Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (102)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pro mě je nejvíce zásadní zdůraznit dětem, jak je důležité, aby byly týmovými hráči. Jak je důležité dělat vše kolektivně. Být hrdý na tým, za který hrajete.“ Aneb to, v čem léta žijete, vás ovlivní na celý život (dřív „oběti“ systému, dnes politici…). Pokud máte někdy u dokumentů pocit, že mlátí prázdnou slámu a vlastně neví co říct, Rudá mašina to na diváka hrne horem pádem, spoustu podnětných informací (nečekaně hlavně pro fandy ledního hokeje). Pravdou je, že hlavní zpovídaný, totiž Fetisov, je zajímavá osoba se svou vlastní hlavou a jasným názorem (trošku opozice vůči jeho „nejlepšímu příteli“ Kasatanovovi…mimochodem asi nejpalčivější část dokumentu). Ale nemluví jen oni, vybraní mluvčí mají co říct, a v případě Makarova a Larionova bych určitě těch osobních promluv ocenil i více. Jinak je to hokej/politika na přeskáčku a dohromady (s občasnými ozvěnami osobního života), protože v tomto případě zcela oddělit nejdou. Překvapilo mě ale, jak moc to schytával Tichonov (snad i zaslouženě). Velká spokojenost, dávám solidní 4*. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sportovní celebrity jsou stejné jako slavní herci, zpěváci, ba i politici. Od sportovců je dělí jen to, že jejich výkonná praxe končí poměrně brzy (pokud se nestanou významnými trenéry jako Tarasov či Tichonov). A také poměr hráče (Vjačeslava Fetisova) k nim tvoří základní dramatickou linku. A ta není jedna, vztah Fetisova ke Kasatonovi a dalším ze slavné pětky tvoří síť linek, za nimiž se dokumentovaná realita (drastické tréninkové metody, učast Rusů v NHL a pod.) skoro ztrácí.... Ruské reprezentační hokejisty známe jako Sovětská sborná, Rudá mašina, nikdy jako Rudá armáda, tím se označovalo cosi (byť ne bytostně) jiného. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Fetisova a jeho hokejovou generaci pamatuji docela dobře. Nikdy jsem nepochyboval, že jsou to otroci vycepovaní k mistrovství takovou dávkou drilu, jaká je u civilizovaných národů nepředstavitelná. Tichonova jsem ocenil jako psychopata, třeba když na střídačce nadšeně poskakoval a tleskal když jeho tým zvýšil na 9:0. Neporazitelní byli tihle mužici asi čtyři sezóny, pak dominovali už jen tzv. amatérskému hokeji, a ani to ne bez výkyvů. S potěšením jsem rok za rokem pozoroval, jak ruský kasárenský dril stagnuje, zatímco "normální" hokej se poučil a vyvíjel. A jak přibývaly ruské porážky, konkrétně Fetisov se stále jasněji projevoval jako zlý a záludný chlap. On byl výborný v ofenzívě, ale když ho soupeř přinutil dělat to, co většinou obránci dělají, to už tak skvělý nebyl. Zuřil a mstil se. --- Dokument hodnotím nízko, protože mnoho neřekne a příliš zobe Fetisovovi z ruky. Já Fetisovovi nevěřím ani slovo. Myslím spíš, že to byla právě jeho hrubost, která z něj udělala napřed asistenta Tichonovovi, potom kverulanta při odchodu na Západ, a nakonec asistenta Putinovi. Hrubost v Rusku platí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ja sa vždy poteším každému filmovému počinu, ktorý sa dotkne hokeja, a keď je to ešte k tomu zaujímavý a pozoruhodný námet ako v tomto prípade, tak o to lepšie. Odhalenie zákulisia hokejovej červenej armády prostredníctvom rozhovorov s prvotriednymi hokejovými legendami bolo naozaj vydarenou formou akou hokejovým nadšencom priblížiť vtedajšie športovo-politické vzťahy, kedy studená vojna nevládla len na politickom poli, ale rovnako aj v športovom odvetví. ZSSR dalo do toho všetko a v podstate ako tu bolo krásne vidieť, hráči nemali inší život ako ten, ktorý im nalinkoval vtedajší režim. Viktor Tichonov bol naozaj vyšinutý hajzlík, tak ako to Fetisov pekne vystihol (zborná by dosiahla veľkých úspechov bez ohľadu na to kto by bol pri kormidle). Čo sa týka štruktúry dokumentu, na môj vkus až príliš orientované na tú "veľkú päťku", a pri tom všetkom sa akosi zabudlo na slávny útok KMP (V.Kharlamov - B.Michailov - V.Petrov), alebo na ďalšie ruské hokejové legendy ako Pavel Bure, Alexei Jašin, Alexei Kovalev, etc. Možno tak o trištvrte hodinu dlhšie + väčší záber aj mimo "veľkej päťky", a bolo by to tip-top. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

V příhodném čase hokejového ms jsem si místo reálného zápasu dopřál dokument v kině, který brousí poněkud do minulosti. A byla to velmi dobrá volba! Slavu, Sergeje, Igora a spol znám právě až z působení v NHL ( vzhledem k věku ). A tak bylo velmi zajímavé sledovat, co té americké kapitole předcházelo. A že to nebyla zrovna selanka... Scotty Bowman rulez! A DRW s tou ruskou squadrou, to bylo něco. No čas letí. Smutný pohled byl na Krutova ( zlomenej člověk ). K maximální spokojenosti mi chyběl hlubší rozbor vztahu Kasatonov - Fetisov, ikdyž je mi jasný, že to asi nešlo. A pak jsem hodně chtěl vidět Sergeje, pana Hráče a Igora jak ted vypadaj. To mě mrzelo... ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama