Reklama

Reklama

Himaláj - Karavana

  • Česko Himalaya - Karavana (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který ukazuje život Himálajských domorodců tak, jak snad ve skutečnosti vypadá (působil na mě velmi opravdově), podpořen úžasnou kamerou snímající nádherné scenérie a podmanivou hudbou. Neřeší nic zásadního, jenom se nám snaží ukazát tradice, těžkosti i všednodenní starosti lidí z vesnice, kteří rok co rok vyrážejí s karavanou jaků do dalekého údolí, aby vyměnili sůl, které mají dostatek za obilí, kterého sami nemohou vypěstovat ve svých končinách dostatek. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Prostý, tichý, hluboký, duchovní film. Přitom nezanedbává vytváření napětí a zvědavosti, kudy se bude ubírat dál. Pro nás neznámé, bizarní společenství se koneckonců řídí stejnými pravidly touhy po moci, odpovědnosti a jejího nedostatku, přátesltví, úcty a nenávisti, jak člověk poznává denně v moderní vysoké politice i rodině. Atmosféra Himálají a hudba jej dobrušují do briliantu. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Naprosto autentický pohled na život a tisícileté tradice Nepálců, kteří dokáží přežít v těchto hornatých končinách, jen díky prodeji soli. Každoroční nelehký úkol se stává ještě obtížnějším. Mládí - trochu civilizovaně pohrdá stářím, a to i v otázkách víry. Nakonec ovšem pochopí, že hory mají také svou paměť a že odhodlání i letité zkušenosti, i když dlouho nevyužité, jsou silnější než fyzická síla mladého těla. Naprostá rozhodnost k povinnosti bez jakýchkoli pochybností. To je Tinkle, ztělesnění hrdosti celé vesnice. "Jestli tu zůstaneme, zemřeme hanbou!" O jeho velkolepé cestě rozhodnou pouze bohové. Prostředí filmu je neskutečné a příběh nádherný. Vynikající režie, silné filmové momenty, hudba i (ne)herci to dolaďují do dokonalosti. Ve filmotéce originálů mi toto nesmí chybět. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Naozajstný svet naozajstných ľudí v naozajstnej krajine. Jednoduchý príbeh ukazuje dve generácie a ich rôzne pohľady na život a tradície. Ukazuje každodenný boj o prežitie v lone nádhernej prírody, skvelú pôvodnú hudbu a ľudí, ktorí ešte vo svojom živote nevideli strom. Jednoducho také "Soľ nad zlato" v praxi. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřitelně nudný a schematický film, že, pokud by nebyl z Himálaje a v tibetštině, nikdo by si ho ani nevšiml. Vysokohorské exteriéry jsou nádherné, tibetské kmeny a tradice mohou být zajímavé, ale postavit na tom celý film? Vždyť tam nebyla jediná myšlenka, žádná atmosféra. Jeden "rebel", který se vzbouří proti tradicím a vůdci kmene a tím si získá srdce nejedné tibeťanky, se bez povolení vydá na cestu se solnou karavanou. Tím proti sobě poštve žlučovitého vůdce kmene, který ho podezírá ze snahy o převzetí vlády nad kmenem (upřímně pokud bych měl takto nepříjemného náčelníka, asi bych ho po jednom dni shodil ze stráně nejvyšší himálajské hory :-) ). Ten se vydá na stíhací cestu se synem, který se kvůli němu vzdá své duchovní mnišské cesty (a s kýčovitým zaujetím o tom cestou s každým rozpravuje), což se podepisuje na jeho nemotornosti. Nevím, zda si umím představit povrchnější scénář filmu. Závěr pak představuje vrchol všeho kýče a schematu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama