Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek přibližuje zákulisí současné americké politické žurnalistiky. Hank Azaria ztvárnil ve filmu šéfredaktora politického týdeníku New Republic Michaela Kellyho, který zemřel v roce 2003 jako válečný zpravodaj při incidentu v Iráku. Hlavní hrdina filmu, novinář Stephen Glass, patřil v 90. letech k vycházejícím hvězdám americké politické žurnalistiky, ale jeho kariéra prošla nečekanými zvraty. Tento film je příspěvkem k diskusi o odpovědnosti novináře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film s Haydenem Christensenem v hlavní roli asi nemůže být dobrý už čistě z principu. I jinak je výsledek bohužel poměrně povrchní a laciný, až moc idealizuje a jindy přehání a démonizuje. Může vůbec fungovat deziluze u někoho tak naivního, že byste ho nejradši profackovali? Je zajímavé, že Billy Ray má na kontě pár zajímavých scénářů, třeba aktuálního Greengrassova Kapitána Phillipse, ale scénář a režie Shattered Glass svojí rutinností a standardností nemají čím vytrhnout. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a svěží snímek z novinářského prostředí. Hayden asi trochu hrát umí, i když zde to za něj odehraje ksichtík, umaštěné vlasy a zapocené brejličky. Billy Ray vypráví velice poutavě a umí velmi dobře vést herce a ještě lépe si je vybírá. Stěžejním bodem filmu je scénář, který vychází z dosti zlomové události americké žurnalistiky 90. let a ždíme ji do sucha. Opravdu velmi příjemný film, obzvlášť když máte rádi svět médií. Stephen je zábavný, chytrý a mladý novinář, který píše pro uznávaný magazín jednoho "sólokapra" za druhým, žel všechny ryby smrdí od hlavy, že... 75% ()

Reklama

LxLuthor 

všechny recenze uživatele

"That's a hell of a story..." Mladý a ambiciózny človek spraví pre svoju kariéru takmer všetko. Týmto mottom sa riadil aj Stephen Glass, no žiaľ zabudol na to, že klamstvá do profesionálnej žurnalistiky nepatria a ľudia musia za svoje chyby platiť. Aspoň by teda mali. Taktiež musím vyzdvihnúť herecký súboj medzi "dobrým a zlým novinárom", ktorý som úplne hltal. Hayden, so svojou pečiatkou priemerného herca, podáva slušný výkon a my všetci (teda aspoň ja) mu to žerieme... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se to tváří jako pohádka „jak pilný a pracovitý novinář k Pulitzcerově ceně přišel“ , ale vyklubala se z toho obstojná studie ambiciózního lháře. Příběh plachého a snaživého kluka, který pohádky psal, ale schován za přátelské a omluvné úsměvy nebo dotčené rozhořčení, mohl odhalené lži přebíjet dalšími. „Vlezka“, který dokázal tahat za fusekli nejenom vlastní redakci. Nikterak převratné přesto velmi poučné. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Scénář vlastně jen oprašuje skutečný skandál, který před pár lety rozvířil stojaté vody americké žurnalistiky. Zvídavého redaktora internetového deníku tehdy napadlo jít ve šlépějších úspěšného novináře z prestižního časopisu, který si udělal jméno sérií vtipných a čtivých článků z atraktivního prostředí, a vytěžit z jeho odhalení další materiál. Ke svému překvapení zjistil, že si kolega z branže podle všeho kauzu tak říkajíc "vycucal z prstu". Následující pátrání odhalilo manipulace s fakty a zjevné lži v desítkách dalších případů a otřásl důvěrou v celou novinářskou obec. Snímek nicméně není analytickou sondou do stávajících poměrů v americké žurnalistice a nezamýšlí se ani obecně nad otázkou novinářské etiky. Snaží se jednoduše maximálně vytěžit konkrétní kauzu a natočit příběh o ambiciózním lháři a manipulátorovi, který za fasádou veselého sympaťáka skrývá patologické rysy svého charakteru. Vznikl slušný ale nikoliv výjimečný televizní film o tom, že je fajn důvěřovat, ale čas od času je taky třeba prověřovat. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Při vyšetřování Stephena Glasse vyšlo najevo, že si 27 z 41 jím napsaných článků částečně či zcela vymyslel. (Dinsberg)

Reklama

Reklama