Reklama

Reklama

Ju Dou

  • Čína 菊豆
Čína / Japonsko, 1990, 95 min

Obsahy(1)

Děj se odehrává ve 20. letech 20. století v malé čínské vesnici. Ústřední postavou je Ju Dou, nová mladá manželka starce, který se na stará kolena pokouší zplodit mužského dědice tak surově, že několik předchozích manželek umlátil k smrti. Ju Dou se narodí syn, jehož otcem je však starcův synovec. Stařec ochrne, dozví se pravdu a mladí milenci se mu mstí za jeho předchozí týrání, ale kvůli společenským zvykům a předsudkům jim není souzeno žít normální a šťastný život. (Los)

(více)

Recenze (20)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang a Gong Li jiz ve svem tretim filmu zacinaji zurocovat sve zkusenosti a dostavaji se do formy, jeste to neni vrchol, ale uz se to blizi. Zhangova rezie, pestrobarevne zabery, prace s obsahem, vse o uroven lepsi, nez v Rudem poli, ktere bylo primarne exterierni, zatimco tenhle kousek se naopak zameruje temer vyhradne na interiery domaci tovarny na barveni latky. Gong Li je zde o dalsi uroven hezci a herecky presvedcivejsi. Pribeh zalozen na cinskych rodinnych tradicich a opet typicky cinsky nesympaticky a nekompromisni, ale mozna prave o to pusobivejsi. 7/10 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ač to možná tak nebylo myšleno, v Ju Dou vidím především film kritizující čínskou kulturu. Ty největší potíže v ústřední rodince totiž nejsou způsobeny těžkou prací, ani chudobou, nýbrž lidmi samými. Všechny přítomné mužské charaktery jsou něčím defektní, zdá se, že jediná Ju Dou má všech pět pohromadě, a proto si také musí nejvíc vytrpět... Ju Dou je pěkně napsaný, ale dnes už trošku obtížně "koukatelný" film. 6/10 ()

Reklama

Los 

všechny recenze uživatele

Už v tomto třetím Zhangově filmu je náznak jeho pozdější práce s barvami, určitě si nevybral náhodou rodinu, která se živí barvením látek. Ale narozdíl od některých novějších děl se alespoň zaměřil více na obsah než pouze na vizuální stránku. A mimochodem, ten sud na kolečkách pro ochrnutého staříka byl dokonalý :) 9/10 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Příběh z čínských tržnic a bazarů podaný mistrem vyprávěčem. Příběh z barvírny odehrávající se mezi vlajícími "prapory" obarvených látek si s napětím vyslechneme, ale nebudeme ho posuzovat, protože sepětí života předků, současníků a následovníků je pro nás nyní už těžko pochopitelné a jeho význam se už téměř vytratil. A tak příběh lze komentovat zase jen příběhem (tenhle je ze zenového prostředí): Zbohatlík požádá mistra, aby mu dům opatřil nápisem dokládajícím prosperitu rodu. Mistr napsal: "Děda zemřel, otec umírá, syn zemře." Objednatele to pobouřilo, ale mistr klidně vysvětlil: "Jedině, když členové rodu budou umírat v této posloupnosti, může být rod úspěšný." Yimou Zhang je jedním z nejlepších vypravěčů naší doby. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Výborné drama pod taktovkou Zhanga Yimoua, které obsahuje již typické vizuální zpracování tohodle umělce, navíc naprosto dokonale podtrhující skvělou "hudbou". O Li Gong se již nemá moc cenu rozepisovat, protože touhle rolí dokázala, že je to špička. I když má mistr Zhang ještě lepší filmy, tak tohle si zaslouží také skvělé ohodnocení. 90% ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama