Reklama

Reklama

Black Mountain Side

Trailer

Obsahy(1)

Keď skupinka archeológov v severnej časti Kanady objaví neznámu mimozemskú štruktúru, datujúcu sa do obdobia desať tisíc rokov pred naším letopočtom, zdá sa, že všetci budú stáť pri zrode svetovej senzácie. Keď však z ničoho nič začnú prepadať pocitom úzkosti či rôznym vidinám, nepotrvá dlho, aby jeden po druhom nadobudli presvedčenie, že sú sami pre seba nebezpečnejší, než sa pôvodne domnievali. (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

tron 

všechny recenze uživatele

„Takže čo robíte po zvyšných 19 hodín?“ – „Chlastáme.“ Snežná výprava megaodľahlého miesta mohla byť síce ešte prepracovanejšia a vizuálne lákavejšia, ale aj napriek tomu je Black Mountain Side skvelá hororová záležitosť. Samozrejme, všetci tu skloňujú legendárnu Carpenterovu Vec a majú pravdu, ale Black Mountain Side si ide svojou vlastnou cestou. Obsahuje nechutné fyzické veci, ale ide skôr o detaily, ktoré tvorcovia dávkujú len veľmi opatrne, nečasto. Snímka je ladená skôr do psychologickej roviny, no aj tak je to poriadne solídny nervák (z finálneho „strieľania“ ma doteraz mrazí). Postavy sa mi páčili, neboli nejako extra prepracované, ale šlo o sympaťákov, ktorým sa dali držať palce. Mojím favoritom sa stal herec Michael Dickson, ktorý mi strašne pripomínal môjho bývalého šéfa Borisa K. zo závodu na výrobu kŕmnych zmesí, skombinovaného s Ľubošom Filkorom z druhej a siedmej série markizáckej Farmy. Absurdný dojem som potom mal z veliteľa stanice (v podaní Shanea Twerduna), ktorý sa v scénach, v ktorých mal nasadené slnečné okuliare, neskutočne podobal na Jona Bernthala. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Kanadská variácia na Carpentenovú Vec, akurát bez mimozemšťanov/mutantov. Napriek tomuto prirovnaniu, kto od toho bude čakať vyslovený „horor“ bude pravdepodobne sklamaný. Black Mountain Side v prvej hodine vsádza prevažne na atmosféru, ťaží z prostredia v ktorom sa odohráva a je výhradne o postavách, než by ponúkal vyslovene mrazivé scény. Veľmi pomalým tempom postupne stupňuje psycho-teror a zamrzí tu hlavne podivný strih, ktorý každú potenciálne zaujímavejšiu scénu ustrihne po pár sekundách, niekedy takmer aj v polovici diania (napríklad tá s useknutím ruky) a na obrazovke sa objaví nápis, že dej poskočil do druhého dňa alebo dokonca o niekoľko dní ďalej. Časom tak Black Mountain Side upadá čoraz viac do monotónnosti, pretože neustále ponúka to isté. Napriek tomu sa mi prvá polovica páčila, nakoľko podobné pomalé, atmosférické horory môžem omnoho viac než akýkoľvek gore-fest. V záverečnej polhodine sa však už Black Mountain Side začína uberať na môj vkus zbytočne zvláštnym, až priveľmi bizarným smerom, ktorý sa mi k predošlým minútam až tak nehodil. Scény s hovoriacim jeleňom v samotnom závere, aj keď nemali úplne zlú myšlienku, na mňa nefungovali tak ako režisér zamýšľal a skôr než by film vyzdvihli na niečo „viac“, čím sa v závere rozhodne snažil byť, vyvolávali skôr rozporuplné pocity, či tu niečo také vôbec bolo potrebné. Vo výsledku to síce nie je nijako hlúpe, ale výrazné nadšenie sa taktiež nekoná. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

To byla ale blbost! Hvězdička za prostředí hor, ale jinak... ukecané, se zdlouhavými záběry, aby se ta historka o ničem pěkně natáhla, a v závěru je z toho ještě protiboží agitka, ach jo. Artefakt je kus šutru čouhajícího ze zmrzlé země, u kterého se vedou další nekonečné debaty, jestli 11 nebo 14 tisíc let a který lid odkud kam a proč. Gore efekty tak nějak ušly, ale si to snaží hrát na původní Carpenterovu Věc, bez atmosféry, bez napětí, kromě cákanců krve a chlapa v jelení kůži v podstatě bez triku. Navíc se nic nevysvětlí, jen se nakousnou sice zajímavé, ale jen otázky, a končí to tak nějak nijak. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

V Kanadě se skvěle žije,“ libuje si bakterie.“ No opravdu, z temného kouta na vědce mluví bakterie z doby ledové, o velikosti vykrmeného polárního sysla. Má hluboký hlas, je obdařená hlavou jelena s losím parožím, chytrá jak Darwinova opice a trpí utkvělou představou, že je Stvořitelka Vesmíru. To nevymyslíš. Scénář? Nick. Režie? Nick. Zábava? Nic. Věc-nost? Ani náhodou. A co mortalita? Desetinásobek covidové. Ze stovky diváků film přežijí dva, max. tři. ZAMRZLÉ OKÉNKO: [][] Jaké strašidelné příběhy si u ohniště v jurtě, při okusování pečených medvědích tlap, vypráví Dogribové? Ϡ O bezrukém střihači a zamrzlém režisérovi. Ϡ O bílém muži zvracejícím černý hnus. Ϡ O černém muži bílém vzteky. Ϡ O pravěké Sněhurce a sedmi infikovaných trpaslících. [][] Byli to: Prófa. Se specializací na bakteriální archeologii a broukpytlíkismus. Rejpal.Došla vajíčka, došlo mlíko!Kejchal. Pak i blil. Štístko. Naštěstí si včas usekl ruku. Stydlín. Ten s kamerou, nejzajímavější události vůbec nezabíral. Dřímal. Já u filmu taky, několikrát. Brumla. Na medvědí pasti zapomněl, při útěku pak na jednu šlápnul, blbec, čímž předčasně ukončil sebe i film. Typický kanadský žertík. Zaplaťpánbůh. Už mi z toho hrabání v permafrostu taky začínalo hrabat. Jednu bakterii z dovozu, pro režiséra z Calgary. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

No tady si někdo po večerech, hrál s Lovecraftem a sledoval u toho Věc, od Carpentera. I tohle, je čistě chlapská záležitost, takže tady nejsou žádné ženy, které by je akorát rozptylovali. A ono to funguje a byť je zde, minimální rozpočet, tak pár slušných scén se tady najde, jako je useknutá ruka. Atmosféra je vynikající, sníh, něco co chodí kolem kempu, paranoia a nedůvěra, která se stupňuje až do krvavého závěru. Bylo by to sice na čtyři, ale takových filmů, je fakt málo, takže tu pátou si film zaslouží. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno