekt! Jsem nesmírně potěšen, že jsem si dokument nenechal v kině ujít...90%... [26.4.2015_Cinestar_Černý most] ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Takhle se dělá sportovní dokument. Sice jsem čekal, že se film bude zabývat sovětskou hokejovou sbornou komplexněji, ale ten pohled ze strany Slávy Fetisova mě zcela vyhovoval. ostatně on byl asi nejvýraznější hokejovou postavou SSSR 80. a první poloviny 90. let. Polsky dává Fetisovův příběh do souvislosti s politickou situací během Studené války, nahlíží do zákulisí na bázách, kde sovětští hráči trávili většinu roku pod tvrdou kuratelou diktátorského trenéra Tichonova a také ukazuje těžký přechod do NHL, kde nebyli tehdejší sovětští hráči svými kolegy i fanoušky zrovna vítáni. Přidává i několik osobních historek, které se týkají především rozkolu mezi Kasatonovem a Fetisovem, přístupy trenérů Tarasova a Tichonova a řady dalších drobností, které dokreslují celkový obraz nejen jednoho z nejlepších obránců všech dob, ale celého sovětského hokeje. Možná nejlepší projekt o sportu vůbec a jestli ne, tak o hokeji určitě. 100% ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto dokumentu dodat? Je to dokonalá ukázka alespoň něčeho v čem byl tehdejší Sovětský svaz neporazitelný. Ruská sborná neměla řadu let konkurenci nikde na světě a jejich slavná pětka byla postrachem všech soupeřů. V dokumentu jde ale krásně vidět, čím bylo tohle vše vykoupeno. Po neuvěřitelný peripetiích se ke mne dokument konečně dostal a já nemohu ohodnotit jinak, než 5 hvězdami. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama