Reklama

Reklama

Vzpoura údolí

  • Česko Valley Uprising (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Yosemity jsou Mekkou velkých stěn. Celovečerní dokument Valley Uprising popisuje počátky a lezeckou scénu v Yosemitech za posledních 50 let. Film oživuje všechny tamní legendy, od epické bitvy Royala Robbinse s Warrenem Hardingem o nejvyšší stěny, přes havárii letadla s pašovanou marihuanou v roce 1977 až ke stupňujícímu se napětí mezi horolezci a strážci národního parku. Závěr potom patří modernímu trendu závratných sólových výstupů. (Sherpafest)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (21)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne sa jedná o jeden z najlepších dokumentov o horolezectve. Je tu rada známych horolezcov a ešte známejších hôr, ktoré sa ľudia snažili už dlhé roky zdolať. Dozvedáme sa že ako plynú roky, hory sa zdolávajú rýchlejšie a niektorí dokonca lezú bez istenia, čo si už vyžiadalo mnoho životov. Asi najzaujímavejšie je, že v úplných začiatkoch horolezectva niektorí horolezci zdolávali vysoké hory aj mesiace, keďže si niekde na bezpečnom mieste urobili tábor a táborom myslím upevnenie jednej stoličky na 90 stupňovej skalnej stene. Dokument je rozmanitý, pozrieme sa dokonca aj na skydiverov. (7.6.2022) ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Nádherné Yosemity a fundovaně vyprávěný příběh jejich posledních 50ti let. Dokument s lidskou, kulturní, geografickou i historickou hodnotou. Spousta velmi zajímavých informací, rozhovorů a také archivních záběrů. Dech beroucí záběry lezců na stěnách - jako byste tam byli s nima. Autoři se tématu chopili s nadhledem a objektivně. Jste pozváni na důvěrnou cestu za unikátní historií StoneMasters - snímek vás vtáhne do děje. Stojí za vidění ;-) ()

Reklama

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Několik generací lezců a jedna skála. Dokument má nakažlivou atmosféru, po shlédnutí jsme měl hroznou chuť jít lézt. Krásně ukazuje vývoj lezení během posledních 50 let. Každé období mělo svojí nedotknutelnou metu, která nakonec byla slavnostně dobyta, aby pak byla překonána ještě neuvěřitelnějším výkonem. Cením, že se autoři zaměřili kromě sportovní stránky taky na společnost lezců a jejich životní filozofii. A ten plakát je luxusní! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Parádní dokumentární kousek, nejen po stránce obsahové, ale i po stránce režisérské. Fakt lahůdka. Sice sem nikdy nebyl a nikdy nebudu horolezec, ale všichni zúčastnění jsou pro mě hrdinové a mají můj obrovský obdiv. V dokumentu je popsána historie lezení v Yosemitech. Je ukázáno, že lezci jsou uplně normální lidi jako my, taky si dávaj do trumpety čím to jde, akorát místo hraní na kejtru lezou po skalách. Jedno je ale jasný, hulej všichni :o).Co mě hodně potěšilo, tak stylová hippie hudba a taky černobílý fotky, který ti ožívaj před očima. Jo, podobnejch dokumentů víc! ()

alba 

všechny recenze uživatele

Ide o náučný dokument, to sa mu musí uznať. Netušila som, akí ľudia boli v tom období horolezcami. Nechcem ich uraziť, takže jedným slovom ich nepomenujem.. boli to však ľudia, ktorí sa každý večer opíjali, balili ženy a brali drogy v parku pri horách, aby potom cez deň mohli liezť po skalách s pomôckami, ktoré predtým ukradli. Smrdeli a robili bordel, nerešpektovali policajtov. A v opozícii k nim sa poslednú polhodinu objavuje Alex Honnold - free solo horolezec, ktorý je slušný, introvert, nepije, nefajčí, drogy neberie, je vegetarián a ako tvrdí, aj feminista. Zobrazenie minulost a súčasnosti. Táto náučná zložka ma teda zaujala. No technické spracovanie mohlo byť omnoho lepšie. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama