Reklama

Reklama

Skupina lidí čirou náhodou přežije apokalypsu. V nehostinném světě spáleném na uhel se pak musí vyrovnat s drsnými podmínkami i osamělostí. (Netflix)

Recenze (44)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické putování hrstky přeživších postav krajinou po výbuchu nepostrádá ve výsledku jistou osobitost, ale na můj vkus postrádalo hutnější atmosféru. Veškeré reálie na zemské pevnině, které mají znázorňovat krajinu po katastrofě, působí maximálně věrohodně, navzdory velmi pomalému tempu mě dokázaly ve vybraných pasážích pohltit a upoutat pozornost, ale současně to pohlcení provázel i nezájem o další osudy postav. Jakoby tvůrci spoléhali výhradně na obsah a neřešili, jak dál onu divočinu nasnímat, aby ještě lépe na diváka zapůsobila, vtáhla ho plně do dění a nezůstalo pak jen u pouhého nahlížení do příběhu z dálky. Velmi povrchní zůstala psychologie postav, ty mi zůstávaly bez výjimky lhostejné a nepomohlo ani, že v jedné z hlavních rolí hrál můj oblíbenec Michel Serrault a že i zbytek obsazení je napráskán zvučnými jmény, dokonce i s československým hercem Eduardem Linkersem... jenže k čemu to vlastně? Nečekaná účast Roberta Dhéryho coby výhradně autorského komika, který se tímhle v poslední fázy kariéry vrátil po 7 letech pauzy(!) na plátna kin, zůstává jen dovršením bizarního charakteru celého počinu. Když pak po dvou hodinách přiletěly záchranné helikoptéry, pocítil jsem v první řadě vysvobození nikoliv pro utrápené postavy, jako především pro mě a radoval se z konce zcela jinak, než možná tvůrci původně zamýšleli... „Podařilo se nám přežít. Toť vše.“ 45% ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Zápis z mého filmového deníku ze dne 10. 10. 1996: Opticky nezajímavý film a mne dost zklamal. Od knižní předlohy se dosti lišil a rozhodně mu chyběly prvky překvapení, které v knize jsou. Výbuch 10, ale jen světla ve sklepě. Krajina po udělaná slušně. Mírně podprůměrný film. (11517) +++++++++++++++++++++++ Na konci jsem z toho měl dost guláš, velitel, ředitel, zbytečně to domotali. V každém případě musím snímku něco přece jen přiznat a svůj názor, starý jednadvacet let tak v podstatě jen potvrdit. 20171230 11241/11425 **/4 s.u. title ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Vlažnejšie post-apokalyptické sci-fi, ktoré sa trochu hrá na viac ("Sme jediní preživší na svete"). Nedostatočne spracované charaktery majú za následok, že divák si k nim iba slabo hľadá cestu a je mu v podstate fuk, čo sa s postavami stane. Inak film ničím neohuruje, neprináša žiadny nový pohľad na problematiku a nevystupujú tu ani žiadne charizmatické postavy, ktoré by si človek nejako zapamätal. Na druhej strane, ale ani neurazí, keď samozrejme odmyslím pár pokusov o nejaký ten (trápny) vtip. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*MOMO ŽIJE!* Malevil je jednou z mojich najobľúbenejších kníh a rád sa k nej vraciam. Už v úvodnej minúte filmu sa zobrazuje poznámka "inspiré librement du roman Malevil" (čo znamená "voľná adaptácia románu Malevil"), takže človek predlohy-znalý je v strehu. Nemávam výhrady voči tomu, ak film na rozdiel od knižnej predlohy obsahuje niečo navyše, či niečo odstráni - filmový jazyk je predsa odlišný od toho literárneho, a preto sú úpravy často nevyhnutné -, ale ak film kvôli tomu nefunguje, potom je to zlé rozhodnutie. A Malevil ako film nefunguje - celý príbeh je tu ako keby podaný v akýchsi izolovaných obrazoch, skratkovite, bez zobrazenia predchádzajúcich súvislostí - divák zrazu len vidí výsledky bez toho, aby videl činnosti/situácie, ktoré tomu predchádzali; chýba tomu celistvosť rozprávania. Všetky postavy sú ploché a okresané na minimum, nemajú svoj vlastný príbeh, ktorý by sa s nimi dal prežívať, a teda sú divákovi ukradnuté. Verdikt v 1 vete: Adaptácia prinášajúca v porovnaní s predlohou nielen nové zápletky a lokácie, ale aj záver, ktorý sa mne osobne veľmi nepáči. 17.01.14 ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

7.10.2010 - dnes jsem dočetl knihu, která je po právu klasikou. Došlo mi, že z filmu si tak pamatuju asi 4 sekundy... dám si ho proto znovu, nic moc nečekám, takže snad to nebude nijak hrozný. _______ 7.10.2010, večer: Tak bohužel bylo!! Předlohu četli režisér se scénáristou asi jen tak jedním okem, takže sem tam sedí nějaký jméno, Malevil je hrad a bouchla bomba/bomby - to je asi tak všechno, co má kniha a film společné. Postavy a jejich podobnost ke knižní předloze: Momo - jakž takž, Emanul - no dejme tomu, Menou - rozhodně ne (snad jen 1,2 záblesky v průběhu filmu, Colin taky ne... Evelyn - ach, co z tý holky ti filmaři udělali? Ztvárnění nálady a hledání způsobu, jak dál žít tu úplně chybí. A děj? Taky škoda mluvit. Favlinka a Jacques úplně vypuštěni, Tomáš stejně tak, Catie hodně mimo mísu. Fulbert, Vilmain - pokroucení a zcela jiní, než by měli být. A to pomíjím, že z vesnice La Roque se ve filmu stal železniční tunel, z účetního Vilmaina lékař, z hluché postavy slepá atd. Momo se ve filmu sice napíchne tělem na vidle jednoho ze "zdivočelých" lidí, ale "nic to není", narozdíl od knihy, kde bezprostředně padne mrtev. Problém 6 mužů a jedné, později 2 žen, je tu vykreslen asi třemi slovy, která zní nějak jako "...a mohli bysme se mít rádi všichni!", což říká Catie nevím komu a stiskne mu u toho ruku. Vztah Emanuela a Evelyn, který je velmi důležitý tu není nijak zmíněn. Na Malevilu se nestavěla vysílačka! Malevil se nestal takovou zříceninou ... Je toho hodně a ještě víc. I konec je úplně, ale úplně jinej ... Bylo by líp, kdyby to přiznalo jen inspiraci knihou a ne jí to takhle prznilo. Krom toho - film jsem viděl se zdaleka nejtragičtějšími titulky, co jsem za poslední léta zahlédl!! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Tvrz Malevil je ve skutečnosti hrad Bourines, jedná se o feudální pevnost přibližně z poloviny 13. století, která se nachází ve městě Bertholène v departmentu Aveyron ve Francii. (sator)
  • Scénář je založen na knize Roberta Merleeho. Děj se však natolik odlišuje od knihy a záměru autora, že po natočení filmu spisovatel požádal, aby nebyl uveden jako autor předlohy. (sator)

Reklama

Reklama