Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Výborné časosběrné dokudrama, ze kterého vám bude poněkud blivno. Steven Avery je venkovský "redneck", který se v mládí dostal z osobních důvodů do nemilosti místního šerifa, což během desetiletí to přerostlo do obludných rozměrů. SPOILERY Tvůrkyně se svojí zaujatostí nijak netají. Šikovně používají střih a výroky, aby vyvolaly žádaný efekt. Důkazy nebo spíš jejich nedostatek a výpovědi svědků i videa jsou ale rozhodně pravé - a máte dostatečný prostor udělat si vlastní obraz. A oprávněnost zaujatosti téhle série nejspíš pochopíte. Pokud Avery skutečně vraždil, pak to musel udělat způsobem, o kterém věděl, že ho pošle do vězení. Několik mužů "spravedlnosti", právníků a možná i expertů by mělo přijít o práci, nejspíš kvůli maření vyšetřování a předpojatosti. A odsoudit sedmnáctiletého kluka na základě výpovědi, kterou pak popírá a odporuje i důkazům, je sviňárna snad největší. Držím palečky Averymu i jeho synovci, protože se snad letos rozjede nový soud a tudíž materiál pro druhou sérii. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Každý dokument, nech je akokoľvek dobrý, by mal byť objektívny. Tomuto dokumentu to chýba, je obranou odsúdeného. Podarilo sa mu ale splniť jeden cieľ. Poukázať na skostnatelosť justície. A to nie len americkej, nebudeme si nahovárať, že u nás je to lepšie. Justícia samotná je dnes tak pochybná, že v podstate asi nikdy nemal byť zavedený trest smrti. Pravdepodobnosť omylu je totiž príliš veľká. A konkrétne v tomto prípade by hlavná postava dokumentu už nežila, hoci bola po 18 rokoch oslobodená. Nehovoriac takisto o neschopnosti lokálnych sudcov, ktoré si len tak zamietnu, čo len chcú. Bol som šokovaný, keď si mladý chlapec požiadal o výmenu právnika, pretože ten je voči nemu zaujatý a neverí mu, že je nevinný, a pán sudca to zamietol, pretože to nie je vraj relevantný dôvod. Manipulácia s dôkazmi a manipulácia pri výpovediach je skutočný zvratok a vzhľadom k tomu je až neuveriteľné, ako mohol byť jeden človek takto uväznený. Uvidíme, ako sa to ďalej vyvinie, ale pokiaľ je Avery skutočne nevinný, tak za dvojnásobné zabásnutie za nič by mali zavrieť všetkých tých, ktorí mu to spôsobili. P.S. Tento človek asi tiež nebude celkom neviniatko. Spomínané týranie zvierat, ktoré sa v súvislosti s jeho minulosťou v dokumente vynorí nebolo špecifikované, ale nejde o nič ľahšie ako to, že polial mačku benzínom a hodil ju do ohňa. To normálny človek neurobí. ()

Reklama

Forsberg11 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvý diel možno ešte nemá tie správne grády a potrebný spád, ale od druhej a tretej časti sa táto dokumentárna séria z dielne Netflixu mení na neuveriteľne návykovú záležitosť. No a po dopozeraní desiatej časti budete nenávidieť americký súdny systém. Toľko emócií zo mňa nevymačkalo už dávno nič. Človek môže veľakrát v správach alebo v dokumentoch počuť o nevinných ľuďoch sediacich za mrežami. Ale práve tento prípad Stevena Averyho, a ešte v takto kvaliltne a pútavo zfilmovanom projekte, je to čo vás donúti v noci nespať a lámať si hlavnu nad tým ako pre boha len môžu v 21. storočí, so všetkými možnosťami a technológiami, ktorými disponujeme, sedieť dvaja nevinní ľudia na doživotie. Cítim neskutočný zármutok za ich rodiny, ktorých sa to muselo neskutočne dotknúť. Neviem si ani predstaviť čo by som robil na Averyho mieste. Toto je seriál len pre mentálne silné žalúdky, pretože z vás vycucá absolútne všetko a po jeho dopozeraní len budete sedieť a pýtať sa čo sa to vlastne stalo? Veľmi, veľmi odporúčam.... 95 %!! ()

Market179 

všechny recenze uživatele

Wow, já se nestačím divit. Člověk by si býval myslel, že policie a justiční systém tady je proto, aby chránil nevinné, avšak opak je pravdou a tento dokumentární seriál je tomu jen důkazem. Lži, výmysly, neschopnost a neskutečné honění si ega. Tak bych to celé shrnula. Jeden na to kouká a jen se mu vaří krev v žilách. ALE! Má to všechno. Je to napínavé, dramatické, plné zvratů a emocí a hlavně je to REAL. Celý seriál je od začátku až do konce poskládán ze soudních slyšení, autentických nahrávek tel.hovorů, výslechů, včetně fotek důkazů a kompletně všech detailů, dle kterých si divák může poskládat obrázek a utvořit si náhled na celý případ. Za mě skvělá záležitost! ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné... Jestli má někdo stále dojem, že justičnímu systému jde o spravedlnost, tak ať se nad svou naivností zamyslí, protože spravedlnost je dávno mrtvá a ve Wisconsinu především. Snad fakt, že Netflix dal tomuto geniálnímů a hrůzu nahánějícímu dokumentu šanci, donutí soudy, aby byl proces obnoven a nevinní lidé neseděli za mřížemi. 10/10 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno