Mrtvý nebo živý (TV film)

Tracker, The

• originální název

Dead Or Alive

Mŕtvy alebo živý

Western

USA, 1988, 98 min

John Guillermin

Solídne napísaný, natočený a zrežírovaný televízny western, ktorý sa z nejakých dôvodov kedysi dostal aj do našich kín. Tempo nie je nijako závratné a dialógov je viac než obvykle, ale keď už nastane akcia, je patrične ostrá. Poteší výrazný zloduch s podaní Scotta Wilsona. 7/10(1.1.2010)

Hrdinskej western, kterej je právěže hrdinskej až moc. U nobla adamse bych to ještě chápal, ale co jeho změkčilej syn modrej žalud? To už je moc.. Jasně, jde o to, vychovat nástupce, kterej za á bude ctít zákon a chránit slabé, a za bé bude stejně drsnej jako otec, jenže právě v tom tkví absolutní předvídatelnost filmu.. A navíc padouch nemá ani tak charizma, jako je spíš naprosto úchylnej, což mi sem taky moc nepasuje. Jinak to ujde..(3.2.2009)

Paradoxní je, že v 80. letech byly TV westerny mnohem kvalitnější, než ty natočené na velké plátno. "Mrtvý nebo živý" je skvělý western o mužích, kteří pronásledují bandu zločinců. Zní to fádně, ale až tak to fádní není. Je to drsná podívaná ve které uvidíme i některé scény, které bychom od klaďasů nečekali (postřílení lovců odměn, otec vyčítá synovi, proč útočníka nezabil). Kris Kristofferson je drsnější než jindy (jeho Noble Adams v žádném případě není čistě kladný hrdina) a proti němu stojí tvrdý mormon Stillwel Scotta Wilsona. 80. léta tomuto žánru nepřála. Nenatočilo se jich mnoho a když ano, pak jich byla spousta nekvalitních a právem zapadly. Z těch kvalitních a nejznámějších osmdesátkových - "Silverado" je vlastně spíše pocta klasické kovbojce a "Mladé pušky" nadhledem překypující zábavou pro teenagery. Avšak "Mrtvý nebo živý" (a stejně tak třeba "Osamělá holubice", nejlepší western 80. let) je drsným a realistickým vyprávěním, které dávají tušit, že nějak takhle to na divokém Západě mohlo vypadat. 85%.(21.8.2006)

60%(18.10.2009)

Kdyby se točili takové tv filmy častěji, myslím, že by jiných nebylo třeba, nízký rozpočet ještě nemusí znamenat nízkou úroveň, zvlášt, pokud se jedná o western.!!!(1.2.2009)

TECHNICKÁ POZNÁMKA: Tento televízny western sa začiatkom 90 - tych rokov dostal aj do našich kín. Dnes som si ho po peripetiách s distribúciou kúpil na DVD. No a napriek tomu, že bonusov som sa nedočkal, príjemným prekvapením pre mňa bola česká zvuková stopa na ktorú FILMHOUSE umiestnil pôvodný český kinodabing FSBarrandov (r. ZDENEK SIROVÝ). (19.5.2009)(19.5.2009)

Western, ale málo akční. Něco tomu chybělo. Nikoliv herecké výkony, ale myslím si, že dialogů bylo málo a když, tak to bylo takové nicneříkající. Bandu pronásledovat a přitom ji mít na mušce a nestřílet, se mi zdá v té době absurdní ! (Byť se jedná o právníka a muže zákona).(7.4.2009)

Skvělý western, drsný, špinavý a krvavý...(5.6.2007)

Kvalitní western z osmdesátých let, který vás zaručeně nudit nebude. Kris Kristofferson je na roli jak dělaný a lehce mu ji uvěříte. Musím uznat, že na koni jezdí výtečně. V hlavní záporné roli se objevil Scott Wilson a i ten předvádí maximální výkon. Mě se Mrtvý nebo živý moc líbil a překvapil mě svým kvalitním zpracováním i hereckými výkony.(12.3.2009)

western jak břitva, opravdu vynikající, k tomu i skvělá hudba.(29.1.2009)

Nejlepší slovo, kterým bych film shrnul je poctivý. Charizmatický záporák, ještě charizmatičtější Kris, výborně se hodící soundtrack, velmi dobrá kamera ( na televizní film ). Mrtvý nebo živý není ničím výjmečný, ale já jsem SYAS :).(9.2.2009)

Nechápu zdejší nižší hodnocení a připojuji se k výstižné chvále v komentářích. Kris Kristofferson je velmi charismatický herec a je vidět, že pro western byl stvořen, což určitě souvisí i s jeho druhou profesí country muzikanta. Poctivý a celkem depresivní drsný western - a takové já rád:-)(19.9.2007)

• drankeryth

Troska nudny western ale nebolo to problem dopozerat.(30.11.2010)

Výborný western, který strčí do kapsy spoustu slavnějších snímků tohoto žánru. A nic na tom nemění ani to, že jde o TV film. Profesionální zabiják, jeho syn a šerif proti čtyřem mormonům, kterým stojí v čele všehoschopný fanatik Stillwell. Po Stillwellovi pátrá i banda pobudů toužící po finančních odměnách. Asi jsem milovník hudby k westernům a dobrodružným filmům: i v tomto filmu je výborná.(11.1.2009)

Přesně ten western co mám rád - drsný a nekompromisní.(7.4.2012)