Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 2

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (225)

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Hodnocení 64% mě hlava nebere, film ve mě snad kromě jednoho záběru nevyvola napětí, strach ani pocit jakéhokoliv hlubšího rozpoložení. Scénář nebyl sice z nejhorších, ale režisérský počin ano! Role matky je na ranu! Navíc ten elegantní konec po kterém jsem si uvědomil, že to bylo stracených 88 minut života...Takové tvůrce bych šaloval! A filmy s takto "kreativním" koncem bych nepouštěl spatřit světlo světa! ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

V tomhletom Balagueró začíná docela obyčejně, až na úvodní titulky plné vřískavých krvavých prostřihů, s rodinkou, která se přistěhovala z ameriky do španělska do domku u lesa a ještě ani nejsou pořádně vybalení a dceři už se tam nelíbí a chce zpátky do ameriky, synkovi se zdá, že je ten dům ve tmě nějakej divnej a žere mu pastelky, taťkovi se vrací záchvaty způsobené nějakou neobvyklou nemocí a mamka se snaží udržovat domácnost v chodu i když stráví spoustu času v práci, takže skoro jak z nějakého normálního rodinného dramatu. Dům ale doopravdy je nějaký divný a brzo se začnou objevovat podivné stíny a vypadávající světla a modřiny na těle toho mrňavého kluka. Atmosféra v domě je zajímavě napínavá i když se nic velmi dramatického nestane, protože ty dramatičtější chvíle přichází až s odhalením o co v tom domě jde. Hlavní hrůzy v tomto filmu jsou trochu něco jiného než je u Balaguera zvykem, ale poradil si s tím docela slušně i když občas příběh popostrkuje takovými docela okatě křečovitými berličkami, což si ale vynahrazuje tím, že závěr filmu, kam se přes tyhle berličky dostane, je velmi působivý a pěkně využívá ten strach ze tmy, o kterém vlastně celý film je. Úplný závěr filmu dost zvedá hodnocení ale ještě je tu takový malý detail v podobě takové hnusné staré fotografie, kterou taťka s velkou slávou objeví a v úplné euforii ji chce pověsit na zeď. Ta fotka krom toho že vypadá nepříjemně, tak v jednom krátkém záběru taky ukáže, co ta fotka doopravdy představuje a není to nic pěkného. :) ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi pecka z Yuznovy Fantastic Factory. Hodne podarena ducharina, hlavne v prvni polovine prakticky bezchybna. Ackoli ma vybornou atmosferu, hlavni hruzubudici efekt spociva ve skvele sestrihanych a ozvucenych lekackach, nekolikrat to bylo opravdu o infarkt . Vyrazne plus je take povedeny a pomerne originalni pribeh, ktery je ke konci spravne vystupnovany. Kdyby byla stopaz o patnact minut kratsi a Anna Paquin by hrala trochu normalnejs bylo by to dokonale. BTW nejvic strachu ve me vzbuzoval ten starej obrazek se trema postavama.... ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Iba ľakčky film nespravia. Jaume Balagueró je šikovný režisér a v technickéj stránke exeluje. Tie strihy, tiene a temné obrázky ... pekné, ale len to film nespraví a kupodivu ku koncu nefunguje ani to. Scénár je priemerný a pokus o nehollyoodsky koniec ma nechal úplne chladným. A naviac Anna Paquin (veľmi som si ju po X-Menoch obľubil), je hlavne spočiatku zúfalo nepresvedčivá. Zato Iain Glen je psychouš ako sa patrí. Sečteno a podtrženo: raz a dosť, film neurazí, ale nieje to žiadna pecka. 65%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ďalší z hororovej sekcie „ghost house“ režíroval obrovský žánrový španielsky zázrak Jaume Balagueró, ktorý nakrúcal už pred TEMNOTOU (2002), ale až práve ona ho postavila na trón novej hororovej režisérskej krvi a nasledovali bomby NEPREMOŽITEĽNÉ ZLO a [REC] 1 - 2. Zručne buduje hrôzostrašnú atmosféru tak mocne, až mu bez väčších problémov odpustíme neprepracovaný scenár, hoci aj ten raz za čas príjemne prekvapí a v dobrom znepokojí. Keď si k tomu prirátame skúsené herecké obsadenie (Paquinová, Giannini) a kvalitnú kameru/výpravu, o vydarený horor (spoliehajúci viac na atmosféru ako krv... čo neznamená, že fanúšikovia Jacka Torrancea si neprídu na svoje) je postarané. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/147245/Temnota-80.html ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)
  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)
  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama