Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus přehnané zahlcení postavami a motivacemi, mezi nimiž se okamžitě ztratíte, pokud jen na chvíli nedáváte pozor. Na druhou stranu ale správně nepředvídatelné a atmosférické, odměňující divákovu pozornost pravidelným nášupem promyšlených zvratů. Kultovní status však především zásluhou cynického detektiva Humphreyho Bogarta, který v téhle roli i po sedmdesáti letech přesvědčuje, že patří do edice pěti nejcharismatičtějších herců hollywoodské historie. Možná i tří.. 80% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Na rovinu, tento zmätený rozprávačský chaos päťdesiatich detektívnych línií by nerozlúštil ani vyhlásený Hercule Poirot. Scenáristicky je to zbytočne prekombinované a nejasné, mnoho postáv, ktoré sa spočiatku javia ako dôležité pre ďalšie fungovanie, sa nakoniec stratí v hmle, ich úmysly sú slabo definované. Tento veľký nedostatok mi prekvapivo nenarúšal plynulosť deja, hoci divák je v spleti scenára bezpochyby stratený. Noirovská pochmúrna atmosféra je však natoľko famózna, že mi ruka v ruke s dokonalou remeselnou stránkou, hrôzostrašnou hudbou, decentnými hereckými výkonmi, nedovoľuje skĺznuť na 3*, pretože dojmy sú - ak odpustím zamotaný scenár - pomerne silné napriek tomu, že doteraz neviem čo tam zvláštne mihotavé postavy Harry, Geiger, Lonino, Eddie, Brody, Regan, vlastne stvárali. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádný průšvih, ale krátce po zhlédnutí dokonalého Maltézského sokola velké zklamání. Až na závěrečných a neskutečně napínavých deset minut se totiž jedná o zmatené vyprávění, kterému podráží nohy uzel vedlejších postav. Lonino, Eddie, Harry, Geiger, Brody nebo Regan už dlouho před pointou splývají v jedno. Noirového ducha tak táhne nepřekvapivě Bogart i oslnivá Lauren Bacall. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Cynický detektiv s neuvěřitelným charismatem, smyslná femme fatale, atmosféra hustší než iridium, grázlů, že mezi nimi brzy ztratíte přehled – to je film noir co má koule i všechny ostatní náležitosti. Howard Hawks si se scénářem podle Chandlera poradil jako nic. Akorát místy nebudete vědět, která bije. Ono zde však ani tolik nejde o to kdo a proč (v tom údajně neměl jasno samotný Chandler), ale jak. Po řemeslné stránce jde rozhodně o vyšší standard. Bacallová a Bogart okolo sebe chvílemi vytvářejí takové erotické dusno, až zapomínáte dýchat. Jejich dialog o koňských dostizích je prolezlý dvojsmyslnými narážkami jako sklad obilí moučnými červy a patří k mnoha nezapomenutelným scénám, které není již po prvním zhlédnutí obtížné identifikovat jako ikonické. 85% Zajímavé komentáře: Winnfield, lesumir ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Okatě studiové kulisy, prkenné herecké výkony a poněkud (silně) nevěrohodný, o to pak více komplikovaný příběh. Ano, jde o film-noir ve své vrcholné kondici. Ale nebýt kouzelné ústřední dvojice a mé slabosti pro filmy z tohoto období, čtyři hvězdičky by ode mě Hluboký spánek nedostal. A to z toho důvodu, že celý snímek působí hrozně odflákle, především ze scénáristického hlediska. Máte-li však rádi chandlerovky, pak nebudete zklamáni minimálně celkem slušnou dávkou sarkatistických fórků. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Studio Warner Bros. dalo režisérovi na nákup práv k adaptaci románu 50 000 amerických dolarů. Tomu se však podařilo je získat za pouhých 5 000, přičemž si zbytek ponechal. (Dreadd)
  • Humphrey Bogart a Lauren Bacall se během natáčení natolik sblížili, že to Bogartovi způsobilo velké manželské potíže, jejichž řešení hledal Bogart v alkoholu a nebyl schopen herecké práce. Tři měsíce po dokončení filmu se Bogart a Bacall vzali. Bylo to jedenáct dní po Bogartově třetím rozvodu. Z tohoto manželství vzešly dvě děti. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama