Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 2

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (106)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že mě tvůrci měli na lopatě od samého začátku, překrásná příroda, fantastické záběry, parádní lyžovačka a k tomu ty hromady bělostného sněhu.. K příběhu - mladý král umírá, byl zavražděn a než vydechne naposledy, stihne vyslovit, že má syna.. Od této chvíle začíná napínavý a houževnatý boj o život malého chlapce, čestných mužů proti zrádcům.. U mě spokojenost.. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Záchrana norského království na hřebenech hor. Nils Gaup natočil poměrně slušnou historickou podívanou, kterou možná trošku zbytečně táhne k průměru snaha přiblížit se zaoceánským produkcím, nicméně na druhé straně zachraňuje sympatická severská atmosféra a exteriéry. Pro fanoušky historických podívaných rozhodně dobrá volba, ostatně i pro všechny, kteří si chtějí dát výpravu do norské historie. [60%] ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když rtuť za oknem šplhá ke třiceti stupňům, je dobré dát si něco z mrazivého Norska. Poetická kamera snímá norskou přírodu, uprostřed níž se odehrává klasický příběh - boj o královský trůn. A navíc k tomu i téma ,,Má je pomsta!". Nebudu spekulovat, jaké filmy jsem si připomněl (dobře, kromě Stopaře i Barbara Conana), jelikož se mi film jako celek líbil. Bondovská jízda na lyžích neměla chybu, snad jen ty výbuchy chyběly. I závěrečná honička měla šmrnc a dynamická kamera byla snad na několika místech současně. Jistě, boje mohly být krvavější, i když fackovaná v české hospodě to rozhodně nebyla. A snad by snímku slušela i větší ponurost...ale což - pěkná oddechovka se šťastným koncem (i když jak pro koho). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Od historického filmu som čakal viac ako nejakú paródiu na Olympijské hry. Polovicu filmu som mal pocit, že ide o nejakú divnú severskú kombináciu akrobatického lyžovania a lukostreľby. Ani bradáči z Vikingov, ani divoch z Hier o tróny to takto nemohli zachrániť. Scenáristicky to tu podľa mňa dosť stagnuje. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Jako pozvánka na lyžovačku v prašanu do norských velehor dobrý! V té zimě chtěli mít asi všichni všechno za sebou a tak jsou herecké výkony takové neslané, nemastné. Také honění se za miminem, potažmo jeho ochrana, nejsou oskarovou scénáristickou náplní. A tak jedinou radostí je opravdu jen pohled na zasněženou krajinu...což je pastvou pro oči tak pro 10% populace. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)
  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama