Reklama

Reklama

Venkov proti městu

  • USA A Romance of Happy Valley
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ve své autobiografii „Film, pan Griffith a já“ řadí Lillian Gishová toto drama z venkovského prostředí k malým poemám, k drobným drahokamům velkého Griffitha. Věrna svému typu, představuje zde Gishová zosobnění prostých ctností – farmářskou dívku, která věrně čeká sedm let na návrat svého chlapce z města, kam se vydal na rok za výdělkem. (NFA)

(více)

Recenze (2)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Majster réžie, D. W. Griffith, natočil jedny z najvýznamnejších a komerčne najúspešnejších filmov nemej éry. V romantike taktiež nebol amatér ( BROKEN BLOSSOMS, TRUE HEART SUZIE ). V tomto prípade sa ale varí z vody, ako sa zvykne vravieť a emócie nie sú pretavené v scénach, ktoré to vyžadujú. Láska až za hrob, je tu podaná strnulo a bez šťavy. Viem, že Griffith dokázal pracovať s citmi a náležite tým diváka obšťastnil, ale v tomto prípade, to tvrdiť nemôžem. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Děj z venkovského prostředí je zasazen do Griffithova rodného Kentucky. Pro šikovného Johna se prostředí rodinné farmy stává příliš všedním a těsným a touží po štěstí ve velkoměstě. Jeho ambice neukočíruje ani láska jeho milé Jennie. Přečká jejich vzájemné platonické pouto několikaleté odloučení? Sentimentální a přímočaré melodrama, jež doplácí na přílišnou vykonstruovanost, která působí v závěru až křečovitě. Lillian Gish a Robert Harron patřili k jedněm z nejhezčích stálých filmových párů z počátků kinematografie. Bohužel toho spolu už mnoho nenatočili, z důvodu Bobbyho předčasného skonu v roce následujícím. PS: film byl přes padesát let považován za ztracený, než ho objevili soudruzi ze Sovětského svazu ve svých filmových archivech. ()

Reklama

Reklama