Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Götz von Berlichingen. Najslávnejší nemecký rytier, záletník, lupič a dobrodruh 16. storočia, ktorého sila a legendárna železná ruka preslávili ako Železnú päsť. Prepadával bohatých kupcov a plienil majetok šľachty, aby mohol korisť rozdeliť chudobným. Cisár na neho vypísal odmenu, stal sa verejným nepriateľom, ale všetko sa zmenilo, keď sa nevedomky zaplietol do smrteľne nebezpečnej politickej hry. Potom vložil svoju silu a schopnosti do boja proti nepriateľom vlasti, ktorí sa dostali k moci a chceli ju zapredať cudzincom.
Stredoveké Nemecko na konci 16. storočia je plné zmätku. Tradiční rytieri vymierajú, staré cnosti nahradila chamtivosť a podlosť nových pánov. Krásna intrigánka Adelheid von Walldorf chce nemeckého cisára Karla zbaviť moci, aby na trón dosadila svojho francúzskeho spojenca Franza von Sickingena. Rytier Götz, známy dobrodruh a záletník, prepadáva bohatých kupcov a plieni majetok šľachty, aby mohol korisť rozdeliť chudobným. Keď však ukradne Francúzom tri debny zlata, netuší, ako zamiešal karty osudu. So svojou družinou sa nevedomky zaplietol do smrteľne nebezpečnej politickej šachovej hry. V boji Götz príde o svoju pravú ruku a prežije len vďaka pomoci mystickej veštkyni Saleemy. Vo svojich najtemnejších chvíľach si uvedomí, že zmyslom života je bojovať za vyššie ciele, než za pominuteľné pozemské majetky, bohatstvo a osobný prospech. Götz dostane umelú železnú ruku ako náhradu za tú, ktorú stratil a tvrdo cvičí, aby mohol znova uchopiť meč a ovládnuť umenie boja ako predtým. Správy o zázraku menom Železná päsť sa šíria medzi nespokojnými roľníkmi, ktorí sa vzbúria a povstanú v boji proti šľachte. Keď hrozí, že svojou vzburou spustošia takmer celú krajinu a spôsobia nenahraditeľné škody, rytier Götz sa postaví do ich čela. Ako ľudový vodca s legendárnou železnou päsťou a statočným srdcom znova získa svoju starú silu a slávu a zjednotí masy priaznivcov a nasledovníkov. Spoločne začnú bojovať proti armáde biskupa z Bambergu a Adelheidiným intrigám, aby zachránili svoju krajinu aj cisárov život. (TV JOJ)

(více)

Recenze (9)

0kozel 

všechny recenze uživatele

Jako fanda historických filmů jsem spokojen. Hezky se na to dívalo kostýmy, krásné záběry na středověké hrady, kostýmy, obléhání a další. Na člověka ta atmosféra pozdního středověku chvílemi úplně dýchne. Bohužel velkou slabinou tohoto filmu byl jeho hodně slabý a navíc místy až naivní příběh (se vdovou by žádný šlechtic v té době nejednal jako s rovnocenným partnerem natož, aby si nechal velet, ve skutečnosti by byla ráda, pokud by mohla v klidu dožít na svém hradě). Pro ty, kdo se rádi podívají na historický film doporučuji, pro ostatní pro které je nezbytný kvalitní příběh radím porozhlédnout se jinde :) Jedná se o jeden z těch filmů, které vám v hlavě neuvíznou a když na něj po čase narazíte, tak budete přemýšlet, jestli jste ho už viděli... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Gotfryd von Berlychyngen bol nemecky stredoveky rytier, ktory zil v 1480 - 1562 rokoch. Viem. A viem aj to, co praktizoval, bohatym bral a chudiobnym daval. Ovsem tento film o nom je spatny. Podpriemerne stredoveke kulisy, rozhovory slabe, herecke vykony len priemerne, rezia nevyvazena. Proste dalsi dovod, preco sa vyhybat nemeckej kinematografii a radsej si vsimat zvysok Europy. Jo a viete, preco von Berlychyngen bohatym bral? No sak lebo chudobe nebolo co. 25 % ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se Němci drží Druhé světové války, může jim konkurovat jen málokdo. Nicméně jakmile zabrousí hlouběji do historie, skončí to téměř vždy tragédií. Železná pěst sice není nijak příšerným filmem, ale i tady Němci potvrzují, že jim tohle období moc nejde. Co se faktických dějin týče, tak ty tu dostávají neskutečnou sodu a s pravým von Berlichingenem má film vlastně společnou jen tu železnou ruku. Notabene i tady propadli tvůrci multikulti nátlaku a tak v německých lesích 16. století bydlí černošská vědma, ačkoliv uznávam, že Dennenesch Zoudé vypadá na svůj věk (a nejen na svůj věk) výborně a nebojí ukázat svoje přednosti. Na druhou stranu kostýmy i známé reálie jsou fajn, bitky se dají s přivřenýma očima označit jako přijatelné, nahota tu dostává celkem solidní prostor a výrazným plusem je i fakt, že ta neohrabanost a humpoláctví působí úsměvným dojmem a člověka dokáže pobavit. Nic, na co bych si zítra vzpomněl, ale na jedno podívání je to fajn. 50% ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Tento snímek se zdá být moderním germánským pokusem o "sword and sorcery", který dává jasně tušit, kde jsou hranice žánru, německé zručnosti i televizní produkce. Na to, aby dokázal film v levně vypadajících českých kulisách sám sebe považovat za fantasy, se zde vyskytuje přespříliš typicky západoněmecké věcnosti, což se odráží především ve snaze aktualisovat historii tak, aby byla celá báchorka zábavná bez nutnosti vysvětlovat množství reálií. Zbývá tak dobrodružná podívaná se spoustou hromotluckého vtipkování, nezajímavými postavami a s nevěrohodnou zápletkou, které chybí dějový náboj. ()

Berty00 odpad!

všechny recenze uživatele

Toto bola absolútna katastrofa..Každým aspektom dávajú v tomto filme najavo že to sú Nemci a že nevedia robiť filmy.Všetko bolo tak umelé,namiesto toho aby tam bol nejaký príbeh tam akurát ukazujú akurát výstrih ženskej a nič viac,samozrejme aby prekrili ten deravý príbeh...A tá železná ruka,no úplná hovadina... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na hradoch Točník a Pernštejn, tiež neďaleko obce Skryje v oblasti Skryjská jezírka. (dyfur)

Reklama

Reklama