Reklama

Reklama

Meru

Trailer

Dokument o třech špičkových horolezcích, kteří se na indické hoře Meru pokouší zdolat takzvanou Žraločí ploutev, jeden z nejnáročnějších vrcholů na světě. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

venca163 

všechny recenze uživatele

Tenhle druh lezení je unikátní sám o sobě, protože tu nejde o takový to klasický drápání se do kopce s kyslíkovou maskou, ale o regulérní technický lezení, kdy strávili několik týdnů na skoro kolmý stěně a museli si tam vytahat nevimkolik tun náčiní. To všechno absolvováno až do 6660 metrů. K tomu všemu jsou tady zvraty jak v nejhoršim béčku, jenže ono se to fakt stalo =). A jo, vylez to i ten týpek co si při freeridu udělal díru do lebky, a kterej byl ještě pár měsíců před vítěznym pokusem poloochrnutej a semtam omdlíval. Ten když tě jistí, to je vlastně takový free solo. #jimmychin #závěsnýstany (80%) ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Což o to, osudy všech zúčastněných jsou bez diskuze fascinující ale divácky atraktivnější jsou přeci jen záběry z hor samotných a těch v tomto dokumentu mohlo být o trochu víc. Chápu, že při lezení na Meru člověk asi příliš energie na ohánění se kamerou nemá a tak bychom měli být vděční za každý materiál, ale chtělo to prostě lepší režii/post-produkci která by lépe představila onu horu samotnou. Obecně informace v tomto dokumentu jsou dle mého názoru často z nepochopitelných důvodů příliš povrchní a neučesané. Naštěstí svědectví o tomto fascinujícím výkonu, které je často podloženo vyloženě dechberoucími záběry toho samozřejmě dost vynahradí. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Meru je napůl horolezecký dokument, napůl dokument o neuvěřitelných osudech několika lidí. Příběh je tak nějak přirozeně rozdělen do 3 částí. Klobouk dolů před ústředním triem a před faktem, že stále a za všech podmínek natáčelo. Výstup na Everest se po zhlédnutí Meru zdá být příjemnou nedělní procházkou. 8/10 ()

cross 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl hodnotit výkon, který pánové předvedli, tak je to čistočistých 5*, ale podobné dokumenty prostě nejsou a nikdy nebyly moje krevní skupina - v natahovaném čase prezentují snažení o nadlidský výstup se zcela absurdními okolnostmi (lavina, zranění, mrtvice....), doplňované o komentáře v neustále stejném uspávacím tónu. Meru není jiný - dobře natočený pohled na úchvatné posouvání hranic alpinistických disciplín je bohužel stejně "nudné" jako přednášky našeho nejlepšího himalájského lezce Máry Holečka, který se sice má čím chlubit a má čím zaujmout, ale jeho nekonečně dlouhé večery vždy sklouzávají k uzoufání nudnému filozofování... Dobré, ale bohužel nic víc... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to dokument, který vypráví celkem silný příběh a docela zajímavě ukazuje, kde jsou možnosti člověka a co všechno jeho tělo snese. Ty výpovědi jsou hodně intenzivní a jsou podávány skutečně tak, že se do různých událostí dokážete vžít. Ale stejně si nemůžu pomoct, mě to prostě nedokázalo tolik zasáhnout. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Horolezec Renan Ozturk je mimo jiné také úspěšným kameramanem, fotografem a malířem. (Platom)
  • Conrad Anker v roce 2016 prodělal ve svých 54 letech při pokusu o prvovýstup na horu Lunag Ri (6 907 m. n. m.) srdeční infarkt. Jednalo se o dosud nepokořený vrchol ležící v Himalájích. Po této události přehodnotil své životní priority a výškové lezení pověsil na hřebík. Náročný výstup se v dalších letech pokoušel dokončit jeho horolezecký partner z rakouska David Lama, kterému se to nakonec v říjnu roku 2018 podařilo. V dubnu roku 2019 bohužel tragicky zahynul společně s dalšími horolezci pod mohutnou lavinou v pohoří Rocky Mountains. Bylo mu pouhých 28 let. (Platom)
  • Výstup na Meru Peak cestou Shark's Fin je zapsán v Guinnessově knize rekordů. (Platom)

Reklama

Reklama