Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 1

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (106)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Nádherná historická pohádka ze zasněženého severu (aneb Hakonsson a lyžníci), která je inspirovaná skutečnými historickými fakty. Najdeme zde v podstatě vše co tam má být a co mám u těchto filmů tak rád, to jest, čest, věrnost, hrdost, vlastenectví a boj za odkaz svých předků, versus x lstivost, intriky, podlá zrada a touha po moci, zkrátka klasický boj dobra se zlem. Samozřejmě nechybí ani kouzelná severská příroda, kamenné hrady či klasické dřevěné vesničky. Na druhou stranu je trošičku škoda, velmi rychle sfouknutého závěru, tam to rozhodně ještě mělo vygradovat, oproti tomu třeba scéna když Skjervald promlouval při hostině k vesničanům, kteří neměli tušení co je vlastně čeká a představoval jim nového krále, měla mnohonásobně větší sílu. Nicméně i tak u mě převažuje veliká spokojenost a ta úžasná hudba, která to vše ještě umocňuje nemá chybu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Od historického filmu som čakal viac ako nejakú paródiu na Olympijské hry. Polovicu filmu som mal pocit, že ide o nejakú divnú severskú kombináciu akrobatického lyžovania a lukostreľby. Ani bradáči z Vikingov, ani divoch z Hier o tróny to takto nemohli zachrániť. Scenáristicky to tu podľa mňa dosť stagnuje. ()

Reklama

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Záchrana norského království na hřebenech hor. Nils Gaup natočil poměrně slušnou historickou podívanou, kterou možná trošku zbytečně táhne k průměru snaha přiblížit se zaoceánským produkcím, nicméně na druhé straně zachraňuje sympatická severská atmosféra a exteriéry. Pro fanoušky historických podívaných rozhodně dobrá volba, ostatně i pro všechny, kteří si chtějí dát výpravu do norské historie. [60%] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Intriky nás obklopují od nepaměti. Norské občanské války znamenaly mnoho krveprolití, ale také obavy o budoucnost země. Po vraždě krále se totiž pozdější vládce Haakon IV. Norský stává ještě coby batole středem zájmu, kdy ho chce jistý rod zlikvidovat. Nemanželské dítě ochrání skupina bojovníků, která výpravu k záchraně absolvuje na lyžích (dodnes cestu v Norsku připomíná lyžařský závod Birkebeinerret (běh birkenbeinerů). Kamera hezky najíždí na zasněžené norské pláně, tvůrci volí reálný kus své historie, jen při psaní scénáře si mohli dát víc záležet, abychom si jen neodškrtávali povinné položky. Docela pospícháme kupředu, akce je slušná, ale zasloužila by si větší péči choreografa. Obecně to byla krutá doba, ale syrovosti a špíny se k nám moc nedostává. Víc jsem chtěl jednoduše cítit, s jakou houževnatostí svádějí obyvatelé severských oblastí svůj každodenní boj s drsnou přírodou. To mi právě scházelo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Předně bych doporučil aby teplomilní si před filmem udělali horký čaj s rumem a nebude-li čaj, pak alespoň horký rum. Bude jej třeba. Celý film je totiž natáčen v zimě tam někde nahoře kousek pod pólem a fakt na mně z obrazovky táhla kosa až na gauč... Středověk mně baví a lecos o něm vím. Ale to na co jsem koukal byla pro mne španělská vesnice (resp. norská). Ty jejich rody jsem neznal ani důsledky vládnuté té či oné dynastie. A tak jsem nepolíben sledoval ten příběh o záchraně malého krále a fakt jsem si to užil. Verbal v komentu opět pobavil, to mu zase jednou musím přiznat !!! Film mně přišel celkem ok jak po stránce dobových reálií tak z hlediska uvěřitelnosti děje. Samozřejmě infarktový akční závěr byl natočen ve stylu amerických filmů, ale proč ne? Alespoň to nebylo nudné. Škoda, že něco takového neumíme natočit my. Dávám za 4 střely z kuše. * * * * ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama