Reklama

Reklama

Kmeny


Punk (E01)

(epizoda)
TV spot 2

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje první odvysílaný díl Punk. Punk, jehož kořeny sahají do Anglie sedmdesátých let a obepínají tehdy nově vzniklé hudební hnutí, jež bylo u nás do revoluce v roce 1989 prakticky zakázané. S pádem komunismu odešla i policejní perzekuce kmene a démonizace „punkáčů". Na povrch se opět dostává původní myšlenka hnutí - že člověk je sám sebou, společně s filozofií DIY (Do It Yourself). Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Punk odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (91)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poviem vám to hneď narovinu, pekne zostra, ako punkáč: Bežte do piče zasratej s takýmito kokotinami. Čo sú to za sračky?! Podľa autorky tohoto stupid dokumentu Daniely Gébovej má toto byť reprezentatívna vzorka českého punku. Toto?! To je snáď zlý vtip. Večne ožratý a poriadne vymletý Petr Hošek z Plexisu je ešte ako tak v pohode, ale všetko ostané je úplne mimo. Najmä ten mladý čurák so skateboardom v značkovej šiltovke Vans mi teda poriadne pohol žlčou. Prijebaný vegán, čo zbiera staré drahé LP a je nesmierne hrdý na akúsi trápnu televíznu cenu. Sám o sebe tvrdí, že pre neho nie je najväčší punk Sex Pistols či Ramones, ale kniha Rychlé šípy od Jaroslava Foglara. Tiež je celý vedľa z toho aký veľký dríč bol Michael Jackson. Nepije, nefajčí, neberie drogy, nežere mäso, zrejme ani nesúloží a svoj coolový image doplňuje nálepkou straigh edge. To má byť kurva punker? Fuck off! Gébová nemá ani páru o tom, čo je to punk a presne tak aj vypadá jej dokumentárny film. Je to o hovne a nie o punku. * ()

decay odpad!

všechny recenze uživatele

Kmeny: Punk nemá nič s punkom, autor nemá ani páru čo je punk, čo má predložiť divákovi ohľadom punku, či čo je jeho ťažiskom. Teda aspoň podľa mňa. Ale sto ľudí sto chutí. Suma sumárom, tých 26 minút bolo úplne mimo. Ani jeden predstaviteľ punkovej scény, ktorých autorka vybrala, neprináša a ani nijakým spôsobom nedáva nejaký ucelený pohľad na filozofiu punku a akýkoľvek pokus o hlbšiu sondu do tejto problematiky je tomuto snímočku vzdialený na míle. Na jednej strane týpek, čo chlastí a jebe na všetko v protiklade týpka, čo zbiera "andílky" (naozaj to tam tak povedal!!) a vo svojej zbierke platní má zatiaľ tristo kusov. Chlapče to si môžeš rovno podať ruku so smutným bochníčkom alias Kulim a začať hrať pre tv estrády. Grc. Strašne povrchné, prvoplánové a bez odkazu. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My jsme úplně normální lidi. Akorát, že ten svět okolo, kterej si myslí, že je normální, normální není." Já zase pocházím z příliš solidní rodiny na to, aby pro mne punk znamenal víc než skvělou hudbu, rebelující texty a pořádné pogo. Přesto si taky rád do systému píchnu a souhlasím i s tvrzením - "Já bych asi mrdal každej systém." Co se však týče potomků, tak bych byl rád, kdyby všechny zfetované existence k tématu přistupovaly tak zodpovědně, jako v dokumentu - "Proč bych dával systému dalšího otroka? Nasrat!" Jinak se musím přiklonit k tomu, že tenhle dokument je punkový asi jako TOP punkáč Karel a to je hodně smutné. Ovšem o punkových legendách Rychlých šípech, Vinnetouovi a Michaelovi Jacksonovi budu muset dlouze zapřemýšlet a pustím si k tomu HNF, SPS či E!E, aby mi došly souvislosti. Takže dvě hvězdy za snahu a příště více hudby a rebélie, ať je co hodnotit. ()

BlackTom odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Demencia is not dead! Čo je horšie než prepitý päťdesiatnik s pozoruhodným lajfstajlom žvatlajúci permanentne nezmysly, ktorým sa heká len on nepríjemným smiechom Luďka Soboty, päťdesiatnik na skejtborde s lúkom ako puberťák (ten aspoň mlčal) a prihriaty pahliak z inak skvelej kapely, ktorý nedá dohromady jedinú rozumnú vetu? Nič. Prvým menovaným je samozrejme Hošek, ktorý už zo seba cocota robí aj verejne a bez studu, druhým je niekto mne absolútne neznámy a žily netrhajúci homo erectus a tretím člen výborných Pipes, ktorých som však radšej mimo pódia vidieť nemusel. Najhoršie je strčiť ich spoločne do jedného debilného videoklipu, ktorý má sondovať mestské subkultúry. Punk v tomto podaní vyzerá chvíľu ožralo, chvíľu sa tam špacírujú rovné kšilty a hneď nato zas životom v opojení znavení dedci s IQ 77 a vypatlanými mozgami, čerešničkou na torte je potom už len záber z Mighty Sounds, na ktorý si lístok môžu dovoliť len zazobanci a ktorý s punkom nemá takmer nič spoločné. Vážne je toto odpoveď na punkovú subkultúru a dianie v nej? V tom prípade je fakt lepšie sedieť s čučom (nemýliť s Čůčom, viď Hošek) na zastávke ako počúvať dilina z Pipes, ktorý tvrdí, že punk vychádza len z negatívnych pomerov, čím vlastne opomenul život legendy žánru Joea Strummera. Holky to možná neřekli, ale punk je opravdu jinde. Aspoňže ten Krkavec (Mr. Playback z SPS) držal zobák... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

jasný dôkaz, že punk (...v štýle anarchy in UK) je mŕtvy. Punkáči sa totiž buď spamätali a dnes sú to abstinenti prípadne úplní vegani patriaci už skôr ku "kmeňu" Straight Edge (takých poznám, a osobne M.Jackson ako hudba mi nevadí - LP Bad mám doma - a Foglarova Chata v jazernej rokline je zásadná kniha mojej mladosti), alebo tvrdošijne chlascú s presvedčením, že to je stále prejav vzdoru voči všetkému a svojím spôsobom si budujú pomníky nad svojimi premárnenými vyhasínajúcimi životmi (nikoho neodsudzujem ani nesúdim, sám sa radím skôr k tej druhej kategórii).... zaujímavá by bola konfrontácia niektorých punkerov s heiddegerovým (a iných filozofov pred ním a po ňom) existencializmom!!! :-/ ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama