foto

Joe Strummer

  • nar. 21.8.1952
    Ankara, Turecko
  • zem. 22.12.2002 (50 let)
    Broomfield, Somerset, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joe Strummer, vlastním jménem John Graham Mellor, přišel na svět v Ankaře, hlavním městě Turecka, 20.srpna 1952. Že se narodil na tak exotickém místě, mělo příčinu v zaměstnání jeho otce Ronalda Mellora, který pracoval na britském ministerstvu zahraničí. Ronald získal britské občanství ve 40.letech, kdy se oženil s rozvedenou zdravotní sestrou Anne Girvanovou, která pocházela ze západní vysočiny ve Skotsku. Joe měl také staršího bratra Davida, který se manželům Mellorovým narodil o rok dříve než Joe a ve věku 19 let tragicky spáchal sebevraždu, když se předávkoval obrovským množstvím aspirinu.

Joe svůj život zasvětil především hudbě ale vynikal i jako textař, skladatel, producent a dokonce i jako herec a osobitý řečník se zájmem o globální politiku. Je autorem nespočetně mnoha textů, vydaných singlů, hudebních alb a dalších mnoha audio i video nahrávek a kompilací. Svůj hudební život odstartoval v kapele 101ers, ze které těsně před vydáním desky odešel aby společně s dalšími městskými povaleči zformoval jednu z nejznámějších kapel v historii punku, kapelu s názvem "The Clash". Kapelu s nejistou budoucností, která si se svým hudební potenciálem založeným na punku, rocku, reggae a funky stylu pomalu ale jistě získala posluchače po celém světě.

Svou přezdívku "Strummer" získal díky svému pověstnému hraní na kytaru, která zpočívala v tom, že neustále řezal do všech strun. Po rozpadu Clash se v roce 1985 rozhodl pro malou pauzu a několik let žil v ústraní na jihu Španělska, kde se po pár letech znovu vynořil s formací s názvem "The Mescaleros" se kterou vydal 3 alba a tato kapela pro něj zároveń znamenala i poslední štaci, jak hudební, tak životní. Pochopení statutu Clash se odráží v písních, pod které se podepsal. Někteří odborníci ho popisují jako "Mluvčího generace" a "Krále punku". V roce 2000 získali Clash skladatelskou cenu Ivora Novella a v roce 2002, dva dny před štědrým dnem Joe umírá ve svém domě v Somersetu na vrozenou srdeční vadu.

Krátce po jeho smrti jsou Clash v roce 2003 uvedeni do síně slávy a získávají cenu za celoživotní inspiraci v oblasti hudby. Joe je dnes považován za takovou ikonu, jako byli John Lennon, Bob Dylan nebo Bob Marley. Dokázal toho za padesát let tolik, že jiní lidé by na to potřebovali několik životů.

Michal "Laborant" Šanda

Herecká filmografie

Filmy

2010 Straight to Hell Returns
1997 Question d'honneur
1990 Najal jsem si vraha
1989 Tajuplný vlak
1987 Přímo do pekla
1983 Hell W10
1980 Rude Boy

TV seriály

1998 Městečko South Park (TV seriál)
Koncert pro Šéfa (S02E14)

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Morphine Journey of Dreams
2013 Top of the Pops: The Story of 1978 (TV film)
2012 Rise and Fall of The Clash, The
2011 Quiero tener una ferretería en Andalucía
Ruisrock - 40 vuotta rockia ja rakkautta (TV film) - a.z.
2009 Oil City Confidential
The Clash - Live in Paris 1980 (koncert)
2008 Clash: Revolution Rock, The (TV film)
2007 Joe Strummer
2006 Glastonbury
2005 Give 'Em the Boot (koncert)
The Clash: Příběh Joea Strummera
2004 Making of 'London Calling': The Last Testament
2003 End of the Century
2001 Super 8 Stories By Emir Kusturica
25 Years of Punk (TV film)
2000 The Clash: Westway to the World
1995 History of Rock 'N' Roll, Vol. 9, The (TV film)
Punk and the Pistols (TV film) - a.z.
1991 Punk
1982 Clash na Broadwayi
1980 D.O.A.
Punk In England
1978 Punk in London
Punk Rock Movie

TV pořady

1973 The London Weekend Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

1986 Joe Strummer - Love Kills (hudební videoklip)
1982 Clash - Career Opportunities, The (hudební videoklip)
Clash - Rock the Casbah, The (hudební videoklip)
1981 Clash - Should I Stay or Should I Go, The (hudební videoklip)
1980 Clash - Bankrobber, The (hudební videoklip)
Clash - The Call Up, The (hudební videoklip)
1979 Clash - I Fought the Law, The (hudební videoklip)
Clash - London Calling, The (hudební videoklip)
1978 Clash - Tommy Gun, The (hudební videoklip)
1977 Clash - White Riot, The (hudební videoklip)
Clash - White Riot, The (Live) (hudební videoklip)
The Clash - Complete Control (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1983 Hell W10

Scenáristická filmografie

Filmy

1983 Hell W10

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace