Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek přibližuje zákulisí současné americké politické žurnalistiky. Hank Azaria ztvárnil ve filmu šéfredaktora politického týdeníku New Republic Michaela Kellyho, který zemřel v roce 2003 jako válečný zpravodaj při incidentu v Iráku. Hlavní hrdina filmu, novinář Stephen Glass, patřil v 90. letech k vycházejícím hvězdám americké politické žurnalistiky, ale jeho kariéra prošla nečekanými zvraty. Tento film je příspěvkem k diskusi o odpovědnosti novináře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Důmyslná sonda do duše, chování a "morálních" hodnot člověka, který se rozhodl nerespektovat nejen pravidla žurnalistiky, ale téměř žádná pravidla a vydal se na scestí čisté, ikdyž důmyslné fikce a lží, do kterých se postupně zaplétal až nebylo důstojné cesty zpět. Pan Glass vypadal na první pohled velmi bezúhonně a byl velmi vtipný a oblíbený a nakonec se z něj vyklubal velmi slizký člověk/na mne budil tento dojem již od začátku - což bude asi dílem přesvědčivosti Haydena Christensena/ budící spíše lítost a opovržení tím, že si vybudoval svoje image na lži a potom logicky po velmi trapném a útrpném prozrazení následoval tvrdý pád na tvrdou zem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Proklamované novinářské drama se pozvolna změní v celkem zajímavou studii patologicky ambiciózního člověka, který je schopen pro úspěch a obdiv udělat doslova cokoliv, potud v pořádku, problém je snad jen v celkovém ,,televizním" vyznění filmu. (Kdybych chtěl být vysloveně nekorektní, použil bych možná i často omílaný stereotyp Američanů mluvě o ,,kanadskosti" tohoto snímku... :-)) Billy Ray není zjevně nijak výjimečný režisér, jeho film není ničím objevný a zjevně nemá žádné monstrózní ambice, každopádně svým tématem a jakousi uměřeností si mne nakonec coby diváka přece jen získal. Ona skromnost a poctivost se vyplatí nejen v novinařině... ()

Reklama

Teree_ 

všechny recenze uživatele

Pro člověka z "oboru" poměrně děsivá sonda do zákulisí politické žurnalistiky. O to víc děsivá, když je vše založené na skutečné události. Hayden Christensen umí být natolik přesvědčivý, že byste mu nejradši zakroutili krkem. V tomto případě bych proto vyzdvihla spíše výkon jeho sekundanta Petera Sarsgaarda, Film je konzistentní, informačně nasycený, a stopáž je přesto velmi příjemná ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film s Haydenem Christensenem v hlavní roli asi nemůže být dobrý už čistě z principu. I jinak je výsledek bohužel poměrně povrchní a laciný, až moc idealizuje a jindy přehání a démonizuje. Může vůbec fungovat deziluze u někoho tak naivního, že byste ho nejradši profackovali? Je zajímavé, že Billy Ray má na kontě pár zajímavých scénářů, třeba aktuálního Greengrassova Kapitána Phillipse, ale scénář a režie Shattered Glass svojí rutinností a standardností nemají čím vytrhnout. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé a nečekané téma. Je to vlastně příběh tak ctižádostivého kluka, který přes svou touhu proslavit se, a dokázat něco úžasného, zničil sám sebe, svojí kariéru, a pomalu snad i časopis pro který pracoval. Navíc Hayden ho naprosto skvěle ztvárnil. Ostatní herecké výkony byli také velmi zajímavé a povedené. Vlastně šlo o interní drama, příběh jednoho časopisu, a příběh toho, jak jsme schopní přes osobní sympatie přehlédnout profesní průšvih. Jenže podle mého se příběh příliš táhl, a místy byl nepřehledný. Mě tam chybělo něco víc. Ale jako podívaná to bylo docela zajímavé. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Při vyšetřování Stephena Glasse vyšlo najevo, že si 27 z 41 jím napsaných článků částečně či zcela vymyslel. (Dinsberg)

Reklama

Reklama