Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Za každou cenu

Za každou cenu (2016)

Zajímavý svižně ubíhající film ze života obyvatel Texasu. Právě výborné vykreslení postav, jejich reakcí v aktuálních situacích, jejich plány a sny ... to vše je podle mě nejsilnější kredit filmu. Hrdinové nejsou černobílí, mají obyčejné lidské potřeby, touhy, reakce - výborně nadstandardně vykresleno. Do toho jsou zakomponovány i prvky přesahující - táta myslí víc na své kluky než na riziko, chce je vyvést z letité rodinné chudoby, starý ranger si v práci taky počíná spíše jako stařešina rodu daného kraje, než jako formální státní úředník. Série loupeží tvoří pouze spojující linii příběhu. Autor se pokouší vystihnout i něco více o Texasu jako takovém s tím, že Texas jsou v jeho očích hlavně Texasané.

Sedm statečných

Sedm statečných (2016)

Vynikající remake filmu z roku 1960. U mě dokonce původní vzor překonává, a to skutečně není příliš častým jevem u nových zpracování kultovních filmů. Vysvětlení je především u reřiséra Antoina Fuqua (Slzy slunce, Equalizér), výborného hereckého obsazení v čele s Denzelem Washingtonem, Chrisem Prattem a Haley Bennettovou a zajímavým příběhem. Delší stopáž potěší a umožní se ještě lépe do příběhu ponořit. Výborně do detailu zpracované, výborně typově obsazené, zábavné inteligentní dialogy a ve výsledku i s pozitivním nádechem naděje do budoucnosti.

Perfektní den

Perfektní den (2015)

Velmi reálně vykreslena atmosféra bolavé země, výborné herecké obsazení, velmi citlivá a nadaná ruka režiséra. Zde nejen velmi silný lidský rozměr sám o sobě, ale navíc v silném spojení s hovořící zemí, drsnou hornatou krajinou. Film má tu sílu vás zajmout a prostoupit - přitom nepoužívá uměle přepjaté účelové prostředky k zábavnému šokování, jak velí doba. Fernando Aranoa sice jako Španěl těchto dnů řeší sociální témata víceméně povinně, ale přesto určitě alespon v tomto filmu vystupuje z řady. Není to ani prostoduchá agitka, ani nějaké samoúčelné pocitové blouznění - je zde něco pravdivého a to hovoří naléhavou řečí. Určitě stojí za vidění...

Vzpoura údolí

Vzpoura údolí (2014)

Nádherné Yosemity a fundovaně vyprávěný příběh jejich posledních 50ti let. Dokument s lidskou, kulturní, geografickou i historickou hodnotou. Spousta velmi zajímavých informací, rozhovorů a také archivních záběrů. Dech beroucí záběry lezců na stěnách - jako byste tam byli s nima. Autoři se tématu chopili s nadhledem a objektivně. Jste pozváni na důvěrnou cestu za unikátní historií StoneMasters - snímek vás vtáhne do děje. Stojí za vidění ;-)

Nejvyšší nabídka

Nejvyšší nabídka (2013)

Ve skutečnosti velice smutné, ale nejméně v několika rozměrech hluboko krutě pravdivé. Lidský rozměr v tragičnosti, zranitelnosti, někdy až odporné nízkosti a velmi únavné strojené účelovosti. Zpočátku film balancuje na hraně jisté zmatenosti, avšak, jakmile mladá žena zaháčkuje oběť, snímek kráčí pevně za svým cílem. Výborný dabing obou hlavních postav. Zůstává otázka, jestli skutečně Virgil tolik ztratil, popř. všechno ztratil, neboť jeho bohatství neživých zážitků usazených ve zlatě vůbec nemusí být náplní a cílem hodným života člověka... Já se s jistotou řadím do skupiny, která má s hlavním hrdinou na konci slitování i vzhledem k jeho celému osudu a nelibuje si v tomto případě v jakémsi zadostiučinění :-) Film má údajně i druhou verzi konce - zatím jsem neměl tu čest zhlédnout.

Bahno z Mississippi

Bahno z Mississippi (2012)

Jemné, lidské, citlivé, křehké. Zvláštní film, který pro mě není úplně snadné zcela uchopit, nicméně je možné ho alespoň ocenit ;-) Dílo mi něčím připomíná Ondine - 2009. Doporučuji ke zhlédnutí pro romantické snílky a snílkyně :-)

Emperor

Emperor (2012)

Vyvážené, zajímavé, těžké a "s přesahem". Neumění posoudit podstatné rozdíly v počínání si Japonců v Číně a Američanů na Filipínách je samozřejmě na všechny způsoby nepřijatelné, ve filmu ovšem významně převážily jiné rozměry. Výnikající herecké výkony ;-)

Životní šance

Životní šance (2011)

100% Geniální tvůrci, precizní čistý filmový jazyk, komedie, u které se občas budete nezřízeně chlámat a ... každopádně si odpočinete ;-) Velmi příjemné překvapení - i v posledním desetiletí možno nalézti ve francouzské tvorbě přece jenom zajímavé kvítky :-)

Ondine

Ondine (2009)

Jemné pohádkové zasněné lidské zvláštní... Sympatičtí herci, originální příběh, důvěryhodná atmosféra a taky dovedně a vtipně zakomponované tajemství - mohu doporučit ;-)

V Bruggách

V Bruggách (2008)

Určitě vyjímečný film, vyniká bezprostřednosti a reálnosti, zajímavé vykreslení postav a velmi zdařilé výkony hlavních hrdinů. Velmi šťastným způsobem situování hlavní scény do belgického města Bruggy vynásobené snad až bonusovou bezesporu kouzelnou prohlídkou tohoto města. Film působí věrně a nenásilně Vás vtáhne do příběhu. Po celou dobu má režie před Vámi mírný náskok a skutečně velmi dovedně (ale jemně) otevírá nové obrazy - vše ovšem citlivě smysluplně (skutečně pouze malá nadsázka v rámci filmového jazyka). Závěr filmu sice lehce smutný v poctivé linii celého snímku, ovšem smutný osvobozujícím způsobem, neb celý film ukazuje k hodnotám převyšujícím prostý lidský příběh stejně jako rukopis předků hovořící v Bruggách.... Tedy vynikající kamera, ještě lepší režie --- D O P O R U Č U J I ;-)