Vášeň lásky

Vášeň lásky

Itálie / Francie, 1981, 113 min

Ettore Scola

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(20.1.2006)

Nejvíc se mi líbila role Foscy a její nehezká tvář (herečka Valerie D'Obici), která byla v tomto filmu fascinujícím protipólem ideálu krásy. Její vášeň milovat neměla mezí. Sugestivní ošklivost tu boří mýty romantismu jen pro privilegované a hezké tváře. Doporučuji, dobrý film.(4.1.2009)

O lásce až posedlosti pohledného důstojníka k ošklivé ženě. V kinech pod názvem "Vášeň lásky"(18.3.2003)

• WANDRWALL

Když se dva pro sebe vhodní, aktivní jedinci najdou vášnivá láska je to nejhezčí, co v životě stojí za to.(12.8.2010)

• anderson

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 7.1.1987, réžia českého znenia = (ČST Praha) (21.2.2011)(21.2.2011)

Svým způsobem spíše psychologická studie, i když můj otec od toho kdysi čekal spíše erotický film. :-) Velmi dobře zvládnuté scény i postupný přerod tří hlavních postav.(10.8.2010)

Nejde mi o to, že byla pani Frosca ošklivá a šílená. Krása se dá najít všude, jen jí viděť a blázni jsme svým způsobem všichni. Mě prostě iritovala citová pouta, která Frosca dávala plukovníkovi. Tohle bych nevydržela…..(24.11.2007)

Já bych tedy řekla, že popiska popiskuje nějaký trošku jiný děj. Např. žádné prvotní zalíbení jsem nezaznamenala.(20.6.2007)

Ettore Scola zase nezklamal. Neobyčejný příběh důstojníka, u nějž vynucený soucit přeroste v lásku. Scola obratně do role nemocné ošklivky obsadil herečku, která nebýt šílená a blbě učesaná, byla by i krásná. Laura Antonelli si zahraje sice vedlejší roli ale zmákla ji velice dobře. Její pohled při loučení u vlaku leccos napoví...(28.10.2009)

Pozoruhodné milostné drama kapitána Giogia Bacchetti (Bernard Giraudeau) a Foscy (Valeria D'Obici), nešťastné ženy, která touží po lásce a je jí schopna i ochotna obětovat naprosto vše: čest i svůj život. Pozoruhodný je přerod kapitána Bacchetti, kerý je nejdříve přesvědčen, že našel to po čem touží v osobě Clary (Laura Antonelli), ale nejhlubší cit a veškeré projevy Foscy mění jehou soucit v největší lásku jeho života, ze které se už nikdy nemůže vzpamatovat. Má snad osudová vášnivá láska jen tragické následky a důsledky? Jsme snad vždy při osudovém setkání předem odsouzeni k tragédii a nošením toho, co si v žádném případě nezaslouží? Vášnivá láska má neuvěřitelné polohy a podoby a pokud proti stojí pokrytectví a neporozumění společnosti, tak štěstí nikdy netrvá příliš dlouho. "Kdo mé naději však zabrání? Ani srach, že přijde zklamání, abych nekles pod tvá kolena. Nejkrásnější bývá šílená!"Další zajímavé postavy: major a doktor (Jean-Louis Trintignant), našeptávač z dobré vůle, ale špatný odhadce možných důsledků, skeptik a zároveň optimista a plukovník a bratranec 'Foscy (Massimo Girotti), muž, který se cítí zodpovědný za všechny problémy a stav své nešťastné sestřenice. Pozoruhodné, bláznivé, ironické a s krásným tragickým vyústěním dramatu tak, jak má být.(6.6.2010)

70% - Brr, příběh jak řemen. Láska je mrcha a nikdy nevíte, kde na vás číhá a v jakém stavu vás nakonec zanechá.(3.8.2008)