Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Díky yvoně jsem se dozvěděl o tomto ruském snímku a jsem jí za to vděčný, protože tohle byl rozhodně zážitek. Film bych v žádném případě nedoporučil lidem, kteří mají rádi jen lehčí témata a čekají, že se během filmového odpoledne hodí do pohody, protože k tomu tentokrát určitě nedojde. Já jsem si každopádně vychutnal depresivní atmosféru plnou beznaděje, vidět toto Cervantes, zahanbeně by spálil rukopis Dona Quijota, protože by musel uznat, že se Dmitrij Nikitin zasekl v mnohem bezútěšnější situaci. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(4/2016) / Padajúci panelák ako symbol úpadku ruskej spoločnosti. Výborné herecké výkony. Durak je odvážna a filmársky vyspelá spoločenská kritika. Záver je docela očakávaný aj keď tu sa isto dalo viac vyhrať. Osobne som chcel pointu vidieť na plátne "na tvrdo" , nie len symbolicky. Divím sa, že film vznikol s podporou štátu. (8/10) ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hrozně mně to zasáhlo, to že žijeme v době, kdy pro část lidí většinou těch bohatých a mocných neznámená lidský život vůbec nic, že nemají svědomí a člověk co ho má a chová se tak jak by se měl chovat každej z nás dodstane nálepku "Durak" . Ono je to až absurdní, ale bohuželvelmi věrohodný obraz naší společnosti. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Už v prvním komentáři bylo k tomuto filmu řečeno v podstatě vše zásadní (a další ho trefně doplňují), takže už sem jde jen stěží napsat něco, co tu dosud nezaznělo - snad s výjimkou pár osobních dojmů. Viděl jsem už docela hodně depresivních ruských filmů, ale tento jim v míře své bezútěšnosti téměř kraluje - vybavuji si, jak jsem se v průběhu filmu děsil "ach ne, přece to nemůže skončit TAKHLE". Nu, jak je vidět, může - do jisté míry je to tedy asi film s předvídatelným závěrem, a zamrzet může i často vytýkaná doslovnost děje, ale jinak je to film, který mě bezvýhradně dostal - a to především svou atmosferickou syrovostí a celkově realistickým dojmem, kterým působí (byť by se asi dalo diskutovat, nakolik film skutečně odráží ruské reálie a co vlastně stojí za jeho vznikem - osobně si to ale netroufám posoudit). Mrazivé, autentické, skličující, nadčasové a naléhavé - takové je poselství, s kterým tento výborný film přichází. Durak je nesmlouvavý filmový zážitek - nejen všem fandům kvalitní současné ruské kinematografie lze toto výtečné drama jen doporučit. Po jeho zhlédnutí se mi v duši rozlil hluboký smutek - dostávat tenhle film z hlavy budu hodně dlouho. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Rozumím tomu, co se film snažil sdělit, ale i přesto to byla nuda. Je tam spousta dlouhejch záběrů o ničem, napětí že by gradovalo se říct nedá. Nějaký politický pletichaření ti atmosféru neudělá. Čekal jsem od toho nejspíš víc katastrofický drama než to co jsme ve výsledku dostali. Některý hodnocení je tu šíleně přehnaný, někomu holt už z Ruska stačí málo. To finále opravdu nebylo tak emotivní. Nevěřte všem červenejm filmům, občas se dá slušně narazit. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)
  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)

Reklama

Reklama