foto

Alexej Balabanov

  • nar. 25.2.1959
    Sverdlovsk, Sovětský svaz
  • zem. 18.5.2013 (54 let)
    Solněčnoje, oblast Sankt Petěrburgu, Rusko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alexej Balabanov (1959, Sverdlovsk, Rusko) absolvoval po studiích překladatelství v Gorkém (1981) Vyšší kurzy scenáristiky a režie v Moskvě (1990). Zakotvil v Sankt Peterburgu, kde natočil autorské filmy: podle Becketta Sčastlivyje dni (Šťastné dny, 1991), podle Kafky Zamok (Zámek, 1994), estétské retro Pro urodov i ljuděj (O zrůdách a lidech, 1998, uvedený na MFF KV), kultovní akční filmy Bratr (Brat, 1997, soutěžní snímek na MFF KV ) a Brat 2 (Bratr 2, 2000). Film Válka (Vojna, 2002) situoval do Čečenska. V satiře Žmurki (Slepá bába, 2005) se zaměřil na mafiánské pozadí kariér 90. let, v melodramatu Mně ně bolno (Mě to nebolí, 2006) upozornil na mravní dilemata těch dnešních. Jeho filmy získaly významná domácí ocenění a zaujaly na četných MFF stejně jako Náklad 200.

Zdroj: MFF Karlovy Vary 2008

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Já chci taky
2010 Topič
2007 Náklad 200
2006 Mně ně bolno
2005 Žmurki
2004 Amerikaněc
2002 Reka
Válka
2000 Brat 2
1998 Pro urodov i ljuděj
1997 Bratr
1995 Pribytije pojezda
1994 Zámek
1991 Sčastlivyje dni

Dokumentární

1989 Nasťja i Jegor

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Dokumentární

1996 Sergej Ejzenštejn. Autobiografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace